Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Na kole, lodí či pěšky. Nizozemské Benátky nemají silnice, i pošťák musí po vodě

Naše téma
Andrea Jordánová | 19.08.2024
další 3 fotky
Turisté si Giethoorn často pletou s muzeem. Žijí tu však skuteční lidé. | foto: Shutterstock
/AUTEM ZA POZNÁNÍM/ Až milion turistů ročně navštíví městečko Giethoorn v Nizozemsku. Jeho zvláštností je to, že k některým domům nevede cesta, a dokonce i pošťák musí pramicí. Proto se mu také říká nizozemské Benátky. 
Městečko Giethoorn leží v severovýchodní nizozemské provincii Overijssel. Nejrychlejší cesta autem, kterou nabízí portál Mapy.cz trvá téměř osm hodin. Z Prahy vede přes Drážďany, Hannover, Osnabrück a Emmen. Celkem měří 836 kilometrů. Druhá varinta je dlouhá 793 kilometrů a vede v Německu přes Chemnitz, Kassel a Osnabrück.

Cesta z Prahy do městečka Giethoorn., zdroj: Mapy.cz


Městečko Giethoorn je vyhledáváné pro svou kouzelnou atmosféru, kterou mu dodávají ručně vykopané kanály, stezky plné zeleně a domy z 18. století s doškovými střechami. Jeho zvláštností je to, že k některým domům nevede cesta, a dokonce i pošťák musí pramicí.

Vypadá to jako skanzen, ale žijí zde lidé
Turisté se často mylně domnívají, že se jedná o muzeum. V tomto třítisícovém městečku však žijí skuteční lidé. Giethoorn má bezmála tři tisíce obyvatel. Panuje tu čilý cestovní ruch, díky němuž se mu ekonomicky daří. Ročně ho navštíví až milion turistů. Ti většinou přijíždějí během návštěvy Amsterdamu, ze kterého sem cesta trvá zhruba hodinu a půl.

Podívejte se, jak to v pohádkové vesničce Giethoorn vypadá:

Giethoorn nemá v centru žádné silnice. A kde nejsou cesty, nejsou ani auta. Návštěvníci musí svá auta zaparkovat mimo městečko na vyhrazených parkovištích.

„Původ názvu obce sahá až do 13. století. Příběh vypráví, že jeho původní farmáři-osadníci objevili sbírku rohů, patřících divokým kozám. O těchto kozách se předpokládá, že zemřely při potopě v roce 1170. Kozí roh neboli „Geytenhoren“ byl zkrácen na Giethoorn, a tak vznikl název městečka,“ uvedl web National Geographic.

Místní obyvatelé se o své domy i zahrady vzorně starají., zdroj: Shutterstock


Pouze pěšky nebo na kole
Centrum Giethoornu je dostupné pouze pěšky a na kole. „Procházka městečkem je opravdu nutností. Po obou stranách vodního kanálu jsou roztomilé doškové domky pocházející z 18. století. V celé vesnici jsou také dřevěné mostky. V centru je pak muzeum i restaurační zařízení,“ uvádí oficiální webové stránky vesnice Giethoorn.

Auto nechte doma. Po vesnici se můžete dopravovat buďto lodí, pěšky, nebo na kole.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů