Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Technická krása a elegance. Motorky z Čezety si pochvaloval i Vladimír Remek

Naše téma
Hana Svítilová | 12.09.2024
dalších 38 fotek
Strakonice si připomněly 105 let od zahájení výroby značky ČZ Sjeli se sem majitelé a obdivovatelé legendárních motocyklů. Na dobu, kdy pro čezetu pracoval, zavzpomínal i náš jediný kosmonaut ve vesmíru Vladimír Remek. A ochotně pózoval na společných sním | foto: Deník/Hana Svítilová
Otevření unikátního muzea plného historických vozidel bylo součástí oslav, které se ve Strakonicích konaly u příležitosti 105. výročí od zahájení výroby legendárních motocyklů značky ČZ ve zdejší továrně. Vzpomínkovou akci pořádal spolek Čezeta. A nechyběli ani zajímaví hosté. Na dobu, kdy pro strakonickou ČZ coby obchodní zástupce pro Rusko pracoval, přijel zavzpomínat i jediný československý kosmonaut ve vesmíru Vladimír Remek.
Oslavy si nenechali ujít majitelé snad všech typů motorek značky ČZ, nejen že své nablýskané stroje hrdě ukázali všem návštěvníkům akce, ale na motokrosové trati v Jiníně se mohli zapojit i do ukázek jízdy.

Na Čezety přijel do Strakonic zavzpomínat i Vladimír Remek:

Pro strakonickou ČZ pracoval jako obchodní zástupce pro Rusko i jediný československý kosmonaut ve vesmíru Vladimír Remek.  „Na těch přibližně sedm roků mezi lety 1995 a 2002 s odstupem doby hrozně rád vzpomínám,“ usmíval se.

Začátky prý ale neměl lehké. „Rovnýma nohama jsem spadl do jiného světa. V armádě funguje člověk jiným způsobem. Já jsem to pochopil teprve v době, kdy jsem zastupoval Čezetu. Nesl jsem spoluzodpovědnost za ekonomické výsledky. Někdy bylo starostí nad hlavu, ale byly to nové výzvy. Měl jsem štěstí, že jsem mohl spolupracovat s lidmi, kteří se podobně jako já snažili, aby se povedlo něco vybudovat,“ pochvaloval si.

Setkání ve Strakonicích si po letech náležitě užíval. „Vidět historické motorky v takovém množství je úžasné. Je s podivem, jak se na ně i po takových letech, protože Čezeta už motorky od roku 1997 nedělá, dá pořád koukat. Mají svou technickou krásu a designovou eleganci, dokumentuje to um a schopnosti lidí, kteří motocykly téhle značky dali dohromady,“ netají se Vladimír Remek obdivem.

„Bohužel jsme tady v Čechách nezachytili vývojový trend, kdy se už v osmdesátých letech začal z motorky coby dopravního prostředku do zaměstnání, stávat nástroj zábavy,“ poukazuje na jednu z příčin, proč ve Strakonicích výroba motocyklů skončila a dnes jsou legendární Čezety už jen záležitostí nadšenců a sběratelů.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů