Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Elroq vydává dva různé zvuky: poslechněte si, jak bude auto chránit chodce

Naše téma
Dominik Valášek | 16.09.2024
Škoda Elroq představuje svůj zvuk | foto: Se svolením Škoda Auto
Je to jedno z témat, které se začalo řešit ve chvíli, kdy se na silnicích v moderní éře tu a tam objevila auta jedoucí na elektřinu. Jejich jízda je v nízkých rychlostech téměř neslyšná, což je nebezpečné vůči chodcům, kteří nemusí o blížícím se hybridu či elektromobilu vůbec vědět. Ze zvuků, které elektrifikovaná auta vydávají při nižších rychlostech, je tedy jednak povinnost, jednak i stále důležitější nástroj marketingu. Škoda nyní ukazuje, jaké zvuky bude vydávat chystaný kompaktní elektromobil Elroq.
V první řadě bezpečnost
Oficiální název se skrývá pod zkratkou AVAS – Acoustic Vehicle Alerting System. Právě takto označuje legislativa systém akustického varování, kterým o sobě dávají elektrifikovaná auta vědět, primárně kvůli chodcům. Dle nařízení musí mít nějakou hlasitost, musí se pohybovat v předepsaných frekvenčních pásmech a ozývat se z auta za jízdy při rychlostech do 25 km/h.

Při vyšších rychlostech se poté automaticky vypne – zde už jej nahradí zvuk odvalujících se pneumatik a aerodynamický svist, díky kterému je auto slyšet i přesto, že pohonný řetězec nevydává zvuk prakticky žádný.

Škoda si pak tento systém marketingově pojmenovala E-noise. Poprvé se u mladoboleslavské automobilky objevil v roce 2019 u plug-in hybridního Superbu iV, o rok později u prvního ryze elektrického Enyaqu, a s Elroqem přijde jeho třetí podoba. Elroq bude mít zvuky dokonce dva, které se budou přepínat podle zvoleného jízdního režimu.

Umělý zvuk jako „osobnost“ auta
První zvuk se jmenuje Futuristic a je slyšet, pokud jede auto v jakémkoliv jízdním režimu kromě sportovního. Ve sportovním režimu se pak v nízkých rychlostech ozývá zvuk nazvaný Sport. Oba zvuky však mají společný základ, který jim dává charakterističnost. Zde se totiž ukrývá ryze marketingová pointa – podle zvuku přijíždějícího Elroqu byste totiž měli poznat, že se k vám blíží právě Škoda.

„Odpovídá to strategii takzvaného holistického korporátního zvuku. Jednoduše chceme, aby vše s automobilkou Škoda spojené znělo posluchači podvědomě tak nějak podobně, ať už jde o reklamní klipy, zvukový projev infotainmentu nebo samotný zvuk auta,“ popisuje záměr Miroslav Jaskmanicki z oddělení designu Škody Auto.

Možnost navrhnout umělý zvuk, který automobil vydává, totiž otevírá vývojovým oddělením nové možnosti. Spousta zkušených řidičů pozná na ulici různé zvuky motorů – čtyřválcový diesel klape, benzínový tříválec prdlá, americký osmiválec většinou bublá a dvanáctiválec šumí. Rozdíly mezi jednotlivými značkami se však u konvenčních aut a jejich zvuků smazávají.

Poslechněte si rozdíl mezi oběma zvuky
Navrhnout zvuk jedoucího elektromobilu je tedy velkou výzvou jednak kvůli rozpoznatelnosti značky, jednak i kvůli tomu, jak bude zvuk působit na okolí i posádku. Musí být příjemný, aby neobtěžoval, ale zároveň dost varovný, aby bylo jasné, že se blíží auto. Osmičlenný tým tak ve Škoda pracoval na zvucích Elroqu několik měsíců. Začal s tóny, které mají evokovat značku Škoda, potom se přidává dynamika a změna zvuku podle rychlosti. Výsledky si poslechněte níže.

Nejprve je tu zvuk Futuristic, který zní poměrně neutrálně a je dostatečně tichý, aby prakticky nebyl slyšet do kabiny. Poslechnout si ho můžete zde:

Sportovní zvuk Sport je o něco hlasitější, takže je slyšet i v kabině, zároveň ale přidává nižší tóny, projevující se v nižších rychlostech jako brum, ve vyšších potom jako hučení. Poslechnout si ho můžete zde:

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů