Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hmyz a ptačí trus. Co dělat se zašpiněnou karosérií a čeho se naopak vyvarovat?

Naše téma
Radek Pecák | 18.07.2024
Ptáci a hmyz zvládnou často auto zašpinit poměrně důkladně | foto: Se svolením Karcher
Každá delší jízda vyšší rychlostí, například po dálnici, v současné době přináší výrazné zašpinění přední části karosérie hmyzem. Často se také na laku objevují nevábné skvrny ptačího trusu. Experti společnosti Kärcher a Škody Auto radí, jak si s tím poradit.
Nejrychlejším způsobem, jak umýt auto, je samozřejmě využití klasického boxu s kartáči. Jenže, v nich se jednak stoprocentně neumyje celý povrch vozidla (kartáče se zpravidla nedostanou třeba za úchyty zrcátek nebo na celou plochu zadního skla pod střešním spojlerem) a navíc teoreticky hrozí i poškození laku.

„To tehdy, když je vůz zašpiněný hrubými nečistotami. Kartáče je pak strhnou a můžou jimi poškrábat lak hned na několika místech,“ vysvětluje Emir Čorič ze společnosti Kärcher. Předejít se tomu podle něho dá tak, že nejprve auto takzvaně předmyjete pistolí s tlakovou vodou.

Stále rozšířenější volbou motoristů v současné době je využití samoobslužných boxů s bezdotykovým mytím. Tlak vody je zde obvykle dostatečně velký na to, aby umyl i hodně zažrané nečistoty. Na druhou stranu, ani tyto myčky nejsou bez rizika.

Trysku myčky je třeba udržet od laku v odstupu, zdroj: Se svolením Karcher


Například se tlaková voda nesmí používat na matné laky. Těmi se občas lakují i naprosto sériová auta. V poslední době třeba elektromobil MG 4 XPower. Je nutné je mýt pouze ručně za pomoci speciální mycí rukavice a pomocí čisté demineralizované vody. Naprosto zapovězené je použití přípravků obsahujících silikon, příměsi vosku nebo jiných leštících složek. Pokud by se totiž takové auto leštilo, ztratil by lak žádoucí matný efekt.

A co s ptačím trusem a zbytky hmyzu?
Zatímco zbytky hmyzu na karosérii jsou spíše kosmetickou vadou, skutečnou pohromou pro lak je ptačí trus.

„Viděl jsem, jak ptačí trus dokáže během několika dní poškodit několik vrstev laku včetně antikorozní ochrany,“ vysvětlil již dříve Ondřej Ondrejka z týmu poprodejních služeb Škody Auto.

Nejlepším způsobem, jak si s těmito nevábnými fleky na kapotě, střeše či jiných místech auta poradit, je využití speciálního přípravku. Prodává se obvykle s rozprašovačem a cena za půllitrové balení u značkových výrobců obvykle nepřekračuje tři sta korun. Nejprve je třeba umýt celou karosérii a pak tento přípravek nastříkat na postižené místo. Rozetře se utěrkou a následně opláchne vodou.

Matný lak má i speciální edice elektromobilu MG 4 X Power, zdroj: Se svolením MG


Důrazně se nedoporučuje používat tyto přípravky na karosérii rozpálenou sluncem nebo na kapotu zahřátou od běžícího motoru.

Další škodu na karosérii samozřejmě nejen v létě napáchají odlétávající kamínky od jiných automobilů. Zasažené místo lze zakrýt  takzvanou opravnou lakovou tužkou. Samozřejmě v tom odstínu, v jakém byl vůz lakován dříve. Opět je třeba před použitím vůz umýt.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů