Dálniční známky od ledna 2025 zdraží. Podívejte se, kolik za ně zaplatíte

Radim Šlezingr - 02. 10. 2024
Ilustrační foto: Dálnice
Je rozhodnuto! Roční dálniční známka zdraží od 1. ledna 2025 o 140 korun. Řidiči tak namísto 2300 korun za ni zaplatí 2440 korun. Zdraží i ostatní dálniční poplatky. Ministerstvo dopravy zveřejnilo ceny dálničních známek pro příští rok. Podívejte se kolik za ně zaplatíte.
V ČLÁNKU NAJDETE
Řidičiu nás si od ledna příštího roku za elektronické dálniční známky opět připlatí. Ministerstvo dopravy zveřejnilo konečné částky, které budou muset motoristé za dálniční známky zaplatit. V roce 2025 bude stát roční dálniční známka 2 440 Kč, měsíční 460 Kč, desetidenní 290 Kč a jednodenní 210 Kč.

Majitelé hybridních vozidel s kombinovaným množstvím emisí do 50 g CO2/km, platí přibližně 25 % sazby časového poplatku. U vozidel v systému časového zpoplatnění poháněných zemním plynem nebo biometanem zůstane stávající míra zvýhodnění nedotčena, tedy na úrovni okolo 50 % sazby časového poplatku. Nadále bude odpuštěn poplatek za používání dálnic pouze bezemisním vozidlům na elektrický pohon nebo na vodík.



Ministerstvo dopravy avizovalo chystané zdražení dálničních známek již v září, kdy provádělo jejich výpočet. Úprava cen je dána automaticky zákonem. Při výpočtu se vychází ze dvou pevně stanovených kritérií. Prvním z nich je meziroční procentuálně vyjádřený vývoj průměrného ročního indexu spotřebitelských cen (inflace), druhým pak meziroční procentuálně vyjádřená změna délky dálnic v provozu evidovaná ministerstvem dopravy.

Po sečtení obou hodnot se upraví sazba roční známky – zaokrouhluje se na celé desetikoruny dolů. Původně ministerstvo uvažovalo o zaokrouhlení na stokoruny, nakonec přistoupilo k zaokrouhlení na desetikoruny. Z ní se pak odvozují sazby ostatních známek. Cena dálničních známek se takto poprvé upraví od 1. ledna 2025.

Oprava dálnice. Jak se při ní za volantem chovat?
Kam peníze půjdou?
„Mechanismus automatické valorizace všech sazeb časového poplatku jsme do zákona dali, abychom cenu za užívání dálnic dlouhodobě udrželi na stabilní úrovni, která odpovídá vývoji cen a rozsahu dálniční sítě. Naplní-li se příznivá makroekonomická predikce pro příští rok, nelze už očekávat zásadnější meziroční zvyšování cen. Důležité také je, že veškeré peníze z dálničních známek vracíme do výstavby a údržby dálnic, fakticky tedy těm, kteří je platí,“ říká ministr dopravy Martin Kupka .

V současné době má česká dálniční síť 1 340 kilometrů, bez dálniční známky mohou řidiči jezdit po 226 kilometrech těchto komunikací. V letošním roce by se mělo zprovoznit dohromady přes sto kilometrů nových úseků dálnic. V sazbě časového poplatku pro příští rok se projeví jen část z nich zprovozněných do léta 2024. Zbytek zprovozňovaných dálnic v druhé půlce roku se do ceny promítne až v roce 2026.

Roční známka zdražila v březnu
Naposledy roční dálniční známka zdražovala letos v březnu, a to po dvanácti letech. Skokově se zvedla její cena o osm stovek z 1500 korun na 2300 korun. Zároveň měsíční dálniční známka mírně zlevnila z 440 korun na 430 korun a zlevnění se týkalo také desetidenní známky - z 310 na 270 korun. Přibyla jednodenní známka za 200 korun.

Za jízdu bez dálniční známky na zpoplatněném úseku dálnice hrozí vysoká pokuta. Řidiči si ji mohou zakoupit v oficiálním e-shopu na webu www.edalnice.cz. Pokud nechcete kupovat elektronickou dálniční známku v e-shopu, můžete si k nákupu vybrat jedno z obchodních míst – Česká pošta a EuroOil.

Nákup elektronických dálničních známek zprostředkovávají také neoficiální prodejci. Řidiči tak musí u nich počítat nejen s cenami vycházejícími z nařízení vlády o výši časového poplatku, ale i s manipulačním poplatkem.
Tagy