Elroq měl premiéru. Nový model Škody jako první přišel o typická žebra vpředu

Radek Pecák - 01. 10. 2024
Škoda Elroq měla Premiéru v na lodi v Praze na Vltavě
Škoda Elroq měla Premiéru v na lodi v Praze na Vltavě
Příď je zcela nová
+ 22
Typické rysy SUV jsou zachovány
Design zádě není moc inovativní
Toto je vzhled přední části verze First Edition
Má i zatmavené sloupky a černou střechu
Tato varianta se obejde bez stříbřitých plastů
Verze Sportline dostane snížený podvozek
A nárazníky jsou také ve stylu First Edition
Běžná verze palubní desky
Palubka v první limitované edici
A takto bude vypadat ve Sportline
Klasická verze sedaček
A tyto jsou ve sportovní výbavě
Pohled na zadní sedadla
A stejná fotografie, ale těch ve Sportline
Kufr je solidně velký
Lze ho horizontálně rozdělit
Pod podlahou jsou úložné prostory
Škrabka je na kraji víka zavazadelníku
Místo loga je nápis
Nové světlomety na přídi
Ty vzadu jsou v duchu stávajících modelů značky
I na volantu již jsou písmena
Deštník nesmí chybět
Elroq je po Superbu a Kodiaqu třetí hlavní novinkou Škody Auto v letošním roce
Model Elroq je druhým čistě elektrickým SUV v nabídce automobilky Škoda. Navíc se jedná o první model, který na začátku příštího roku přijede za zákazníky s novým designem přední části. Z té například zmizelo typické kulaté logo a navíc už na čelní masce nebudou ani naznačené pro mnoho dřívějších modelů značky typické svislé lamely.
V ČLÁNKU NAJDETE
Druhým elektromobilem automobilky Škoda, který vyvinuli inženýři v Mladé Boleslavi a jenž se tam také začne vyrábět, je kompaktní rodinné SUV Elroq. Automobilka ho představila na slavnostním večeru v centru Prahy.

Jasné rozdíly oproti jiným modelům
Elroq měří na délku 448 centimetrů a disponuje zavazadlovým prostorem s objemem 470 litrů. Mezi modely, které Škoda nabízí, se bude jasně odlišovat.

A to i díky prvkům nového designového stylu Modern Solid. Ten charakterizuje především rovný černý plast v nárazníku v místech, kde u spalovacích aut bývá maska chladiče. Škoda tak opouští v této partii design svislých lamel, které byly alespoň naznačené ještě u vozu Enyaq. Navíc také po velmi dlouhé době zmizí ze středu kapoty tradiční kulaté logo značky Škoda. Místo něho jsou tu písmena tvořící název značky.

I tyto detaily Škody Elroq si můžete prohlédnout v naší fotogalerii s vysvětlujícími popisky pod jednotlivými snímky.Naopak si Elroq ponechává typický znak moderních SUV mladoboleslavské automobilky - tedy dva páry na sebou umístěných světlometů. Ty horní jsou vyhrazeny pro denní svícení. V případě limitované úvodní edice First Edition jsou navíc opticky propojené světelným pásem.

Elroq dostane stejné verze elektrického pohonu jako má Enyaq. Tedy si zákazníci budou moci kromě základní verze, která má pohon zadních kol, baterii s využitelnou kapacitou 52 kWh, výkon motoru 125 kW, dojezd 370 kilometrů a označení Elroq 50, koupit i tři další.

Nová elektrická Škoda Elroq:
Ta prostřední – Elroq 60 dostala baterii s kapacitou 59 kWh, dojezd přes 400 kilometrů a silnější motor 150 kW. Vrcholnou verzí je Elroq 85: Z baterie lze využít 77 kWh, což zajistí ujetí až 570 kilometrů, výkon pohonného elektromotoru je 210 kW a na přání je možné získat také pohon všech kol.

Levnější verze jedou 160, dražší 180
Tato poslední varianta navíc může jet až 180 kilometrů v hodině, zatímco dvě předcházející umí jen 160 kilometrů v hodině. I nejlevnější, a tudíž nejslabší verze Elroqu umí z nuly na stovku zrychlovat za méně než deset sekund (konkrétně za devět). Ta nejsilnější pak dosprintuje z klidu na stokilometrovou rychlost již za 6,6 sekundy.



Čím má auto větší baterii, tím větším výkonem se může u stojanů se stejnosměrným proudem nabíjet. Elroq 85 zvládá výkon 175 kW, což znamená, že doplnění energie z původní úrovně 10 na konečných 80 procent trvá jen 28 minut. Palubní nabíječka umožňuje dobíjení střídavým proudem výkonem 11 kW.

Také koncept interiéru v Elroqu zůstal stejný jaké v Enyaqu. Dominuje mu mohutná centrální konzole se spodní částí určenou pro ukládání předmětů a horním patrem s ovládacími prvky. Konkrétně je tu knoflíkový volič režimů převodovky a spínač parkovací brzdy.

Pod centrálním displejem, který má úhlopříčku třináct palců, se nachází pás tlačítek pro urychlení vstupu do jednotlivých menu. Nebyla by to Škoda, kdyby nenabídla nějaká další nová chytrá řešení. V případě Elroqu je hlavní novinkou možnost horizontálně rozdělit zavazadlový prostor na dvě poloviny díky snížené poloze plata.

I na zadních sedadlech je místo pro dospělé
Jako dobrý nápad se mi jeví také síťová kapsa na uložení nabíjecích kabelů pod platem. Pokud jsou totiž (jak tomu bývá nejčastěji i u konkurence) kabely uložené v přihrádce pod podlahou a potřebujete nabíjet v okamžiku, kdy je kufr naložen sadou zavazadel, dostáváte se k němu opravdu složitě. Někdy se to také řeší dalším prostorem pod přední kapotou. Ten ovšem v Elroqu není.

Druhá řada v Elroqu rozhodně nemusí být určena jen pro převážení dětí. Jak jsem v praxi otestoval, dost místa zde bude i pro lidi s výškou třeba 190 centimetrů. A to i tehdy, když se usadí za stejně urostlé lidi na předních sedadlech.

Škoda slibuje, že ani základní verze Elroqu nebudou vybaveny chudě. Například ve výčtu prvků nechybí automatické klimatizace, parkovací kamera nebo hlídání mrtvého úhlu.

Ten, do si připlatí, bude moci získat až třízónovou klimatizaci, head-up displej, nebo třeba automatické parkování na dálku.
Tagy