Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Skútr Vespa GTV 300: Italská rebelka na dvou kolech. Proč ji každý chce?

Žena za volantem
Viola Procházková | 12.09.2024
dalších 15 fotek
test Vespa GTV 300 | foto: Deník/Viola Procházková
Praktický, skladný a lehce ovladatelný. Přesně takový má být skútr, ideální dopravní prostředek do města s rušným provozem. Vespa GTV však nabízí i něco navíc - image legendy, parádní výkon a kopu zábavy v sedle.
V ČLÁNKU NAJDETE
Žádná jiná značka skútrů se nemůže honosit takovou aurou výjimečnosti jako italská Vespa. Její stroje jsou etalonem rychlé, pohodlné a praktické městské dopravy už skoro 80 let a fanoušci si neváhají citelně připlácet za image a styl. Nejde tu však jen o krásu.

Dlouholeté zkušenosti výrobce dodávají ikonickým skútrům také perfektní vyváženost a mimořádnou uživatelskou přívětivost. Vespa je zkrátka klasika v nejryzejší podobě a na její oblibě nic nemění ani fakt, že si jsou její modely podobné jako vejce vejci, jen čas od času osvěžené speciálními edicemi.

Jediným vejcem, které do modelové řady tak úplně nezapadá, je právě GTV, na první pohled odlišené kulatým světlem, jež není jako u ostatních modelů umístěné v úrovni řidítek. Ve struktuře vespácké nabídky má GTV pozici nejsportovnějšího modelu a také je osazeno nejsilnějším motorem, jaký má Vespa k dispozici.

Abyste mohli usednout do jejího sedla, potřebujete řidičské oprávnění A2, úsilí, které vynaložíte k jeho získání, se vám však rozhodně vyplatí. Kromě nepřekonatelného cool faktoru totiž GTV přináší nečekanou sílu, agilitu a zábavu za řidítky, samozřejmě při zachování všech praktických vlastností městského skútru.

Klasika v šatu drsňáka
Zatímco technicky se model GTV nijak zásadně neliší od sesterské GTS, vzhledem si ji s žádným jiným skútrem nespletete. Charakteristický kulatý světlomet posazený na předním blatníku - takzvané faro basso neboli nízké světlo - dává gétévéčku nezaměnitelný výraz a odkazuje na vůbec první prototyp postavený roku 1946.

I v jiných ohledech je však GTV v modelové řadě Vespy unikátní. Například na něm nenajdete žádné nablýskané chromované detaily, které jsou jinak pro legendární italské skútry trademarkem. A pak jsou tu odkrytá trubková řidítka a minimalistický přední štít v jasně oranžové barvě. Oproti jiným Vespám vypadá GTV až chuligánsky a její sportovní ladění bude vyhovovat těm, pro které je klasika až příliš vyvoněná.

Vespa GTV 300 v originálním testu:
Vespa GTV - všechno, co potřebujete
Navzdory vydařenému retro designu výbava Vespy GTV odpovídá moderním standardům. Hlavní světlomet svítí jako ďas - všechny lampy včetně blikačů jsou LEDkové - a řidiče v okolním provozu důrazně upozorní, že se blížíte. Žádný problém nepředstavuje ani jízda v noci, protože dálkové světlo svou silou připomíná reflektor na fotbalovém stadionu.

Přístrojový štít je tvořen efektním kulatým displejem, který zobrazuje rychlost, stav nádrže, teplotu chlazení i hodiny. Připojit k němu můžete i svůj chytrý telefon, a to prostřednictvím aplikace Vespa MIA, a sledovat třeba oznámení ohledně hovorů a zpráv. Obrazovka je dobře čitelná a automaticky upravuje jas podle světelných podmínek okolí. Jen indikátory blinkrů by mohly být o něco větší, aby je člověk nezapomínal zapnuté…

Skvělým výbavovým prvkem je bezklíčové odemykání, které vám ušetří neustálé hledání klíčku po kapsách. Chytrý klíč stačí mít u sebe, a skútr pozná, že jste poblíž. Pak můžete už jen aktivovat systém otočením kolečka a startovat, odemkne se rovněž zámek podsedlového prostoru.

Kolik vás bude stát?
Doporučená maloobchodní cena Vespy GTV je 178900 korun. V nabídce najdete také širokou škálu příslušenství od kufru přes ochranný rám a plexištítek až po stylový trubkový nosič na přední kapotu.
Praktičností neurazí, ale ani nenadchne
Pokud jde o praktickou stránku, patří GTV spíš k průměru. Například zmíněný podsedlový prostor trochu utrpěl velkým motorem pod sebou, takže nepočítejte s tím, že se do něj vejde každá helma, dokonce ani otevřená. Vyberte spíš menší model, jinak ji budete muset po nákupech a schůzkách nosit s sebou. Schránka se také od motoru citelně ohřívá, proto dejte pozor, co do něj ukládáte. Tašku plnou nanuků domů v uspokojivém stavu nedovezete. Pod sedlem se nachází i hrdlo nádrže, a to těsně vedle úložného prostoru. Ten je navíc vystlaný koberečkem, což je sice milá prevence proti rachtání a otloukání nákladu, ale když si na něj jednou nalijete benzín, těžko ho budete čistit.

Naopak velmi šikovná je přihrádka v kapotáži pod řidítky, ideální na drobnosti, které chcete mít po ruce. Obsahuje také USB port pro nabíjení mobilu. Nesmím zapomenout ani na praktický háček, kam zavěsíte příruční zavazadlo. A když si cestou domů vyzvednete krabici v Alzaboxu, na krátkou cestu si ji můžete hodit pod nohy na podlahu - ta je totiž rovná a celkem rozměrná.

test Vespa GTV 300, zdroj: Deník/Viola Procházková


Nejrychlejší v provozu
Vespa GTV se aktuálně prodává pouze jako třístovka a pohání ji kapalinou chlazený jednoválec o objemu 278 kubických centimetrů. Výkon činí 23,8 koní při 8250 otáčkách a točivý moment 26 Nm při 5250 otáčkách, což je na městský skútr celkem slušná nálož. Však také s GTV můžete bez obav vyrazit i na dálnici, protože sto třicítku dokáže udržet bez větší námahy a s větrem v zádech pojedete ještě rychleji.

Reakce na otočení plynem je blesková a při rozjezdu na semaforech necháte okolní provoz daleko za sebou. V tomto ohledu se vyplatí i trocha opatrnosti, protože zadek skútru je kvůli motoru výrazně těžší a při necitelném přidání můžete mít až pocit, že se Vespa staví na zadní. Mít v pravé ruce solidní výkon je však vědomí, na které si i ve městě okamžitě zvyknete. Tenhle stylový stroj je totiž povahou pořádný ďábel. Do cíle vás dostane nečekaně rychle a se spotřebou kolem 3 litrů benzinu. Navíc vás to bude bavit!

Řízení - bezpečné i zábavné
Se suchou hmotností 158 kilo je Vespa GTV pořád dost lehká a obratná, aby dělala přesně to, co od ní očekáváte - propletla se městským provozem obratně jako úhoř bez ohledu na zácpy, fronty a zúžené silniční úseky. Krátký rozvor a malá kola jí poskytují úžasnou manévrovatelnost a díky nízkému těžišti se s ní nenadřete ani při parkování nebo otáčení na stísněném prostoru.

I když jde o třístovku, která umí uhánět pekelnou rychlostí, neztratila nic z výhod klasického skútru. Odpružení je sice limitováno poměrně krátkým zdvihem tlumičů, GTV však zůstává relativně pohodlným strojem na většině typů povrchu. Jen na ostrých retardérech či kanálech si trochu poskočíte, před nepříjemnou ránou vás však ochrání i festovně polstrované sedlo. To je sice vhodné spíš pro jednoho, ale nouzově na něm kousek odvezete i spolujezdce. A s výškou 790 milimetrů nepředstavuje problém ani pro menší postavy.

Brzdy na obou kolech jsou kotoučové, pro nepřízeň počasí nechybí ani protiblokovací systém ABS. Přítomna je rovněž elektronická kontrola trakce ASR, která brání nadměrnému prokluzu zadního kola a pomůže vám udržet stroj pod kontrolou i na mokru, štěrku nebo blátě. Vespa je tedy připravena klidně i na celoroční provoz - záležet bude jen na vaší zimomřivosti.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů