Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW začne nabízet auta na vodíkový pohon za čtyři roky. Experimentuje už dlouho

Naše téma
Radek Pecák | 12.09.2024
dalších 6 fotek
Vodíkové palivové články budou jednou z alternativ pohonu klasických vozů | foto: Se svolením BMW
Zatím se prodávají v běžných autosalonech pouze dva vodíkové modely - Hyundai Nexo a Toyota Mirai. Ovšem do konce desetiletí se jejich počet výrazně navýší. Navíc se plynný vodík bude používat také pro spalování v motorech závodních aut. Jednou ze značek, která se přiklání k vodíkovým palivovým článkům, jako jedné z možností pohonu osobních aut, je nyní i BMW.
Značka BMW hodlá uvést na trh svůj první sériově vyráběný vůz s vodíkovými palivovými články v roce 2028. Technologii elektrického pohonu s využitím elektřiny vyrobené právě ve vodíkových palivových článcích bude německá prémiová automobilka sdílet s japonskou Toyotou.

Na vodíkové projekty BMW, a také na technologii Toyoty se můžete podívat do fotogalerie.„Jedná se o milník v historii automobilového průmyslu: vůbec první sériově vyráběný vůz s palivovými články, který bude nabízet světový prémiový výrobce. S vodíkovým pohonem a v duchu naší spolupráce jasně ukáže, jak technologický pokrok formuje budoucí mobilitu,“ řekl Oliver Zipse, předseda představenstva BMW AG. Bude podle předzvěstí éry významné poptávky po elektromobilech s palivovými články,“ dodal.

Z tiskové zprávy BMW vyplývá, že by se neměly vytvářet svébytné vodíkové modely jako jsou v současnosti prodávané typy Toyota Mirai nebo Hyundai Nexo, ale vodíkový pohon se bude instalovat do klasických modelů jako další varianta pohonu. Vedle již dnes nabízených spalovacích agregátů, případně elektrického bateriového pohonu.

K rozhodnutí nabízet taková vozidla dovedly představitele BMW závěry z úspěšného testování flotily prototypů BMW iX5 Hydrogen.

Na počátku tisíciletí mělo BMW koncept vodíkového závodního auta, zdroj: Se svolením BMW


Využijí se články třetí generace
Podrobnější informace zatím známé nejsou. Je ale pravděpodobné, že se bude jednat o některé z modelů, které využijé platformu připravenou pro vozy takzvané Neue Klasse. O nich se totiž již na začátku desetiletí mluvilo s možností zabudovat vodíkové nádrže do míst, kde může být také klasická vysokonapěťová baterie. Pohonné elektromotory pak již můžou mít oba typy vozů naprosto shodné.

V roce 2028 již bude mít Toyota připravené palivové články takzvané třetí generace. Zatím se jak v modelu Mirai, tak i koncepčních vozech Toyota Hilux či BMW iX5 Hydrogen využívala druhá evoluce.

BMW s vodíkem experimentuje již dlouho. Třeba v roce 2006 se světu představila limuzína BMW 7 využívající vodík. Tehdy se ovšem tato látka pouze spalovala ve dvanáctiválcového zážehovém agregátu. Již o tři roky dříve byla podobná technologie využita v závodním prototypu. Model BMW H2R Hydrogen Race Car pak vytvořil řadu rychlostních rekordů v tehdy málo frekventované kategorii vodíkových automobilů.

Zatím poslední značkou, která se pustila do oblasti pohonu na vodíkové palivové články, se stala začátkem letošního roku Honda, která nabízí vodíkovou verzi SUV C-RV.

Jiná je ale situace v případě výrobců nákladních vozů a autobusů. Vodíkový prototyp aktuálně testuje například také kopřivnická Tatra.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů