Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Seznamte se s Anežkou. Stavba nové studentské formule vyšla na dva miliony korun

Naše téma
Jiří Louda | 23.06.2024
dalších 6 fotek
Studentská formule Anežka. | foto: Deník/Jiří Louda
Několik vylepšení a novinek má v pořadí šestá studentská formule pro závodní sezónu 2024. V Oblastní galerii v Liberci si mohou zájemci prohlédnout formuli Anežku, kterou vytvořili členové týmu FS TUL Racin. Ten čítá přibližně čtyřicet lidí a skládá se z pěti konstrukčních a jedné marketingové sekce, práce na ní zabraly stovky hodin.
Nejvýznamnější změnou, kterou Anežka má oproti svým předchůdkyní jsou elektromotory. „Ze zadokolky se stane čtyřkolka. Už loni jsme udělali první návrhy, provedli testování a letos motory zakomponujeme do předních kol formule. Velkou výhodu by to mohlo mít během zatáčení, kdy budeme schopni přenést výkon na vnější kolo, a tím získáme lepší manévrovatelnost,“ řekl Ladislav Horálek z fakulty strojní. „I když půjde o hybrid, monopost stále spadá do kategorie formulí na spalovací pohon,“ doplnil.

Studentská formule Anežka:

Rám formule tvoří 123 kusů trubek v celkové délce 37 metrů. „Naším cílem bylo snížení hmotnosti, což se podařilo o tři kilogramy. Rám váží 29 kilogramů a zachovali jsme koncept dělené zadní části rámu,“ vysvětlil vedoucí konstrukce Ondřej Polívka.

Nová studentská formule je lehčí a kratší, disponuje novou geometrií podvozku a konceptem zadního křídla. Tyto úpravy napomohly ke zlepšení výhledu řidiče z kokpitu. Díky konstrukci „subframe“ bude mnohem snazší vyndat v celku motor a provádět případnou údržbu.

"Pro letošní sezónu jsme usilovali o zvýšení stability v zatáčkách a zlepšení odezvy řidiče. Sami jsme si odlili kryty motorů,“ podotkl vedoucí sekce podvozku Patrik Coufal s tím, že pohon na přední nápravu má dopomoci k větší akceleraci.

Monopost bude mít výkon téměř 100 koní a při maximálních otáčkách dosáhne rychlosti 130 km/hodinu. Z nuly na sto vystřelí za čtyři vteřiny. Pilot bude mít k dispozici elektropneumatické řazení bez použití spojky a čtyři rychlosti. „Na závodech jsou tratě tak členité, že se v podstatě ani nedostaneme přes 100 kilometrů v hodině, takže vyšší rychlost ani nepotřebujeme. Řidiče  vybereme během speciálního testování na motokárách i na naší formuli. Na závody budeme potřebovat čtyři řidiče, abychom pokryli všechny dynamické disciplíny,“ přibližuje vedoucí týmu FS TUL Racing Horálek.

Stavba šesté studentské formule se vyšplhala přes dva miliony korun. „Zatím jsme na materiál, registraci na závody nebo díly vydali zhruba polovinu rozpočtu. Naši sponzoři jsou veškerým zdrojem podpory pro stavbu formule. Pomáhají nám nejen finančně, ale i věcnými dary nebo službami, především výrobou dílů. TUL nás zase podporuje především poskytováním prostorů, konzultacemi, agendou okolo potřebné administrativy a podobně,“ osvětlila Vendula Složilová.

V Evropě studenti závodí se svými vozy od roku 1998. Zvlášť soutěží formule s elektromotorem. Po celém světě pracuje na své formuli asi 500 univerzitních týmů. Na závodech odborná porota posuzuje návrh a provedení vozu. Klade se velký důraz na bezpečnost, následují testy jízdních vlastností, jejichž vrcholem je okruhový vytrvalostní závod na 22 kilometrů. Podle pravidel musí tým každý rok navrhnout a zkonstruovat novou formuli.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů