Jakožto člověk, co se přes 45 let věnuje hifi (jak se dnes říká hájendu
)) v docela hodně vysoké cenové hladině, tak jsem zvědav, kam se tahle diskuze začne ubírat. K výběru auta bych měl jen poznámku, že na muziku auto nejezdá a osobně bych při výběru sledoval zcela jiná kriteria. Tím chci říct to, že v autě jsem měl zvuk od montáže z výroby přes aparát za cca 140.000Kč , který jsem si sám stavěl v letech 2001-2002 a který mi nakonec v čobolsku vykradli u penzionu v Ružomeroku a pojišťovna zapaltila s bídou půlku, načež jsem se vrátil k továrnímu zvuku.
A k věci: nyzývat BOSE dobrým zvukem může ten, co asi neslyšel opravdu slušný zvuk v autě. Tovární Dynaudio ve Volvu je na tom lépe. Mark Levinosn zabíjí instalace, navíc nevhodné měniče. Ale to je jiná kasta a cenově pro tazatele úplně mimo. Kdybych to řešl dnes já, koupil bych si něco, co má předpoklady pro to, aby zvuk byl přinejmenším slušný a měl k tomu podmínky. Tzn. auto větší Kvůli instalaci dio kufru), tiché = benzínové a takové, co vydrží (= neshnije), je spolehlivé a zbyde mi málo aut s daným rozpočtem: Vovlo S60 (S80 je dražší než S60), Toyota Avensis 2,0i, Subaru Legacy 2,0R, Honda Accord, Mondeo, Pasát s benzínem. A do tohoto bych si nechal udělat vestavbu - za cca 30 tisíc bude hrát jako z jiné galaxie, bude mít všechny pitomosti dneška, jako MP3, MP4, MP45 a vyšší .-), bude mít USB (k čemu AUX???), bude mít výstupy na min. 5 kanálů 4+1 s aktivní výhybkou a reproduktory např. Dynaudio, které se dají sehnat jako automobilový set (ten samý, co ej ve Volvu) za 12-15 tisíc. A kdejaká firma udělá instalaci, na jakou se cítíš finančně - od vytlumení auta přes dodělané speciální redukce pro montáž měničů do dveří. Zesilovač je otázkou pár tisícívek a když bys chětl ušetřit, vybere na vhodném foru z drzhé ruky kus s opravdu výtečným zvukem. Ado 200.000Kč se vejdeš s autem s parádním zvukem, kterému se tovární zvuk v čemokliv běžném (kamžto počítám i Volvo s Dynaduiem) nevyrovná. Jinak ke zvuku Bose - je to o malinko lepší, než kdejaký tovární zvuk. Bohužel, pro neznalé je Bose synonymem "něčeho", pro znalé je to synonymem "za hodně peněz sračka". Takže nstručně, neupínej se na tovární instalaci, protože to, co hraje slušně, na to nemáš daný badžet a radši si kup pořádný auto, co má potenciál vydržet pár let a do něj si nech něco postavit. Odobrných for je na netu bezpočet a info tam jistě dohledáš a ještě ušetříš a jako bonus budeš se zvukem fakticky spokojen.
PS: měl jsem několik instalací a nejvíce vzpomínám právě na Dynaudio, které jsem měl v plném aktivu + SW od DLS, zesilovače taktéž a výhybku taktéž, slušně hrály i Focaly, pak nějaké DSL jsem měl (ty byly vlůastně také vynikající, na ně bych málem zapomněl) a vždy jsem se vešel do nějakých 60-80 tisíc S) vyjímkou extra instalace do Oktávky
za těch cca 140 litrů), ale bez práce, tu jsem si dělal výhradně sám, tzn. novou HU, vytlumení, kroužky, hrom bednu, natahání kabeláže, druhou baterku, atd atd atd... Kdysi mě to bavilo, dnes už vím, že to byl kravina, kterou při prodeji nikod nikdy nezaplatil
Ale hrálo to fakt špičkově.
Jako vodítko pro začátek mrkni na www.autohificlub.cz a přílsušná sekce, kde najdeš kupy instalací a také bazar...