Dacia uvádí velký model Bigster: Může jet na lyže do Itálie a bez tankování zpět

Radek Pecák - 09. 10. 2024
Dacia Bister se stává největším modelem značky
Dacia Bister se stává největším modelem značky
Příď je v duchu nastoleném designéry před několika lety
+ 22
Z boku vynikne poměrně značný zadní převis
Proporce jsou však celkově vyvážené
I zadní partie působí sebevědomě
Interiér je kombinací moderny a tradičního pojetí
Vzadu je dost místa
Přední sedačky jsou pohodlné
V kufru jsou dobře promyšlené detaily
Například možnost vytvoření dělící přepážky
Opěradlo má tři části
Displej je dobře čitelný
Automatická převodovka
Na rozdíl od té manuální nejde spojit s pohonem všech kol
Výdechy se stylizovaným Ypsilonem
Stejný prvek ve dveřích
Ve výbavě může být také indukční dobíjení
a chladicí přihrádka
I přístrojový štít je digitální
Na speciální úchyty lze upevnit příslušenství
Bigster dostal i velké a otevíratelné střešní okno
Motiv písmene ve světlech
Tatko bude auto vypadat na silnici
V interiéru půjde přepravovat delší věci
Prostřední opěradlo poslouží i jako stolek s držáky nápojů a telefonů
Volant je nahoře a dole lehce zploštělý
Automobilka Dacia postupně oslovuje stále širší spektrum zákazníků v Evropě. Například jim nabízí i levný elektromobil. Nyní představila svůj zatím největší model. Bigster. Tento model je o 23 centimetrů delší než zatím jediné SUV v nabídce rumunské automobilky. Tím je samozřejmě Duster. Bigster jsem měl možnost důkladně prozkoumat při prezentaci v Berlíně.
V ČLÁNKU NAJDETE
Řadu věcí má Dacia v případě své novinky Bigster poprvé. Například dosud žádný model značky nenabízel možnost instalace panoramatického a částečně otevíratelného střešního okna, neměl elektricky ovládané páté dveře, dvouzónovou klimatizaci nebo digitální přístrojový štít. Stejně tak klimatizovanou schránku pod loketní opěrkou mezi předními sedačkami.

I tyto detaily jsou na snímcích v galerii ze statického představení Dacie Bigster v Berlíně.Také je Bigster vůbec prvním typem automobilu celého koncernu Renault, ve kterém bude zabudován nový typ hybridního ústrojí Hybrid 155. Více o pohonných jednotkách vozu ale píšu v dalších odstavcích.

Osobitý design i speciální detaily
Při osobním setkání Bigster skutečně dostál svému jménu. Působí jako velké auto. Navíc má osobitý design, který dotváří i speciální detaily. Zejména se jedná o motiv písmene Y, které se nalézá jak v grafice světlometů, tak i v designu kol nebo v interiéru. Zde ho můžeme přečíst ve výdeších klimatizace nebo na výplni dveřních panelů.

Kolem dokola auta jsou samozřejmě mohutné plochy ochranných plastů, v nichž prosvítají světlé tečky. To je důsledek přidaných recyklovaných plastů. Dacia Bigster totiž má být autem, ve kterém se nemusíte bát vjet do terénu. Nejvíce to platí samozřejmě o verzi s pohonem všech kol, ale také u ostatních motorizací se nejnižší část podvozku nachází nad zemí v úctyhodné výšce 22 centimetrů.

Dacia Duster vs. Dacia Bigster - vše, co potřebujete vědět:
Na ovládací prvky se bude rychle zvykat
Interiér působí také odolně. Přitom ale rozhodně není nudný a je podle mého řešen v ideální kombinaci mezi klasickým způsobem ovládání důležitých funkcí a digitálním těch detailních.

Třeba teplota klimatizace se nastavuje pomocí klapek, jízdní režimy ve verzi 4x4 pomocí otočného kolečka na středové konzole.

A vlevo od volantu, stejně jako ve všech v současnosti nabízených modelech Renaultu či Dacie, je tlačítko, na které stačí dvakrát poklepat, abyste vypnuli předem navolené otravné asistenční systémy.



Posadil jsem se také na zadní sedačky, kde je určitě dostatek prostoru rovněž pro urostlejší puberťáky nebo dvojici dospělých kamarádů. Za řidiče s výškou 186 se posadí stejně velký jedinec s rezervou sedmi centimetrů před koleny i nad hlavou.

Bigster bude dobrým parťákem i pro ty, kteří aktivně tráví volný čas v přírodě a potřebují převážet různé potřeby. Zavazadlový prostor pojme 667 litrů a jeho variabilitu zvyšují opěradla zadních sedaček rozdělená na tři části. To prostřední navíc po sklopení může plnit roli stolku neboť jsou v ní držáky pro mobily a dvě láhve s pitím.

Dvanáctistovka si pochutná na benzínu i LPG
Boky zavazadelníku jsou trošku moc členité, což lehce snižuje využitelnost. Na druhou stranu, nalezl jsem tu podlážku, kterou lze umístit do dvou výškových úrovní. Je tu rovněž páčka pro sklápění sedaček přímo z tohoto prostoru. Jsou tu i háčky na zavěšení tašek a dvě boční kapsy na povinnou výbavu.

Zájemci o Bigster budou moci volit z celkem čtyř variant pohonných jednotek. Tou nejsofistikovanější a samozřejmě i nejdražší je nový Hybrid 155, který se skládá ze zážehové čtyřválcové osmnáctistovky, vysokonapěťové baterie s kapacitou 1,2 kWh, padesátikoňového elektromotoru a dalšího elektromotoru v převodovce zajišťujícího řazení.

Levnější cestou k úsporám paliva je motor Eco-G 140. Je to tříválcová dvanáctistovka a umí spalovat jak benzín, tak i LPG. S ním ovšem má vyšší výkon a samozřejmě také emise CO2. V autě jsou pak zabudovány dvě nádrže (padesátilitrová na benzín) a ta na LPG, do které lze natankovat 49 litrů. Se zásobou 99 litrů paliva pak bez problémů dojedete třeba na lyžování do italského Livigna a zpět.

Žádaná bude také stejně výkonná, tedy stočtyřicetikoňová verze stejné tříválcové zážehové dvanáctistovky, která ale „pije“ jen benzín. Tento motor, ve spojení s manuální převodovkou, se také umí pojit s pohonem všech kol.

Dacia Bigster - rozdělení výbavových stupňů
Ceny zatím Dacia nezveřejnila. Jen základní rozdělení výbavových stupňů. V té základní s označením Bigster Essential budou obsažena například sedmnáctipalcová kola z lehké slitiny, dále manuální klimatizace, střešní nosiče, desetipalcová centrální multimediální obrazovka a elektrické ovládání všech oken.

Další tři výbavy se označují Expression, Extreme a Journey. Ten již disponuje například i bezdrátovou nabíječkou mobilních telefonu, elektricky ovládané dveře kufru, rádio se šesti reproduktory nebo adaptivní tempomat. Vizuálně ho poznáte díky dvoubarevnému lakování vnějších panelů karosérie.
Tagy