Sobota 17.06.2017 10:34,
Altea XL 2,0 tdi PD 103kW motor BKD 12/2007
Celkově potěší. Mám s ní najeto 140 000 km a koupil jsem při 60 000 km. Odešla mi pravá stahovačka okna a musím ještě vyměnit kabelový svazek dveří u řidiče. Každá z těhto oprav vyjde v autorizáku na zhruba 4000 Kč. Jinde výrazně levněji, tudíž nic hrozného. Nejvíc jsem se bál motoru. A tady je to největší překvapení. Všude se píše, jak je 2,0 tdi PD hrozný. Obecně jsou nic moc, ALE! V altee je jiná verze (BKD), než např. v passatu. Nejsou zde vyvažováky, ani filtr pevných částic ani problematická hřídelka pohonu mazání a ani problematické vstřikovače. Navíc je to 16V a hlava drží na více šroubech tudíž nehrozí vyvyklávání šroubů a netěsnost, jako u verze 8V u 2,0tdi nebo 1,9 tdi. Pokud člověk při výměně rozvodů nechá vyměnit i nevhodný šroub držící kladku v hlavě za šroub z 1,9 tdi, nehrozí jeho vytřžení po výměně rozvodů a jediný závažný problém tohoto motoru je vyřešen. Pak už si jen užívat jeho příjemně hrubiánského zátahu a slušné spotřeby při rychlé jízdě po mnoho dalších km.
Další příjemné překvapení je otázka chování auta na silnici. Na rodinné menší mpv je to skutečně překvapující. Přisuzuji to dobře řešené zadní nápravě.
reagovat