Volvo S90: koupit dvouletou hybridní verzi T8?
František Mašek
-
20. 11. 2024
Vojta má v hledáčku hezké Volvo S90. Na TipCars.com objevil kus z roku 2022 s nájezdem 42 tisíc kilometrů. Jak hodnotíme novější zážehový dvoulitr spojený s plug-in-hybridem a větší baterií?
Dotaz
Dobrý den, už delší dobu čekám na hezké
Volvo S90. Nedávno se u vás na serveru objevil šedý kus T8 (228 kW), ročník 2022. Auto vypadá hodně zachovale a má najeto jen 42 000 km. Zajímala by mě ale spolehlivost motoru, myslím, že tady bude už i ten novější hybrid. Přeci jen to není levné auto a nerad bych se napálil…pokud na můj dotaz odpovíte, budu velmi rád. Děkuji, Vojta.
Odpověď
Dobrý den Vojto, jak píšete ve svém dotazu, verze T8 Recharge má od roku 2021 přepracovaný hybridní systém. Vámi vybraný vůz už bude mít nejspíše také větší baterii s kapacitou 18,8 kWh (do r. v. 2021 pouze 9,2 kWh) a silnější elektromotor (107 vs. 65 kW). Jak asi tušíte, takový plug-in-hybrid je v praxi výrazně použitelnější – na čistě elektrický pohon ujedete cca 70-90 km. Díky novému výkonnějšímu elektromobilu je také auto svižnější, než tomu je u starší T8 Twin Engine. Přepracovaný benzínový dvoulitr zde už nemá kompresor, ale turbodmychadlo. Znamená to hlavně zlepšení efektivity motoru a také úsporu na váze.
Starší Volvo S90 T8 Recharge má za mě ale i pár nevýhod. Jednou z nich je pomalejší AC nabíjení s výkonem 3,6 kW. Na plné nabití budete potřebovat kolem šesti hodin. To je tedy ideální hlavně pro nabíjení doma přes noc, nebo pak v zaměstnání. Je třeba také počítat s faktem, že tahle S90ka má maximální rychlost omezenu na 180 km/hod.
Auto je velmi pohodlné a má i kvalitně zpracovaný interiér. Motor dostanete vždy s osmistupňovým automatem, který pracuje také spolehlivě, což si pojistíte pravidelnou výměnou olejové náplně každých 60 tisíc kilometrů. Pohon všech kol je spolehlivý, stejně tak prozatím drží i motory.
Při vyšších nájezdech (netýká se Vámi vybraného vozu) bych před koupí prověřil vůle na podvozku, speciální péči věnujte přední nápravě. Když už bude auto na zvedáku, mrkněte také na případné úniky provozních kapalin. Aby dobře fungoval infotainment systému Sensus, je třeba jej udržovat s aktuálním softwarem.