Který motor vybrat pro VW Multivan T5?

František Mašek - 30. 03. 2018
Náš čtenář plánuje koupi Multivanu s dieselovým motorem. Není ale rozhodnut, zda sáhne po modelu před faceliftem nebo po něm. Naše doporučení nejvhodnější motorizace se v tom případě budou lišit.
DOTAZ: Dobrý den, už nějaký ten pátek koukám po Multivanu, bohužel ojetém, protože ceny jsou stále neuvěřitelně vysoké. Můj rozpočet je 500 tisíc korun, ale vypozoroval jsem, že u starších modelů jsou jiné dieselové motory 2,5 TDI, které se pak už neobjevují. Můžete mi prosím poradit, který dieselový motor je nejspolehlivější? Díky, Jirka D., Hradec

Aleš Zich
Aleš Zich
ODPOVĚĎ: Dobrý den Jirko, máte pravdu, že u generace T5 je dobré rozlišovat na verzi před faceliftem a po něm. Výčtu motorizací se věnovaly naše poradny již v historii, proto se nyní zaměřím jen na své subjektivní doporučení pro Vás i ostatní, kteří budou stát před podobným rozhodnutím. Vycházejme tedy z ceny půl milionu korun, která na auto máte k dispozici. Aktuálně za tyto peníze pořídíte jak starší, tak i novější generaci T5. U starší bych se koukal po mechanické stránce velmi povedeném motoru 1,9 TDI. Jde o osmiventil s výkonem 75 kW. Kousky z roku 2009 (těsně před faceliftem) se dnes prodávají kolem 300-350 tisíc korun a počítejte u nich s nájezdy kolem 200 tisíc km. Pokud se Vám podaří sehnat dobře udržovaný vůz, který nejezdil na dlouhé servisní intervaly, ale majitel v něm měnil olej poctivě po 15 tisících kilometrech, může Vám spolehlivě sloužit klidně dalších 100 tisíc kilometrů. Týkají se ho samozřejmě problémy s turbodmychadly, DPF, potřebuje měnit rozvody řešené řemenem a citlivost vstřikovacího systému se nijak neliší od motorů 2,5 TDI. V inzerci motorizací 1,9 TDI mnoho nenajdete, nabízí se hlavně zmíněný 2,5 TDI ve dvou výkonových verzích 96 a 128 kW. Za mne tento motor nemohu doporučit. Řada exemplářů měla problém se zadřeným turbodmychadlem, vstřikovači a nadměrnými úniky motorového oleje. Celkově motor není příliš odolný, pokud oželíte verzi s pohonem všech kol 4Motion, raději se mu vyhněte.

tipcars
tipcars
A pak tu máme Multivany po faceliftu, vyrobené po roce 2009. Zde bych volil 2,0 TDI s výkonem 103 kW. S vyššími nájezdy budou jeho servisní náklady i rizika nenadálých drahých výdajů mnohem menší, než u silnějšího 2,0 BiTDI s výkonem 132 kW (má dvě turbodmychadla, pracuje s vyššími tlaky a teplotami). I tady ale platí, že Multivan má nastaveny variabilní servisní intervaly po max. 40 tis. km. A to je na použité motory hodně. Je malá pravděpodobnost, že při koupi narazíte na uvědomělého majitele, který jezdil do servisu dříve, než udávaly servisní intervaly. Vy už ale buďte chytřejší a měňte motorový olej nejpozději po 20 tis. km. V převodovce DSG pak po 60 tis. km. A stejný interval výměny platí i pro Haldex ve čtyřkolce 4Motion. Za Vámi udávaný rozpočet koupíte ročníky 2010/2011 s nájezdem od 100 tis. km. Musíte pro ně ale do Německa, u nás se 103kW verze téměř nenabízí.
Tagy