S Fabií WRC prožil velké zklamání i Colin McRae. Proslavila ale českého jezdce

Radek Pecák - 20. 10. 2024
Fabia WRC při jednom z exhibičních podniků
Fabia WRC při jednom z exhibičních podniků
Tovární barvy byly výrazné
+ 7
Auto samozřejmě mělo tvary sériové Fabie RS
Na stupně vítězů se tento vůz nedostal
Pohled do interiéru z místa spolujezdce
A ještě jeden
Motor měl výkon 300 koní
Detail střechy
Zadní křídlo bylo řešeno jinak než u dnešních speciálů
Další pohled do útrob vozu
Volant držel třeba Auriol nebo Colin McRae
Po éře Octavie WRC tovární tým Škoda Motorsport připravil pro nejvyšší kategorii světového šampionátu v rallye Fabii WRC. Za její volant se na počátku tisíciletí posadily i takové osobnosti jako byl Didier Auriol, polský jezdec Formule 1 Robert Kubica, Carlos Sainz nebo Colin McRace. Paradoxně ale největších úspěchů s ní dosáhl český jezdec Jan Kopecký.
Oddělení Škoda Motorsport v posledních desetiletích zažilo mnoho změn. Vlastní tovární tým závodníků v současné době nemá. Paradoxně obdobná situace nastala v polovině prvního desetiletí tohoto tisíciletí, což do značné míry zavinil nepříliš úspěšný projekt Fabie WRC.

Také pohled do interiéru tohovo vozu nabízí naše fotogalerieŠkoda Fabia WRC vystřídala na tratích světových rallyových podniků Octavii WRC v polovině sezóny 2003. Homologaci tohoto speciálu předcházelo vyrobení dostatečné série civilní Škody Fabia RS. Zatímco ale auto s registračními značkami pro běžný silniční provoz mělo pod kapotou turbodiesel 1,9 TDI, pod kapotu závodního speciálu se dostal opět dvoulitrový kapalinou chlazený přeplňovaný zážehový čtyřválec. Vznikl úpravou koncernového motoru 1,8 T.

V plném závodním nasazení si Škodu Fabii WRC můžete prohlédnout v následujícím videu:
Pro sezónu, kdy se počítalo s nasazením tohoto vozu, Škoda angažovala skutečně silnou jezdeckou sestavu. Týmovým jezdcem číslo 1 se stal exmistr světa Didier Auriol, jezdcem ve druhé posádce byl Toni Gardemeister. O třetí vůz se měl střídat Jan Kopecký s Matthiasem Kahhlem.

Poprvé Fabia WRC odstartovala v červenci 2003 na Německé rallye. Ovšem premiéru provázely podobně nešťastné okolnosti jako o čtyři roky dříve v případě Octavie WRC v Monte Carlu. Ani Auriol ani Gardemeister si moc nezazávodili. Prvního z nich zradil motor, druhého zadní poloosa.

Začátky byly neslavné
Do cíle se ani jedna Fabií WRC nedostala ani v následujícím podniku ve Finsku. A pokud již se podařilo později v této sezóny přejet cílovou rampu, žádná sláva z toho nebyla. Ve výsledkové listině patřily škodovkám pozice až ve druhé desítce.

Tento neúspěch ukončil angažmá jedné velké osobnosti v historii Škody Motorsport. Pavel Janeba rezignoval sám a svůj odchod odůvodnil těmito slovy: „Cítím osobní odpovědnost za náběh Fabie WRC. Zatím jsme nedosáhli takových výsledků, jaké se očekávaly."

Nástupcem se stal muž z Audi - Martin Mühlmeier. Jemu už ale nebyl k dispozici Auriol, který odešel jinam, naopak se do týmu vrátil Armin Schwarz. Volant ve druhém voze nadále patřil Gardemeisterovi, za třetí usedali Kopecký a Fin Jani Paasonen.



Sezóna 2004 začala pro Škodu Motorsport až při šesté soutěži ze seriálu, což byla Rally Acropolis. Tam ještě pokračovala mizérie s odstoupením obou vozů. Na lepší časy se začalo blýskat až v následujícím Finsku. Paasoonem obsadil v cíli šestou pozici.

Nešťastná spojka
Umístění v první desítce pak Fabie WRC braly i v dalších soutěžích. I proto zřejmě představenstvo Škody Auto a celého koncernu Volkswagen rozhodlo, že v roce 2005 absolvuje tovární tým kompletní seriál závodů. Požadovala se ale umístění na stupňů vítězů.

K těm měly vozy i jejich jezdci většinou poměrně daleko. Ale v posledním podniku sezóny, v daleké Austrálii se vše mohlo v dobré obrátit. Colin McRae, který dostal smlouvu na dva závody, byl ještě tři rychlostní vložky před závěrem na třetím místě a měl dokonce reálnou šanci předstihnout Harriho Rovanpäru (otec současného mistra světa - pozn. red) a skončit druhý. Jenže vedení týmu rozhodlo v servisu o preventivní výměně spojky. A tento poměrně rutinní výkon mechanici nezvládli ve stanoveném časovém limitu, což vedlo k diskvalifikaci tohoto mistra světa.

Následovalo tvrdé rozhodnutí - zrušení továrního týmu. Soutěžní vozy si koupili soukromí jezdci. Jedním z nich, kterého Škoda nadále podporovala, byl Jan Kopecký. A ten se za podporu odvděčil několika skutečně pozoruhodnými úspěchy. Například v Katalánské Rallye v roce 2006 dosáhl vůbec nejlepšího umístění Fabie WRC na soutěži světového šampionátu. Skončil tam pátý. O pár měsíců později na Německé Rallye mu dokonce dvakrát naměřili na rychlostních zkouškách nejrychlejší čas.

Páté místo na soutěži MS získal Jan Kopecký se spolujezdcem Filipem Schovánkem i o rok později na Německé rallye. To už ale éra pomalu zastarávající Fabie WRC pomalu končila. Po ní přišla Fabia S 2000.