Automobilky volají po řešení: Elektrická auta se neprodávají a CO2 je problém

Dominik Valášek - 06. 10. 2024
Elektromobil - ilustrační snímek
Původní plány s flotilovými emisemi CO2 – tedy s průměrem emisí pro všechny vozy prodané konkrétní automobilky – počítaly s rostoucími prodeji elektrických a dalších nízkoemisních aut. Pokud budou automobilky prodávat dost elektromobilů, mohou ještě několik nadcházejících let prodávat i vozy s vysokými emisemi CO2. Jenže se objevil problém – prodeje elektromobilů nerostou, a nyní už dokonce ani nestagnují, namísto toho klesají. A evropské automobilky, sdružené v Asociaci evropských výrobců automobilů ACEA, teď volají po řešení.
V ČLÁNKU NAJDETE
Automobilový trh se od pandemie koronaviru stále nenarovnal. ACEA uvádí, že podle jejích dat registrací nových automobilů, je trh stále o zhruba 18 % níž než v roce 2019. A elektrická auta – tak důležitá pro plnění emisních cílů automobilek – jsou na tom ještě výrazně hůř.

Meziročně jejich prodeje klesly o 8,4 % a podíl na trhu se snížil z 13,9 % na 12,6%. Ani vyhlídky se nezdají být dobré, neboť podle studie společnosti McKinsey klesá i počet lidí, kteří zvažují elektromobil jako svoje příští auto. Zatímco v roce 2021 bylo takových lidí 18 %, letos už je to pouze 16 %.

Proč se elektromobily špatně prodávají?
Podle asociace ACEA není omezením prodejů elektrických aut technologie ani dostupnost. Je to celkově malá snaha EU a jednotlivých vlád provést „systémový posun“ k elektromobilitě. Chybí nabíjecí a vodíková infrastruktura, dostupná zelená energie, nákupní a daňové pobídky, a pro automobilky zabezpečený přísun surovin, vodíku a bateriových článků.

Na straně samotných zákazníků pak nákup elektromobilu brzdí ještě obava ze ztráty hodnoty. Nové elektromobily jsou drahé a na sekundárním trhu rychle ztrácí cenu.

Jakékoliv dotace ze strany státu pak trh dále pokrucují a cenu ojetin nadále snižují, což je strašákem zejména pro leasingové společnosti a firemní zákazníky. Celý trh navíc napjatě očekává příchod nových technologií. Každou chvíli se ze strany automobilek či dodavatelů baterií objeví zprávy o dokončování prací na nové generaci baterií, která by mohla učinit stávající technologii zastaralou, a to téměř ze dne na den.

Automobilky budou mít problém splnit limity
Nízký odbyt elektromobilů by mohl pro automobilky znamenat velké problémy při plnění emisních cílů pro rok 2025. To by pak znamenalo vysoké pokuty, které musí odvádět za každé auto a každý nadlimitní gram CO2 na kilometr.

ACEA tak volá po systémovém řešení, v první řadě po snížení nároků na flotilové limity v nadcházejících letech – a to jak pro osobní auta, tak pro všechny druhy užitkových. Asociace dodává, že jsou všechny členské automobilky plně zavázány cílům dekarbonizace dopravy, daným Pařížskou dohodou. Jenže pokud budou muset vyplatit miliardy eur v pokutách, nebudou moci investovat do potřebných nových technologií. Co nejrychlejší nový náhled na emisní regulace je tedy podle automobilek nezbytný.

„Klimatická politika bez průmyslové politiky“
Neplnění přísných emisních limitů může mít dalekosáhlé důsledky spočívající v přerušeních výroby, propouštění, a tím pádem oslabení evropského automobilového průmyslu jako takového. A to vše v době, kdy si na evropské trhy brousí zuby zejména čínské automobilky.

Jelikož automobilový průmysl generuje 7 % veškerého HDP Evropské Unie, mohla by ztráta jeho konkurenceschopnosti zamávat evropskými ekonomikami. Před ztrátou konkurenceschopnosti EU jako takové varuje i zpráva, kterou vypracoval bývalý šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, a která vyšla před několika týdny. ACEA ve svých zprávách konkrétně cituje větu „Automotive sektor je klíčovým příkladem nedostatečného plánování EU, aplikování klimatické politiky bez průmyslové politiky.“
Tagy