VIDEO: Jak vypadá 457 km/h z kabiny? Agera RS je nejrychlejší auto planety

Daniel Fuglevič - 06. 11. 2017
Naměřených 457,5 km/h na nevadské silnici.
Naměřených 457,5 km/h na nevadské silnici.
Koenigsegg Agera RS.
+ 6
Koenigsegg Agera RS.
Koenigsegg Agera RS.
Koenigsegg Agera RS.
Koenigsegg Agera RS.
Koenigsegg Agera RS.
Testovací pilot Niklas Lilja.
Christian von Koenigsegg a jeho tým.
Rekordních 457,5 km/h.
Švédský Koenigsegg Agera RS je nyní oficiálně nejrychlejším produkčním autem na světě. Automobilka zveřejnila záznam z této rekordní jízdy, takže si můžeme všichni vychutnat absurdní rychlost na vlastní oči.
Koenigsegg se připojil do hry o titul nejrychlejšího vozu planety v rámci nejvyšší naměřené rychlosti a ještě před očekávanými jízdami rivalů v podobě Bugatti Chiron a Hennessey Venom F5 si bez problémů krade pozornost pro sebe.

Automobilce přitom vyšli vstříc v USA, kde pro pokus o rekordní jízdu uzavřeli skoro 18kilometrový kus rovné silnice v Nevadě. Vždyť tamní rovinky uprostřed pouště k tomu doslova pobízejí.

Švédové tak opět vytáhli svou starší Ageru RS s balíčkem upraveného motoru o výkonu 1360 koní a aerodynamikou jako u modelu One:1. Vlastně jde o ten samý vůz, který dříve překonal rekord v disciplíně zrychlení z nuly na 400 km/h a brzdění zpátky na nulu.

Aby se rekord započítal jako oficiální, musel testovací pilot Niklas Lilja zajet několik jízd v obou směrech, z čehož se nakonec vyklubala průměrná maximální rychlost 444,6 km/h. Již tato hodnota stačila k pokoření starého rekordu Bugatti Veyron Super Sport s tehdejšími 431 km/h z roku 2010 a Hennessy Venom GT s naměřenými 435,3 km/h z roku 2014.

To ovšem nebylo všechno. Během jedné z jízd totiž Lilja uháněl dokonce 457,5 km/h. Právě tato hodnota je prozatím nejvyšší naměřenou rychlostí, jaké bylo schopné produkční auto dosáhnout. Prvotní rozjezd k vrcholu je paradoxně velmi poklidný, jelikož se pilot snaží zamezit jakémukoliv prokluzu kol. Až kolem 300 km/h na to pořádně šlápne, přičemž auto začne i v této rychlosti ještě více tahat kupředu. Na video se ostatně podívejte níže.

Koenigsegg si tedy ukradl titul nejrychlejšího produkčního auta pro sebe. Otázkou je, zda mu rekord vydrží připsán delší dobu. Jak bylo řečeno, maximální rychlosti Bugatti Chiron a taky nového Hennessey Venom F5 ještě nebyly reálně testovány. Teoretické odhady ale počítají s ještě vyššími rychlostmi, u Bugatti se mluví o 463 km/h, u Hennessey pak dokonce o 484 km/h.