Test Hyundai i30 kombi: Správně obyčejné auto pro všechny rodinné záležitosti

Radek Pecák - 08. 10. 2024
Hyundai i30 prodělal již druhou modernizaci
Hyundai i30 prodělal již druhou modernizaci
Auto má poměrně nízký profil
+ 19
I zadní část působí sportovně
Příď má ve verzi N LIne specifický vzhled
Zadní světla již jsou vždy LED
Zajímavosti na interiéru dodává červené prošívání
Sedačky mají solidní boční vedení
Vzadu je průměrný prostor
Kufr je dobře využitelný
Pod dnem je takováto schránka
Otvor na lyže je dost malý
Volant je hezky zpracovaný
Výrazným prvkem v interiéru je i volič převodovky
K dispozici jsou pádla pro manuální řazení
Poněkud zastaralý tvar displeje
Digitální přístrojový štít
A klasické ovladače klimatizační soustavy
Sedák lze prodloužit
Přední část panoramatického okna můžete otevřít
Světla pro denní svícení tvoří šíp
Vzadu jsou dvě výfukové koncovky
N Line je záležitostí vzhledu, je výkonu
Nejvýkonnější motor má výkon 140 koní
Právě model i30 odstartoval éru nošovického výrobního závodu značky Hyundai. Dnes z tamějších výrobních linek v daleko větším počtu sjíždí SUV Tucson, přesto se Hyundai i30 bude vyrábět dále. Sice už ne ve sportovní variantě N a také ne s diesely, ale pořád se třemi karosářskými verzemi. Já jsem si pro svoji recenzi modernizovaného provedení vybral kombi, které je zejména u rodin tou nejoblíbenější.
V ČLÁNKU NAJDETE
Hyundai i30 je auto, které se již mnoho let drží v první desítce nejžádanějších nových vozů na českém trhu. Současná třetí generace je na trhu již osm let a letos tento model podstoupil již druhou modernizaci.

Změny, které oceníte
Navenek se projevuje jen v drobných detailech. Třeba se pozměnila výplň masky chladiče, vzadu jsou standardem LED světla. Uvnitř se změnil design potahů sedaček, upravovala se kvalita materiálů na palubní desce a přibyla nová elektronická výbava. A pak si lze také vybírat z upravené palety motorů, laků karosérie nebo designů disků kol.

K týdennímu redakčnímu testu jsem získal „vymazlenou“ verzi s výbavou NLine a nejvýkonnějším motorem pod kapotou. Tím je zážehový přeplňovaný čtyřválcový agregát se zdvihovým objemem půldruhého litru a s výkonem 140 koňských sil. Spojený byl s automatickou převodovkou, která cenu verze navyšovala o citelných padesát tisíc korun.

Na vzhled testovaného vozu a pozoruhodné detaily se můžete podívat do naší komentované fotogalerie.Točivý moment se samozřejmě u tohoto vozu přenáší pouze na přední kola, verze 4x4 se u i30 nikdy nenabízela. Spalovacímu motoru může při akceleraci lehce sekundovat startér-generátor, který je napájený ze speciální osmačtyřicetivoltové dodatečné baterie.

Modernizovaný vůz Hyundai i30 kombi:
Zatímco vnější tvary stále působí moderně, především díky absenci zbytečných prolisů na bocích a agresivně pojatým nárazníkům (platí to zejména o testované verzi Nline), uvnitř již je doba, která uplynula od prvních kreseb designérů, přece jen trošku znát.

Lehce zastarávající, ale praktický interiér
Třeba na tvaru centrálního displeje. Je jednak na současné poměry již trošku malý, byť je z hlediska přehlednosti správně usazený na horní straně palubní desky a jednak má zvláštně zakulacené horní rohy. Dnes jsou v módě jen více strohé geometrické linie.

Na druhou stranu jsou tu stále klasické fyzické ovladače, díky nimž snadno nastavíte žádoucí teplotu klimatizační soustavy, přepnete si jízdní režim, zapnete vyhřívání sedaček a spoustu dalšího. Konzervativněji orientovaným řidičům to nepochybně bude vyhovovat.



Verzi Nline poznáte uvnitř díky červeným nitím na volantu, sedačkách a voliči převodovky. Sedačky mají sportovnější tvar s výraznějším bočním vedením a možností prodloužení podpory stehen.

Vzadu pak je klasická třímístná lavice, na kterou se bez problémů s otlačenými koleny či hlavami za stejně velké lidi vpředu posadí jedinci vysocí i lehce přes sto osmdesát centimetrů.

Spotřeba by mohla být lepší
Zavazadlový prostor je dost velký na to, abyste sem naložili všechny věci, které budete potřebovat během víkendu nebo na kratší dovolené. Ani tento facelift nepřinesl vylepšení v podobě háčků na zavěšení tašek nebo přihrádek na uložení částí povinné výbavy.

Klady a zápory

Stručně a jasně

Klasické ovládání
Solidní poměr cena/výkon
Prostorný zavazadelník
Lehce vyšší spotřeba
Zastarávající design interiéru
Jen benzinové motorizace
Naštěstí je ještě u prahu zavazadelníku pod podlážkou poměrně hluboká schránka, kam tyto věci můžete také dát. Uprostřed na dvě části rozděleného zadního opěradla je sice otvor pro prostrčení delších věcí do kabiny, má však poměrně malé rozměry.

Jízdní vlastnosti modernizované „í třicítky“ nevybočují ze zvyklostí, které jsou obvyklé v této velikostní třídě a cenové kategorii. Většina lidí bude oceňovat solidně komfortní podvozek, který neodskakuje a „nebouchá“ na nerovnostech. Jen na hrubším asfaltu do kabiny od kol pronikal docela nepříjemný hluk.

Převodovka si v drtivé většině situací ví rady a není proto třeba sahat po páčkách u volant pro manuální řazení. Jen občas, když třeba musíte při dojíždění nějakého auta na dálnici na chvíli sundat nohu z plynu a pak zase po jeho odbočení hodláte zrychlit, se může dostavit cuknutí.

Výkon agregátu postačuje pro svižnou jízdu (ale už ne na vyložené sportování), spotřeba je v porovnání s konkurencí lehce vyšší. Ve městě se vyšplhá až na osmilitrovou hodnotu, pohodové proplouvání okreskami může znamenat pokles na šest. Ve výsledku počítejte s dlouhodobou kombinovanou spotřebou lehce nad sedmi litry.

Základní technická data:
Karosérie: pětimístné pětidveřové kombi

Motory/Spotřeba: Přeplňovaný zážehový tříválec 1,0/100 koní – 6,2-7,0 litru, zážehový atmosférický čtyřválec 1,5 96-140 koní- 5,9-7,0 litru

Převodovka: šestistupňová manuální, sedmistupňová automatická

Vnější rozměry: 4 585/1 465/1790 mm

Rozvor: 2650 mm

Zavazadlový prostor: 602 - 1650 l

Max. rychlost 178-197 km/hod

Zrychlení 9,8-13,7 s

Ceny: od 419 990 Kč
Tagy