Přezouvání pneumatik: Kolik letos zaplatíme za výměnu zimních plášťů

Radim Šlezingr - 23. 10. 2024
Výměna pneumatik přichází vždy na jaře a na podzim
Blíží se první listopadový den a s ním zákonná povinnost používat za určitých podmínek na autě zimní pneumatiky. Máte už přezuto? Pokud ne, nic dramatického se neděje. Neznamená to, že s autem nemůžete jezdit dál. Ale kdo je připraven, není překvapen rozmary počasí. Kolik letos za výměnu pneumatik motoristé zaplatí?
V ČLÁNKU NAJDETE
Datum 1. listopadu je pro motoristy důležité. Podle Zákona o provozu na pozemních komunikacích totiž musí mít řidič na svém voze obuté zimní pneumatiky od tohoto data do 31. března v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. A také v případě, že lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na silnicích během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Zjednodušeně řečeno - pokud počasí přeje, můžete jezdit dále na letních pneumatikách i po prvním listopadovém dni a pokuta vám nehrozí. Horší to bude, pokud se ochladí a nasněží. Sváteční řidiči vydrží jezdit na letních pláštích klidně celou zimu, pokud je mírná a povětrnostní podmínky to dovolují. Naopak řidiči, kteří využívají svůj vůz každodenně, by měli začít o návštěvě pneuservisu přemýšlet, protože počasí umí být rozmarné a zima se blíží.

Jak přezout sadu kol svépomocí:
A kolik letos za přezutí řidiči zaplatí? Podobně jako loni. Zatímco některé pneuservisy nechaly ceník služeb stejný, jiné zdražily jen mírně. V námi oslovených pneuservisech se ceny za přezutí letos pohybují od šesti set korun, v některých si účtují i přes tisíc korun. Záleží ale na konkrétní službě, kterou v pneuservisu budete požadovat. A pokud měníte pouze pláště a používáte jedny disky, připlatíte si zhruba dvě stovky.



„Zatím je teplo, lidé se teprve začnou objednávat. Pokud jde o ceny, tak oproti jaru je to celkem stejné. Maximálně se to zvedne do sto korun,“ uvedl majitel pneuservisu v Brance u Opavy Filip Ondrejo. V jeho pneuservisu vychází přezutí plášťů na plechové disky včetně výměny ventilků a vyvážení na zhruba 900 korun. Abyste nebyli nemile překvapeni vysokou cenou, doporučujeme zjistit si ceny v konkrétním pneuservisu předem. Některé pneuservisy mají ceníky na internetu.

Letní versus zimní pneumatiky
Připomeňme si, jaký je rozdíl mezi letními a zimními pneumatikami. Letní mají tvrdší složení s menším obsahem přírodního kaučuku než zimní pneumatiky. Toto složení začíná při teplotách pod 7 °C tvrdnout a může být křehké. Naopak se dokážou přizpůsobit vyšším teplotám, aniž by příliš změkly. Tím mají nižší tření a šetří spotřebu paliva.

Zimní pneumatiky podávají nejlepší výkon při teplotách pod 7 °C. Mají větší podíl přírodního kaučuku a díky tomu v chladném počasí zůstávají pružné. Čím je pneumatika měkčí, tím má lepší kontakt s povrchem vozovky. To zlepšuje přilnavost a ovládání vozu. V teplém počasí se pneumatika rychleji sjíždí a prodlužuje se brzdná dráha.

„Zimní pneumatiky nejsou zimními jen z hlediska hrubšího záběrového vzorku. Ten má jistě své velké opodstatnění při jízdě po sněhu, nicméně stejně důležité jako hrubý vzorek je i změněné složení směsi materiálu použitého na výrobu běhounu. Zimní pneumatiky obsahují více látky, která se jmenuje silika. Silika je speciálně upravený oxid křemičitý, který se přidává do běhounové směsi, a pneumatika díky ní vyniká lepší přilnavostí zejména na mokrém povrchu za nízkých teplot,“ upozorňuje BESIP.

Několik tipů pro bezpečnou jízdu v zimě
• Při jízdě na sněhu dbejte mnohem vyšší opatrnosti. Uvědomte si svoje schopnosti a meze, ale také schopnosti a meze jiných řidičů.
• Vyvarujte se velmi prudkého brzdění, změny směru a akcelerace.
• Dodržujte větší odstup za vozidlem před vámi. V zimě má automobil delší brzdnou dráhu, než v létě. Brzděte pozvolně, aby nedošlo k zablokování kol a smyku.
• Před vjezdem do zatáčky přibrzděte s předstihem, kdy vozidlo ještě jede přímo. Zatáčku projíždějte plynule. Nebrzděte v zatáčce! Pokud musíte brzdit v zatáčce, počínejte si obzvlášť opatrně.
• Nasazování řetězů si předem nacvičte. Předejdete tak případným potížím.
• V zimě používejte výhradně kvalitní zimní pneumatiky s hloubkou dezénu větší než 4 mm. Jen zimní pneumatiky vám poskytnou potřebné bezpečí za zhoršených zimních podmínek.
• Při brzdění se zablokovanými koly na mokré vozovce pneumatika s dezénem o hloubce 8 mm dosahuje téměř poloviční délky brzdné dráhy oproti pneumatice s dezénem o hloubce 1,6 mm.
• Malá hloubka dezénu pneumatiky prodlužuje brzdnou dráhu a značně zvyšuje riziko vzniku aquaplaningu.
• Pravidelně kontrolujte tlak vzduchu v pneumatikách i hloubku dezénu. Optimálně 1x za 2 týdny, minimálně 1x za měsíc.
• Vždy jeďte jen tak rychle, abyste se ze svých cest vraceli živí, zdraví a bez škody na vlastním nebo cizím majetku. Věřte, že zimní pneumatiky vám k tomu rozhodně pomohou.

Zdroj: BESIP
Tagy