Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové hlídky budou přímo na silnicích kontrolovat podezřele kouřící auta

Naše téma
Jan Klička | 03.07.2024
Ministr dopravy Martin Kupka (vlevo) byl hostem podcastu Téma Deníku s Janem Kličkou. | foto: Deník/Jan Klička
Od poloviny příštího roku může řidiče zastavovit auto s majáčkem a nebudou to policisté ani celníci. Bude se jednat o zaměstnance nově vzniklé Inspekce silniční dopravy, která nahradí stávající hlídky techniků z Centra služeb pro silniční dopravu. Podrobnosti fungování nového orgánu popsal v dalším díle videopodcastu Téma Deníku.cz ministr dopravy Martin Kupka (ODS).  
Hlídky inspekce budou zkontrolovat technický stav vozidel. Kamiony budou vážit, zkontrolují povinné přestávky či možné podvody s tachografy. U osobních aut se pak inspektoři zaměří na podezřele kouřící auta, u nichž existuje podezření, že mohou mít nelegální zásah do filtru pevných částic nebo podvodně získaly emise na stanici technické kontroly (STK).

Technici Centra služeb pro silniční dopravu provádí kontroly už nyní. Jenže k tomu potřebují asistenci minimálně dvou policistů či celníků. A to přináší problémy přímo v terénu. „Často se potkáváme s tím, že policisty kvůli nehodě odvolají k jinému případu a naši odborníci v tu chvíli musejí složit všechno vybavení, přístroje a ukončit kontrolu. Bylo to frustrující a snižovalo efektivitu kontrol,“ uvedl Kupka.

Inspektoři budou mít na autem modré majáky. Jejich pravomoc bude zastavit automobil či kamion a nasměrovat ho na místo kontroly. Protože jde o odborníky, inspekce bude řešit jen technickou stránku věci. „Nebude ji příslušet kontrolovat rychlost vozidel nebo alkohol,“ zdůraznil ministr.

Česko je tranzitní země a podle Kupky je nutné zjednat „rovnost před zákonem a stejná pravidla pro všechny“. Hlavně kontroly zahraničních kamionů totiž v současnosti provázejí různé nejasnosti. Technici mají například podezření, že některé nákladní vozy mají upravené vstřikování kapaliny AdBlue – močoviny, která u naftových motorů zajišťuje jejich lepší emisní provoz. Změnu někdy neodhalí ani na stanici technické kontroly. „To zařízení, které je nutné odhalit, je malé. Pokud se dopravce rozhodně podvádět, při technické kontrole ho vypne. A pokud nemá dotyčný technik STK podezření, nemá ani důvod provádět zevrubnou kontrolu,“ popsal ministr.

Pokud jde o osobní auta, která viditelně kouří, tam může být kontrola v terénu zpětnou vazbou i pro STK. Inspektoři budou moci při zjištění závad udělit pokutu příkazem, vybírat kauce, zabránit autu v další jízdě nebo odebrat doklady či registrační značku.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů