Plovoucí jeviště s kulisou Alp. V unikátním divadle hraje i Pražská filharmonie

Bohdana Drastíková - 07. 10. 2024
Na Bodamském jezeře se také hrála opera Čarostřelec od Carla Maria von Webera.
Na Bodamském jezeře se také hrála opera Čarostřelec od Carla Maria von Webera.
Takto vypadala jevištní scéna letos.
+ 3
Scénografie letošního představení opery Čarostřelec byla rovněž úžasná.
Scény na plovoucím jevišti jsou impozantní. Tato je z roku 2018, kdy se hrála Verdiho opera Riggoleto.
Festival ročně navštíví okolo 300 tisíc lidí.
Jeviště patřilo i kulisám připomínající Velkou čínskou zeď. V roce 2015 se zde hrála opera od Pucciniho Turandot.
Letecký pohled na unikátní jeviště.
/AUTEM ZA POZNÁNÍM/ Monumentální a jedinečná divadelní scéna se nachází na hladině Bodamského jezera u břehu rakouského města Bregenzu. Na divadelní představení si může zajet téměř každý, kdo se chce pokochat unikátností divadla hraného na hladině vody. Hlavní scéna se nazývá Seebühne a do celého amfiteátru se vejde až sedm tisíc diváků.
Z hlavního města nabízí webový portál Mapy.cz tři trasy. Ta nejrychlejší měří 564 kilometrů a trvá pět a půl hodiny. Cesta vede přes Plzeň, Regensburg a Mnichov. Jiná varianta nabízí cestu přes Karlovy Vary a Nürnberg. Ta by měla být dlouhá 612 kilometrů a řidič po ní dorazí do cíle za šest a půl hodiny.



Historie unikátního jeviště se začala psát v roce 1946. Tehdy  ho tvořily dvě nákladní lodě pro převoz štěrku. „Jedna sloužila účinkujícím a jedna orchestru,“ uvádí oficiální web festivalu s tím, že zde byla uvedena Mozartova opera Bastien a Bastienne. Slavný skladatel ji napsal ve svých 12 letech.

„Návštěvníci z Rakouska, Německa, Švýcarska a Francie brzy proměnili festival v mezinárodní akci,“ informuje dále web. Nadšení publika bylo značné, což pro pořadatele znamenalo motivaci do budoucna.

Balet na jezeře
Od roku 1950 držela jezerní scéna pomocí dřevěných pilotů a postupem času prošla spoustou stavebních úprav a renovací. Zpočátku se repertoár skládal převážně z operety a baletu. Diváci byli tak uchvácení a úspěch byl tak obrovský, že se z něj stala největší událost pod širým nebem a v roce vznikl letní operní festival Breganzské slavnosti, německy Bregenzer Festspiele.

Festival je hudebním svátkem nejen pro milovníky opery:

Přelomový byl rok 1985, kdy zde byla uvedena Mozartova opera Kouzelná flétna a web scény tuto událost popisuje takto: „Úspěch Kouzelné flétny znamenal začátek nové éry na Seebühne. Od té doby se operní produkce začaly střídat každé dva roky. Konstrukce jeviště se zpevnily, protože nyní musely zůstat na místě i přes zimu.“ Ty nejúspěšnější představení zhlédlo na 300 000 lidí a pořadatelé museli nával dalších zájemců uspokojit dodatečnými představeními a rozšířením divácké tribuny.

Vystupuje i Pražská filharmonie
Festival trvá měsíc, a to na přelomu července a srpna. O hudební doprovod se už od počátku festivalu stará Vídeňský symfonický orchestr, ovšem své umění zde operním nadšencům předvádí i Pražská filharmonie. Celý areál se pyšní špičkovým ozvučením a velkoplošnými obrazovkami. „Po boku jeviště jsou ve vodě vsazené obří obrazovky, kde běží živý přenos s německými titulky, střídavě se záběry na orchestr a na dirigenta. Pod jevištěm, tedy pod vodou, je zákulisí,“ přibližuje popis lifestylový web věnovaný životu ve Švýcarsku s názvem Švýcarská drbna.

Seebühne se dokonce dostal na plátna kin, a to ve velkém stylu! Na jeho prknech se proháněl James Bond v bondovce Quantum od Solace z roku 2008. Ve stejném roce se jevištní scéna blýskla také během Mistrovství Evropy ve fotbale, když si z ní německá veřejnoprávní stanice ZDF udělala sportovní studio.
Tagy