Tohle je první produkční Tesla Model 3. Elon Musk auto dostal k narozeninám

Daniel Fuglevič , Dominik Valášek - 09. 07. 2017
Tesla Model 3.
Tesla Model 3.
Tesla Model 3.
+ 7
Tesla Model 3.
Tesla Model 3.
Tesla Model 3.
Tesla Model 3.
Tesla Model 3.
Tesla Model 3.
Tesla Model 3.
Tesla Model 3.
Tesla Model 3.
Spuštění výroby již třetího modelu v nabídce automobilky Tesla bylo každým dnem na spadnutí. Původní plány sice hovořily o zahájení produkce v pátek, nakonec se ale Model 3 trochu zpozdil.
Vůbec první Model 3 totiž sjel z výrobní linky v americkém Fremontu dnes ráno našeho času. Po finální kontrole měl vůz původně dostat člen představenstva značky Ira Ehrenpreis, ten ovšem auto obratem věnoval Elonu Muskovi k jeho 46. narozeninám.  

Ehrenpreis si tak počká na druhý vyrobený kus. Musk již dříve oznámil, že první exempláře Modelu 3 budou výhradně určeny pro členy a zaměstnance automobilky pro hladší průběh testování a oprav případných nedostatků.

Tesla tak chce lépe zajistit bezproblémovost své novinky. Není tomu tak dávno, co velká část zákazníků negativně komentovala praktiky značky, která problémy řešila za pochodu a majitelé vozů si připadali jako pokusní králíci. Kolik aut nakonec zůstane v rukou automobilky, zatím není jasné, prvních 30 kusů má být každopádně dodáno již do 28. července. Mezi nimi už budou zřejmě i elektromobily pro zákazníky.

První stovka vozů by měla mít své majitele v srpnu, přičemž Tesla plánuje zvýšit produkci do září na celých 1500 aut. Vyhlídkou je pak každoroční výroba až půl milionu kusů Modelu 3.

Zákazníci Modelu 3 dostanou prakticky totéž, co u většího a dražšího Modelu S, nicméně v menším a zjednodušeném balení. Jistou dávku kontroverze způsobil vůz třeba absencí jakéhokoliv přístrojového štítu před řidičem. Kompletně všechny informace podávané řidiči i pasažérům obstará pouze velký dotykový displej v prostřední části palubní desky.

Specifikace nejsou v tuto chvíli známé, ale podle všeho má i nejslabší verze zdolat stovku za přibližně šest sekund a ujede v kombinovaném cyklu kolem 350 kilometrů na jediné nabití. 

Pro Teslu je spuštění výroby Modelu 3 klíčovou událostí, nicméně samotná automobilka se nenachází zrovna v dobré kondici. Ceny jejich akcií neustále klesají a podle analytiků nejsou vyhlídky zrovna nejlepší. Uvidí se tedy, jak Tesle nakonec vyjdou prodeje a samotné naplnění výroby Modelu 3.

Ten by měl být prvním "masovým" vozem značky Tesla. Vozidlo bude k dispozici se základní cenou 35 tisíc dolarů (bezmála 800 tisíc korun), což je téměř polovina částky, kterou dá zákazník za dosud nejlevnější model Tesly.