Kusy starých matrací v sedačkách nových aut: Škoda vymýšlí ekologičtější vozy

Radek Pecák - 30. 09. 2024
Už na více než padesát kilogramů se dostala hmotnost recyklovaných plastů v tomto koncepčním exempláři Enyaqu
Nové předpisy nařizují výrobcům aut využívat jednak ve stále větší míře recyklované plasty a jednak omezit určité typy materiálů při produkci. Škoda Auto ve svých současných i připravovaných modelech hodlá uplatnit například kůži činěnou slupkami kávových bobů.
V ČLÁNKU NAJDETE
Již dnes je 85 procent materiálů, které se používají při výrobě nových vozů značky Škoda vyrobeno z recyklovatelných materiálů. Nejde pochopitelně jen o plasty. Do tohoto množství se započítávají třeba i skla, hliník či ocel.

Do budoucna ale, jak na speciální akci věnované ekologii prozradil vedoucí vývoje karosérií vozů Škoda Petr Kraus, se bude muset zásadně zvětšit poměr materiálů, které již přimo vznikly z recyklovaných prvků. Například podíl recyklovaného plastu by měl přesáhnout čtvrtinu. A to znamená, že jich bude muset být ve větších modelech značky více než sto kilogramů.

Zatím se třeba v Enyaqu v současném provedení vyskytuje zhruba čtvrtina tohoto množství recyklovaných plastů. Na akci ovšem Škoda ukázala koncepční Enyaq Showcar, ve kterém se nachází již 55,5 kilogramů recyklovaných plastů.

PET lahve na koberečky
Konkrétně například na tkaniny použité v koberečcích, potazích sedaček, obložení dveří a tak dále, se použilo 340 PET lahví s objemem půldruhého litru. Výplňový materiál na sedácích i opěradlech pak zase vznikl s využitím 13,2 kilogramu starých matrací.

Dále Škoda má v autě plasty, které byly vyrobeny ze starých krytů autobaterií (4,6 kilogramu) nebo 11,7 kilogramu jiných plastových odpadů.

Samostatnou kapitolou jsou pak nárazníky. V tomto voze jsou z nich vyrobeny díly s hmotností přes 22 kilogramů. Již nyní mají dodavatelé nárazníků pro nové vozy systém sběru těch starých nepotřebných. Jednak třeba z nabouraných automobilů, jednak těch, které dosloužily a končí na vrakovištích. Ty se následně drtí, upravují a vyrábí se z nich granulát, který poslouží pro vylisování nových autodílů.

Slupky míří do potahů
Auta, která jsou menší zátěží pro životní prostředí v továrnách v Mladé Boleslavi a v Kvasinách, chtějí vyrábět rovněž s menší energetickou náročností a s využíváním ekologičtějších postupů než dříve.

Jednou z možností je káva. Zaměstnanci Škody Auto ve svých provozech pijí vlastní kávu získanou podle zásad Rainforest Alliance. A slupky z takto využitých kávových plodů, které by se jinak zlikvidovaly jako odpad, se následně použijí k udržitelnému zpracování kožených potahů.

Elektrárny na střechách hal
A samozřejmostí se stává snižování emisí CO2 v jednotlivých výrobních závodech. Škoda Auto ve spolupráci se společností ČEZ ESCO vybudovala na střechách produkčních hal rozsáhlé fotovoltaické elektrárny. Jejich celkový instalovaný výkon činí přes 2,1 MWp s plochou střechy přes 10 tisíc m2.

Škoda již provozuje dokonce vlastní větrné elektrárny. Větrný park v Melči začal fungovat letos a ročně má vyrobit přes 26 GWh elektrické energie .

Společnost Ško-Energo, která zajišťuje energie pro automobilku Škoda Auto i město Mladá Boleslav, a jejímiž podílníky jsou kromě Škody Auto i společnosti ČEZ, E.ON a VW Kraftwerk, modernizuje mladoboleslavskou teplárnu. Místo v současnosti převažujícího uhlí se v ní nejpozději v roce 2027 bude ze sta procent spalovat biomasa.
Tagy