Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Yamaha RayZR 125: Lehoučký, skvěle ovladatelný skútr s nedostižnou cenovkou

Žena za volantem
Viola Procházková | 04.09.2024
dalších 9 fotek
Kromě ceny je jeho benefitem i skvělá ovladatelnost. | foto: Deník/Viola Procházková
Elegantní řešení městské dopravy za méně než 55 tisíc korun? Se svým modelem RayZR leze Yamaha do zelí čínským výrobcům, nad nimiž trumfuje kvalitou, prověřenou technikou i servisním zázemím.
V ČLÁNKU NAJDETE
Už na podzim rozvířila Yamaha vody maloobjemových skútrů zprávou, že uvede na trh městský stroj s šokující cenovkou. Kategorie, na kterou stačí obyčejný „béčkový“ řidičák, je stále oblíbenější, neboť doprava v ulicích měst během letních měsíců připomíná orientační závod mezi uzavírkami a čekání ve frontách je pro řidiče osobních aut denním chlebem.

Přesednout na skútr, aniž by člověk musel rozšiřovat řidičské oprávnění, tak představuje pro mnohé z nich lákavý krok. Jenže investovat nějakých sto tisíc, což je u malých městských vozítek běžná cenová hladina, není pro každého.

S novým RayZRem teď Yamaha nabízí zájemcům velmi atraktivní volbu v podobě skútru zavedené značky, který může cenovkou směle konkurovat laciným čínským výrobkům.

Výkonově ani výbavou sice za mnohými stopětadvacítkami mírně zaostává, v běžném provozu to však sotva bude někomu vadit. Pořád jde totiž o perfektně funkční stroj se spolehlivou technikou, navíc mimořádně úsporný, skvěle ovladatelný a jednoduchý na údržbu.

test Yamaha RayZR 125, zdroj: Deník/Viola Procházková


Benzin s elektrickou dopomocí
Začněme motorem, který přináší jednu zajímavou novinku. Nekomplikovaný vzduchem chlazený jednoválec s dvouventilovým rozvodem poskytuje výkon 6 kW v 6 500 otáčkách a točivý moment 10,3 Nm v 5 000 otáčkách.

Na první pohled to není žádná sláva - vždyť kategorie dostupná pro řidičák skupiny B dovoluje až 11 kW. Jenže v Yamaze přidali místo klasického startéru elektromotor, který se stará nejen o startování, ale také o výkonovou dopomoc při rozjezdech. Jedná se vlastně o mild-hybrid, jaký známe z automobilů.

Elektrická asistence je u rozjezdů z místa skutečně znát a na padesátce se ocitnete během okamžiku. A právě tuhle vlastnost v městském provozu, kdy se rozjíždíte každou chvíli, oceníte nejvíce.

Málokomu pak bude vadit, že od sedmdesátky výš už to se zrychlováním není taková hitparáda. Osmdesátikilometrové rychlosti přesto s klidem dosáhnete, nebudete tedy autům překážet ani na městských okruzích. Jediné omezení můžete pocítit na trasách mimo město, ty však nejsou pro RayZR primárním polem působnosti. Na takové cestování už budete hledat dopravní prostředek v jiných kategoriích.

Vzducháč nabídne ještě jednu výhodu - jeho údržba je prakticky nulová, navíc se vyznačuje velmi nízkou hmotností. Celý skútr i s plnou nádrží o objemu 5,2 litru váží 99 kilo. Nadchne také spotřebou, kterou při běžné jízdě v pohodě udržíte pod dvěma litry benzinu.

Yamaha RayZR 125 - levný skútr pro volný čas:
Yamaha RayZR 125 - ideální pro začátečníky
Se svou muší váhou a kompaktními rozměry představuje RyaZR nepřekonatelného parťáka do rušného provozu. Vejdete se i do té nejmenší skuliny a bez problémů prokličkujete úseky, kde ostatní jen popojíždějí nebo rovnou stojí. Při parkování oceníte malá kola - 12” vpředu a 10” vzadu -, která vám umožní vymanévrovat i z omezeného prostoru mezi auty a kandelábry. A ovladatelnost už nemůže být snazší, dokonce i když vám příroda nenadělila na výšce či fyzické síle. Pro začátečníky jde o ideální stroj.

S běžnými nástrahami města, jako jsou retardéry, kanály a kočičí hlavy, si malá kolečka poradí se ctí a skútr se jimi nenechá rozhodit. Na celkovém vyvážení a jízdních vlastnostech zkrátka poznáte, že jde o stroj zavedené značky, která má se stavbou skútrů pro každodenní zápřah dlouholeté zkušenosti.

Stejně rychlé jako rozjíždění je i brzdění. Přední kolo je opatřeno kotoučovou brzdou, zadní bubnovou a nechybí ani duální systém, který zajišťuje zapojení obou brzd, i když mačkáte pouze tu zadní. ABS chybí, žádné potíže mi to však během testování nepřineslo. Brzdy fungují přesně tak, jak potřebujete - účinně, a přitom nekousavě.

Kolik vás bude stát?
Doporučená cena Yamahy RayZR 125 je 54 990 Kč.
Ve výbavě jen to nejnutnější
Pokud jde o praktičnost, musíte se smířit s určitými kompromisy. Například chybí USB port pro nabíjení, který zatím nenajdete ani v doplňkové výbavě.

Podsedlová schránka sice není vysloveně malá (nabídne objem 21 litrů), integrální helmu však do ní nedostanete a i při nákupu té otevřené si pro jistotu vyzkoušejte, že se do prostoru vejde. S objemnějšími modely opět můžete mít problém. A na našem trhu zatím nenajdete ani zadní nosič, na který by se dal upevnit topcase.

Naopak šikovná je zcela rovná podlaha, která na kratších trasách poslouží pro uložení tašky nebo krabice, a háček na zavěšení příručního zavazadla.

Jednoduchý displej přístrojovky zobrazuje všechny potřebné informace o jízdě a je dobře čitelný i na slunci. Žádné sofistikované funkce v něm nehledejte, je však přehledný a kontrolky na něm dobře viditelné. A v neposlední řadě je tu LEDkové osvětlení, které svítí docela vydatně.

RayZR je sice nejlevnějším zástupcem své značky a nabízí jen to nejnutnější, troufám si však říct, že zároveň i to nejdůležitější. Zpracování je důkladné, motor čiperný a úsporný, jízda pohodlná a sebejistá. Vzhledem k cenovcu bude tahle Yamaha na trhu jen těžko hledat konkurenci.
Hodnocení článku
4.8 z 5 (96%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů