Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Podvodné SMS útočí znovu. Falešné pokuty za rychlost cílí na důvěřivé řidiče

Naše téma
Radim Šlezingr | 27.09.2024
Pozor na falešné SMS zprávy! Podvodníkům jde o vaše peníze | foto: pexels
Pokud vám přijde na mobilní telefon SMS zpráva, že máte zaplatit pokutu za překročení maximální povolené rychlosti, rozhodně na ni nereagujte. Českem se totiž šíří další vlna podvodných SMS, kterými kyberútočníci chtějí získat údaje k vašemu internetovému bankovnictví.
V ČLÁNKU NAJDETE
Zkoušejí to znovu a znovu. Už letos v srpnu policisté upozonili na případy, kdy se podvodníci snažili z lidí vylákat peníze pomocí SMS zprávy s požadavkem k uhrazení pokuty za rychlou jízdu a nabízející slevu za včasné uhrazení. Nyní se o to pokoušejí znovu.

Jeden z případů podvodné SMS
„Přišla mi na mobil zpráva, že mám zaplatit pokutu za překročení rychlosti. Velmi mě to překvapilo, protože na dodržování rychlosti si dávám velký pozor. Zajímalo mě, kdy a kde se to stalo. Naštěstí jsem zrovna seděl u počítače, takže jsem se přihlásil na Portál dopravy do svého profilu, abych zjistil více. Tam jsem se dozvěděl, že stav mého bodového konta je nula,“ napsal nám v těchto dnech čtenář z Opavy.

Podvodné telefonáty:
V tu chvíli tento řidič pojal podezření, že zpráva je falešná. Zesílilo ještě poté, kdy si zpětně pozorně prohlédl odkaz na webové stránky v SMS zprávě, který obsahoval gramatickou chybu: vypiz-konta-ridice-gov-cz.eu.

Webová stránka ho informovala, že překročil maximální povolenou rychlost o 20 a více kilometrů v obci o 30 a více kilometrů za hodinu mimo obec mimo obec a získal čtyři trestné body. Pokud by zaplatil pokutu od čtyř do deseti tisíc korun do 18. hodiny téhož dne, dostal by slevu 50 procent. Tuto fintu používají podvodníci s cílem vyvolat pocit naléhavosti a stresu, aby člověka donutili zaplatit rychle.

„Okamžitě jsem se podíval na internetu, jestli s tímto telefonním číslem mají nějakou zkušenost i další lidé. A samozřejmě měli – špatnou, šlo o podvodníky,“ dodal čtenář. Jak se ještě v ten den dozvěděl, podobnou zprávu dostali na mobil v jeho okolí i další lidé. Třeba jeho tchyně, která už více než 30 let neřídila auto.

Pokud si i vy budete chtít v případě pochybností ověřit stav svého bodového konta řidiče, nejrychlejší způsob je přes Portál dopravy, který funguje od konce roku 2022. Řidiči se do něj mohou přihlásit pomocí své bankovní identity, mobilním klíčem eGovernmentu, pomocí eObčanky atd. Najdou tam například údaje o řidičských průkazech, výpis z evidenční karty řidiče a bodového konta a také právě údaje o přestupcích.

Další způsoby podvodů nejen na řidiče
Nejrůznějších podvodných SMS zpráv a telefonátů v poslední době přibývá, kyberútočníci zkoušejí vylákat peníze z důvěřivých lidí různými způsoby (často odkazem na falešné webové stránky), ať už jde o zaplacení pokuty za rychlou jízdu, smyšlenou nedoručenou zásilku, nebo vrácení přeplatku na daních. Vždy s jediným cílem – vylákat přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. V poslední době se „maskují“ také za celníky.

„Celníci evidují desítky telefonických i písemných dotazů fyzických osob, kterým je voláno z automatu neznámou osobou vystupující jménem celní správy. Podvodníci upozorňují občany na nezaplacené „velké pokuty“, nebo že přijdou o body z bodového systému řidiče, pokud nezaplatí dlužnou částku prostřednictvím telefonu či na podvodném odkazu konta-ridice-gov-cz.eu,“ uvadí Celní správa ČR na svém webu.

Jak se podvodným praktikám na řidiče bránit?
• Nereagujte na podezřelé SMS. Oficiální instituce nikdy nevyžadují platby prostřednictvím SMS s odkazy na webové stránky. Pokud obdržíte podobnou zprávu, neklikejte na odkazy a na zprávu nereagujte.
• Buďte opatrní. Nikdy nezadávejte přihlašovací údaje ke svému bankovnictví na stránkách,které vám byly zaslány prostřednictvím odkazů v SMS zprávách či e-mailech.
• Máte-li pochybnosti o pravdivosti přijatých informací, u dotčených institucí si je sami ověřte.

Zdroj: Policie ČRPřečtěte si i další články na téma pokutování řidičů. Najdete je v nabídce níže.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů