Svítíte správně? Za vadná světla vás může čekat mastná pokuta i trestné body

Radim Šlezingr - 11. 10. 2024
Závada na osvětlení vozidla může stát řidiče pořádnou pokutu
Je to stále častý jev. Na silnicích můžeme potkávat auta, kterým nesvítí jedno ze světel. I když to může na první pohled vypadat jako banalita, řidiče může takový prohřešek stát pořádnou pokutu. Na co si dát u osvětlení svého auta pozor?  
V ČLÁNKU NAJDETE
Zatímco nová vozidla jsou vybavena čidly indikujícími poruchu na osvětlení vozidla, u starších aut musí řidiči kontrolovat stav svítidel sami. A ne každý to dělá. Mnozí často zjistí, že jim nesvítí jedno ze světel až v okamžiku, kdy je na to upozorní někdo jiný. Zatímco u starších aut si zruční řidiči často poradí s výměnou žárovky sami, i modernějších aut se složitými světlomety se nevyhnou návštěvě autoservisu.

Podle zákona je za závadu v osvětlení vozidla považováno, pokud nesvítí potkávací nebo brzdové nebo zadní obrysové světlo alespoň na straně přivrácené do středu vozovky. Dále také, nelze-li přepnout dálková světla na potkávací a způsobují-li světlomety oslnění.

Osvětlení vozidla:
O závadu jde také v případě, jsou-li dodatečně namontovány nebo upraveny svítilny svítící dopředu nepřerušovaně světlem jiné barvy než bílé, kromě předních svítilen do mlhy žluté barvy a dozadu nepřerušovaně svítící světlem jiné barvy než červené. A také o poruchu jde tehdy, jsou-li chybně zapojeny svítilny nebo chybně propojeny svítilny tažného vozidla a přípojného vozidla.

Pozor na pokutu
Pokud vás v takovém případě zastaví policejní hlídka, může vaše vozidlo prohlásit za technicky nezpůsobilé. Řidiči pak hrozí podle nového bodového systému pokuta 2500 až 3500 korun na místě, čtyři až deset tisíc korun ve správním řízení a šest trestných bodů.

Zákon totiž říká, že jsou-li na vozidle závady, které ohrožují bezpečnost provozu na silnicích, nesmí být vozidlo užito v provozu na pozemních komunikacích, s výjimkou nouzového dojetí. Tím je myšleno jen dojetí přiměřenou rychlostí na nejbližší místo, kde lze závadu odstranit. Zároveň nesmí být ohroženy život, zdraví, majetek ani např. životní prostředí.

Jaká jsou světla na autě?
Bílé, červené, oranžové... Pojďme si připomenou, jakými světly je vozidlo vybaveno. Přední světla osobního automobilu tvoří směrová světla (blinkry), tlumená světla, denní světla + obrysová světla, mlhová světla, směrová světla na zrcátkách (blinkry) a dálková světla.

Zadní osvětlení osobního automobilu tvoří centrální brzdové světlo, brzdová světla, obrysová světla, směrová světla (blinkry), osvětlení registrační značky, mlhové světlo a couvací světla. Od roku 2006 je v České republice povinné mít rozsvícená světla při jízdě. Řidiči mohou použít buď obrysová + potkávací světla, nebo světla pro denní svícení.

„Světla pro denní svícení jsou charakteristická silně rozptýleným světelným tokem, který netvoří kužel jako u klasických světlometů. Takto rozptýlené světlo neoslňuje protijedoucí řidiče ani neosvětluje vozovku, ale splňuje zásadní podmínku bezpečného provozu „být viděn". V současné době jsou tato světla součástí základní výbavy pouze u vozidel vyšší třídy. Vzhledem k rozšíření a zlevnění LED technologie si je však na svá vozidla nechává namontovat stále více motoristů,“ informuje Policie ČR na svých webových stránkách.

Tagy