První svezení s novým rodinným Opelem: Grandland je teď opravdu velký

Radek Pecák - 21. 10. 2024
Nový Opel Grandland je velké rodinné auto
Nový Opel Grandland je velké rodinné auto
Vzadu je design trochu strohý
+ 6
Elektrická verze se vzhledem neodlišuje
Interiér je kvalitní a moderní
Totéž platí o předních sedačkách
Vzadu je dostatečný prostor
Kufr má solidní objem
Design vychází z tohoto konceptu
Platforma je nová z koncernu Stellantis
Příď v noci jasně signalizuje o auto jaké značky se jedná
Německá značka Opel začíná vyrábět druhou generaci rodinného SUV Grandland. Minimálně do doby, než se objeví pokračovatel vozu Insignia, to bude nejprostornější model v její nabídce. Dříve než přijede k dealerům jsem měl možnost tento vůz vyzkoušet v provedení se spalovacím motorem i v čistě elektrické verzi na vozovkách v okolí německého Frankfurtu nad Mohanem.
V ČLÁNKU NAJDETE
Nový Opel Grandland je autem, který přináší svítící označení na obou koncích vozu. Uprostřed průhledné čelní masky je tradiční blesk s okružím, vzadu pak i ve tmě snadno přečtete písmena, které tvoří název automobilky, kterou již v devatenáctém století založil muž s příjmením Opel. Označení modelu Grandland je pak vylisované do spodní části víka zavazadlového prostoru.

Byť je Opel Grandland technickým sourozencem nového Peugeotu 3008, design je zcela svébytný. Což platí jak o exteriéru, tak i o interiéru.

Přesvědčit se o tom můžete při prohlížení naší komentované fotogalerie.Palubní deska je natočena směrem k řidiči, což v konečném důsledku trošku zmenšuje prostor pro nohy předního spolujezdce. S povděkem ale kvituji zachování fyzických ovladačů pro nastavování teploty klimatizace a řidič snadno dosáhne i na klasický knoflík pro zesilování či zesilování hlasitosti audia.

Opel Gradland - první představení:
Dominantou je úzký, ale velmi dlouhý centrální multimediální displej. Líbily se mi moderně tvarované, ale přesto pohodlné a plně funkční sedačky a skutečně velké množství velkých odkládacích prostor. Opel jejich kapacitu spočítal na 36 litrů, což je zhruba tolik, kolik pojme klasický kabinový kufr pro přepravu uvnitř letadla.

Ani lidé nebudou uvnitř trpět pocitem stísněnosti. Dozadu si s dostatečnou rezervou před koleny i nad hlavou sednou lidé s tělesnou výškou do 190 centimetrů. I tak se za zadními opěradly nachází ještě opravdu solidně velký zavazadelník. Jeho objem vyjadřuje hodnota 550 litrů, je dostatečně široký i dlouhý, boky jsou relativně málo členité a jeho využitelnost zvyšuje zadní opěradlo s možností postupného sklápění jeho tří částí.

Narostl o sedmnáct centimetrů
Prostornost je daná samozřejmě předevvším podstatně zvětšenými rozměry oproti předchůdci. Grandland nové generace má totiž délku 4,65 m, šířku 1,93 m a výšku 1,66 m, Je tedy o výrazných 173 mm delší, o 36 mm vyšší a o 49 mm širší než exempláře končící generace.

Grandland může být vybaven vším, co řidiči i zbývající členové posádky během jízd potřebují. Lidé sedící za volantem ale ocení především velký head-ud displej, který poskytuje všechny potřebné informace, aniž by bylo třeba odvracet zrak od dění před čelním sklem a dále invované LED Matrix světlomety. Ty se v řeči Opelu nazývají Intelli-Lux HD, mají v každém z přednícch světlometů více než 26 000 prvků a dosvítí až do vzdálenosti 430 metrů.



Vědci změřili, že oproti standardním halogenovým světlům lze vidět v noci různé předměty v o 30-40 metrů delší vzdálenostii. To pak poskytuje řdiči, který jede zhruba 80 kilometrů v hodině, až o 2 sekundy delší čas na žádoucí reakci. Zatím jsem tato světla prověřit nemohl, jízdní prezentace se totiž odehrávala výhradně za denního světla, ale rozhodně to vyzkouším za několik měsíců při klasickém týdenním redakčním testu.

Nový Grandland budee k dispozici v několika verzích pohonu: Jako „čistý“ elektromobil Grandland Electric, 48 V hybrid i Plug-In hybrid. Grandland Electric bude nejprve k dispozici s elektromotorem o výkonu 157 kW/213 k s točivým momentem 345 Nm a baterií o kapacitě 73 kWh, která umožní dojezd až 523 km (WLTP), nebo 82 kWh s dojezdem až 582 km bez lokálních emisí (WLTP).

Na jedno nabití až 700 kilometrů
V roce 2025 vyjede vrcholná verze Grandland Electric s baterií 97 kWh se kterou velké SUV ujede až cca 700 km (WLTP). Půjde ji také spojit s dvěma elektromotory a tudíž pohonem všech kol. Na veřejné DC nabíječce je možné Grandlanda Electric s baterií 74 kWh nabíjet výkonem až 160 kW, verzi s baterií 82 kWh lze nabíjet výkonem až 150 kW.

V Německu jsem zkoušel verzi se středně velkou baterií,. Na trase, kde byl i kousek dálnice s neomezenou rychlostí, jsem zaznamenal na palubním počítači spotřebu těsně pod 19 kWh na sto kilometrů. Bez problémů tak na jedno nabití půjde ujet více než čtyři sta kilometrů.

Na další část testovací trasy jsem přesedl do varianty s benzinovým hybridem. Ta kombinuje přeplňovaný tříválec 1.2 Turbo 100 kW/136 k a elektromotor o výkonu 21 kW/28 k se zcela novou elektrifikovanou šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou eDCT6.

I když se dvanáctistovka nezdá jako úplně důstojný motor pro tento motor, ve dvoučlenném obsazení přesto dokázal udělovat solidní zrychlení. Dosáhnout lze s ní rychlosti až 202 kilometrů v hodině, což je o 32 kilometrů v hodině více, než kolik umožňuje čistě elektrický Grandland. Navíc spotřeba mezi 6-7 litry nijak nevybočovala z hodnot, které jsou typické i pro menší auta než je toto.

Plug-In hybridní Grandland
V roce 2025 vyjede Plug-In hybridní Grandland systémového výkonu 143 kW/195 k s točivým moment 350 NM, který kombinuje přeplňovaný čtyřválec 1.6 Turbo 110 kW/150 k s elektromotorem 92 kW/125 k. To pak zajistí nejlepší dynamické hodnoty ze všech verzí. Konkrétně zrychlení pod osm sekund a maximální tempo 220 kilometrů v hodině. Na jedno nabití vysokonapěťové baterie půjde ujet 87 kilometrů.

Inženýři Opelu se chlubili na tiskové konferenci také schopností auta dobře sloužit i ve vysokých rychlostech právě na dálnicích bez rychlostního omezení. V důsledku toho se auto s patřičně vyladěným podvozkem v obloucích jen málo naklání, ale na horších asfaltech působilo poněkud tvrdě. Snad nás na rozhodně ještě horších českých silnicích příliš nevytřese…..

Ceny zatím známy nejsou, dozvíme se je ale již během listopadu.
Tagy