Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kolik stojí nejlevnější a nejdražší Octavia? Škoda zkompletovala ceník

Naše téma
Dominik Valášek | 19.07.2024
další 3 fotky
Škoda Octavia RS | foto: Se svolením Škoda Auto
Škoda Octavia čtvrté generace po faceliftu má konečně kompletní ceník. Dala si celkem na čas, neboť první ceny českého bestselleru se objevily už na konci března – tehdy v „osekané“ verzi bez nejlevnějších a nejdražších variant. Nyní už jsou ovšem k dispozici všechny motorizace a varianty, takže zbývá jediná otázka: Kolik za to?
Facelift čtvrté Octavie byl představen v půlce února letošního roku. A i když navenek nejsou změny výrazné, došlo na pár zásadních změn. Ve voze už nenajdete litrový tříválec – ten nahradila slabší verze čtyřválce 1.5 TSI – a marně budete hledat i klasické budíky, které byly i v základní variantě nahrazeny displejem. Je zde větší displej infotainmentu, nová generace světlometů nebo integrace umělé inteligence ChatGPT do hlasového asistentu.

Podívejte se na facelift nové generace Octavie v oficiálním videu:

Základ nyní stojí 569 900 korun
Poté, co do nabídky přibyla základní výbava Essence, spadla cena nové Škody Octavie na finálních základních 569 900 korun včetně DPH. Za tuto částku dostanete motor 1.5 TSI o výkonu 85 kW, ale taky celkem slušnou výbavu.

Už v Essence je obsažen třeba multifunkční kožený volant, výškově nastavitelná sedadla s bederní opěrkou, LED světlomety, automatické stěrače a přepínání hlavních světel, desetipalcový infotainment, zadní parkovací senzory nebo základní (povinné) bezpečnostní asistenty.

Pokud dáte přednost naftovému motoru, můžete mít za příplatek 50 000 korun i základní turbodiesel 2.0 TDI, opět o výkonu 85 kW.

Sportline a Exclusive Selection vyjdou dráž
Novinkou mezi výbavami je také provedení Sportline, které nabízí sportovně laděné detaily. Exteriér vozu zkrášlí černě lakované doplňky, spojlery a sedmnáctipalcová litá kola, vnitřek potom sportovní sedadla, kryty pedálů a sportovní vyhřívaný volant.

Součástí je také sportovní podvozek s volbou jízdního režimu. Sportline je k mání buď s benzínovým motorem 1.5 TSI o výkonu 110 kW, nebo se stejně výkonným dieselem 2.0 TDI. Cena je 799 900, respektive 899 900.

Vrcholem „základní“ řady Octavia je potom nejvyšší výbava Exclusive Selection. Zde už dostanete kola osmnáctipalcová a v interiéru ergonomická přední sedadla s perforovánou kůží, masážní funkcí, odvětráním a vyhříváním. Dále i maximální elektronickou a asistenční výbavu, sahající od velkého 13“ infotainmentu a audiosystém, přes head-up displej a LED-Matrix světlomety, až po panoramatický parkovací systém a adaptivní tempomat.

Výběr motorů pro Exclusive Selection je stejný jako u Sportline, tedy výkonnější verze 1.5 TSI a 2.0 TDI – cena je nastavena na 849 900 korun za benzínový motor, potažmo na 949 900 korun za turbodieselový.

Nejdražší Octavia? Rychlé RS!
Tou úplně nejdražší volbou se ovšem stává Škoda Octavia RS. Jde o jediný „derivát“, který vystupuje z rodiny základních Octavií, nadšence ovšem nepotěší konec manuální převodovky. RS je k mání jen v jedné variantě, a sice s motorem 2.0 TSI o výkonu 195 kW, automatickou převodovkou DSG a elektronicky řízeným samosvorným diferenciálem VAQ, který přenáší výkon na přední kola.

Vůz zrychlí z nuly na sto za 6,4 sekundy (6,5 v případě kombi), má elektronicky omezenou rychlost na 250 km/h a navenek jej poznáte podle jiných nárazníků a detailů, ale i podle sníženého podvozku o 15 milimetrů. Cena je stanovena na 1 059 900 korun, v případě kombi varianty připlatíte 40 000 korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů