Škoda postavila plážovou buginu. Element jezdí na elektřinu

Jan Zajíc - 19. 06. 2017
Škoda Element.
Škoda Element.
Škoda Element.
+ 13
Škoda Element.
Škoda Element.
Škoda Element.
Škoda Element.
Škoda Element.
Škoda Element.
Koncept Škoda CitiJet.
Koncept Škoda CitiJet.
Koncept Pickup Škoda FUNstar.
Koncept Pickup Škoda FUNstar.
Studie Škoda Atero.
Studie Škoda Atero.
Škoda Buggy Typ 736.
Škoda Buggy Typ 736.
Škoda Buggy Typ 736.
Každý rok navrhují a staví učni "škodováckého" Středního odborného učiliště strojírenského vlastní automobil. Po třech studiích vozů z předchozích tří let se tentokrát rozhodli vytvořit elektricky poháněnou buginu, která dostala jméno Element. 
Písmeno E v názvu přitom odkazuje na elektřinu, samotné jméno Element zase na to, že elektropohon prý bude v budoucnu elementárním zdrojem mobility.

Učňovský vůz vychází ze Skody Citigo, ta však přišla o řadu prvků. Vzniklá dvoumístná plážová bugina totuž nemá střechu ani boční dveře. Pod kapotou pracuje elektromotor o výkonu 82 koní (60 kW). „Elektromobilita není jen přechodný trend – je to budoucnost. Proto jsme se rozhodli postavit auto s elektrickým pohonem," vysvětluje Daniel Launa, jeden z učňů, volbu letošního týmu.

Učni na otevřeném plážovém vozítku pracovali celých 1500 hodin, celkem se jich zapojilo 22 ve věku 17 a 18 let. Projekt začal už loni na podzim prvními výkresy, v lednu letošního roku se rozběhly i manuální práce - třeba se svářečkou a s nůžkami na plech. Střecha musela pryč, boky vozu jsou kompletně přepracovány, zavazadlový prostor byl uzavřen víkem. Nejsložitější byla výroba individuálních dílů karoserie.

Učni Středního odborného učiliště strojírenského Skoda Auto v Mladé Boleslavi, které letos slaví 90 let své existence, navrhují a vyrábějí vlastní vůz každý rok od roku 2014. Poprvé šlo o dvoumístnou otevřenou verzi modelu Citigo, v roce 2015 vznikl pick-up na bázi Fabie a loni to bylo kupé vycházející z Rapidu Spaceback. Fotografie najdete v příloze.

Výslednou Skodu Element pak učni symbolicky věnovali svému kolegovi Petru Stanislavovi, který v roce 2015 patřil k týmu a podílel se na stavbě pick-upu. V červenci minulého roku měl nehodu na motocyklu a od té doby je odkázán na invalidní vozík. I přesto chce své nástavbové studium dokončit.

Mimochodem, v sedmdesátých letech Škoda opravdu zvažovala výrobu vlastní buginy. Nakonec to nedopadlo, přesto ale vzniklo několik prototypů Buggy 736.