Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

5 tipů pro bezpečné cestování autem během letních měsíců. Na co si dát pozor?

Naše téma
Radim Šlezingr | 19.07.2024
Pokud ucítíte za volantem únavu, raději zastavte. | foto: Pexels
Víte, že dopravní provoz na našich silnicích je o letních prázdninách v něčem odlišný než během zbytku roku? Tyto dva měsíce (červenec a srpen) totiž mají podle dopravních odborníků svá specifika. Za volant usedá více unavených a vystresovaných lidí a hrozí tak větší nebezpečí dopravních nehod. Přinášíme proto rady, jak cestovat během léta bezpečněji.  
Ztráta pozornosti za volantem se nemusí vyplatit:
Podle statistik jsou vzhledem k počtu nehod oba letní měsíce, tedy červenec i srpen, nejnebezpečnějšími v celém roce.

„Lidé často podceňují rizika. Řidiči, kteří autem téměř nejezdí, nebo jezdí celý rok velmi krátké trasy z bydliště na pracoviště, nemají často zkušenosti s hustotou provozu a absolutně jim chybí zkušenosti v dopravních špičkách, netuší, co je může čekat, a na rozdíl od zkušenějších řidičů nemají dostatečné schopnosti předvídat,“ uvádí k prázdninovému provozu na našich cestách BESIP.

Na co byste si tedy měli dát o letních prázdninách za volantem pozor? Tady je pět našich tipů:

1. Únava
Únava má velký podíl na vzniku dopravních nehod. Její účinky se velmi podobají účinkům při jízdě pod vlivem alkoholu. Pokud cestujete na letní dovolenou autem, pozor na únavu si dejte zejména v noci. Nejkritičtějším časem je hluboká noc, tedy čas mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. Málo se také ví, že kritickým časem je i odpoledne mezi čtrnáctou a šestnáctou hodinou.

Před delší cestou se dobře vyspěte. Nedostatek odpočinku se totiž projeví snížením postřehu, soustředěnosti a prodloužením reakční doby. Únava přijde jistě na každého, jde o to za jak dlouho.

2. Tělesná kondice
Důležitým předpokladem bezpečné jízdy je i dobrá kondice řidiče. Pokud se necítíte zcela ve formě, raději nevyjíždějte na dlouhé cesty. Platí to hlavně pro řidiče, kteří užívají léky vylučující řízení.

V případě, že ucítíte bolest v zádech, strnulost, bolení nohou, pálení očí, bolení hlavy či dokonce mžikové vysazení (mikrospánek), zastavte na nejbližším odpočívadle a zacvičte si. V noci si pak alespoň na krátkou dobu zdřímněte, což vás osvěží.

3. Příprava
Před každou delší jízdou je doporučeno sledovat zejména dopravní zpravodajství. Nezapomeňte se na cestu také vybavit dostatečným množstvím tekutin. Jíst byste měli do polosyta a nejlépe lehká jídla. Je nutné dělat během cesty pravidelné přestávky a předejít tak únavě a následnému mikrospánku. Nejlépe, když si je přestávky předem naplánujete.

4. Pozornost za volantem
Možná jste to už sami zažili. Sedli jste za volant a po nějaké době jste si všimli, že se na jízdu už nesoustředíte tak jako při prvních kilometrech, protože hlavou se vám honí nejrůznější myšlenky. Jako byste řídili „na autopilota“. V takovém případě se vyplatí zastavit a protáhnout se.

Zvláště nebezpečná je stereotypní jízda v letním vedru po dálnici nebo v noci, kdy soustředění řidiče může kvůli přicházející únavě klesnout. A jak upozorňují odborníci z BESIP, při dlouhých cestách je nejkritičtějších posledních 30 km, kdy si řidič řekne. „tady to znám, to už v pohodě dojedu….“.

5. Pozor na chodce a cyklisty
O letních prázdninách se zvyšuje na našich silnicích také pohyb cyklistů a chodců. V létě totiž častěji vyrážejí na silnice i lidé, kteří jdou nebo jedou za zábavou. Rodinky na kolech nebo skupinky turistů s batůžky na silnici vám mohou připravit za volantem perné chvíle.

Hlavně večer a v noci by řidiči měli dávat větší pozor jak na chodce na neosvětlené silnici, tak na auta, ve kterých se mohou ze zábavy vracet i ti, kteří v sobě mají nějakou sklenku něčeho ostřejšího. Proto upravte styl jízdy tak, abyste mohli včas zareagovat. Návod je jednoduchý – nedivočte.

Rizika prázdninového silničního provozu ve vztahu k řidičům:

• únava řidiče
• nesoustředěnost, nervozita, stres
• nevěnování se řízení
• nezkušenost řidiče
• neznalost trasy
• neaktuální navigace
• špatný technický stav vozidla
• přetížené vozidlo
• ovlivnění alkoholem
Zdroj: BESIP

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů