Ta nejlepší Toyota už i s hybridem. Přijde Lexus LX konečně do Evropy?

Dominik Valášek - 13. 10. 2024
Lexus LX 700h
Lexus LX 700h
Lexus LX 700h
+ 10
Lexus LX 700h
Lexus LX 700h
Lexus LX 700h
Lexus LX 700h
Lexus LX 700h
Lexus LX 700h
Lexus LX 700h
Lexus LX 700h
Lexus LX 700h
Lexus LX 700h
Lexus LX 700h
Lexus LX 700h
Jaký vůz od Toyoty je ten úplně nejlepší na celém světě? Modely japonské značky, které se prodávají u nás, jsou skvělými vozy, ovšem v žebříčcích z jiných částí světa běžně vídáme hlavně velký Land Cruiser – nikoliv menší s označením J250, který se prodává u nás, ale J300, prodávaný hlavně na trzích Středního východu. Luxusnější variantou velkého Land Cruiseru je potom Lexus LX a právě ten vůbec poprvé dostal hybridní provedení. Dočkáme se konečně nejlepší Toyoty světa i v oficiálním dovozu do Evropy?
V ČLÁNKU NAJDETE
Ano, ta nejlepší Toyota na světě je Lexus LX. Nakonec proč ne – Lexus je luxusní dceřinou značkou Toyoty a LX technicky vychází právě z Land Cruiseru. Až dosud jsme ale na evropských trzích neměli tu čest.

Vozy z tohoto „rodu“ se totiž dosud prodávaly jen s víceválcovými benzínovými a výjimečně naftovými motorizacemi, které si se striktními evropskými emisními normami příliš nerozumí. Hybridní pohon, který tvoří nosnou část motorizací většiny modelů u nás, se těmto vozům dosud vyhýbal. Teď je však konečně tady a my se ptáme – můžeme jej také dostat? Prosím?

Hybrid se záložním plánem
Nová motorizace nese označení LX 700h a přestože jde o hybrid, na žádné zmenšování objemu se zde nehraje. Coby benzínový motor tady pořád úřaduje vidlicový šestiválec o objemu 3,4 litru, dopovaný dvěma turbodmychadly – tedy motor stejný jako u výchozí čistě benzínové verze. Novinkou je ovšem elektromotor s vlastní spojkou, vsazený mezi spalovací agregát a desetistupňovou automatickou převodovku.

I když Lexus oficiálně neuvádí parametry výkonu nebo zrychlení, vůz navzdory masivní hmotnosti 2 780 kilogramů nebude žádný lenoch. Japonská automobilka slibuje lineární akceleraci a svižnou odezvu.

Podívejte se na nový hybridní systém na oficiálním videu:
Velkou zajímavostí je „pojistka“ pro případ selhání. Přímo tisková zpráva uvádí, že pokud by vozu z jakéhokoliv důvodu přestal fungovat hybridní systém – jakkoliv je jeho baterie pod zadní částí podlahy obalená odolným, vodotěsnými krytem – auto se podle toho zařídí a pojede dál.

Bude se při tom spoléhat pouze na spalovací motor, který má specificky kvůli tomu zachovaný klasický startér a alternátor pro 12V baterii. Navzdory tomu, že jde vlastně o „nouzový“ režim, zůstanou funkční všechny ostatní prvky, od výškově nastavitelného aktivního podvozku, až po redukční stupeň v rozvodovce.

Vysoká brodivost a moderní technika
Aktuální generace Lexusu LX se představila přesně před třemi lety, tedy v říjnu 2021. Oproti přechozímu modelu přinesla vyšší tuhost šasi, které staví jakožto pravověrný off-road na žebřinovém rámu, ne na samonosné karoserii. Obří SUV s délkou 5 100 milimetrů se totiž umí brodit vodou až do 700 milimetrů hloubky a díky vysoké světlé výšce a uzavíratelným diferenciálům se v terénu vyškrábe prakticky kamkoliv.

Představení hybridní motorizace je zároveň spjato s malým faceliftem, který se dotknul techniky uvnitř auta. Před řidičem je nový displej namísto budíků, sedadla mohou být za příplatek masážní a konkrétně pro hybrid se na středovém tunelu objevil i nový volič převodovky. K tomu je k dispozici rozsáhlá řada bezpečnostních asistentů. Představila se též speciální výbava Overtrail, určená do těžšího terénu.

Co naplat, Lexus LX s novým hybridem by se nám prostě líbil, ovšem pravděpodobnost, že nám jej Lexus naservíruje v Evropě skrze oficiální dovoz, je celkem malá. Pravděpodobně tedy zůstane u zbožného přání a u neoficiálních „šedých“ dovozů pro ty, kterým auto skutečně nedá spát.
Tagy