Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Sto tun obilí za hodinu. Do žní se zapojil obří kombajn, existuje jen 15 kusů

Naše téma
Jakub Dostál, ČTK | 26.07.2024
dalších 5 fotek
Až sto tun obilí za hodinu dokáže sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland. | foto: AGROTEC a. s.
Až sto tun obilí za hodinu dokáže sklidit stroj, jehož žací lišta může měřit až osmnáct metrů. Nový kombajn CR11 firmy New Holland se v uplynulých dnech zapojil i do sklizně na Vyškovsku. Do regionu zavítal jeden z pouhých patnácti předprodukčních kusů na světě.
„Mlátička zahájila sklizeň v České republice na pozemcích Bonagro Blažovice, konkrétně nedaleko Prace na Brněnsku. Zde jsme stroj první den „tajně“ testovali a sklidili jsme zhruba třicet hektarů. Pak jsme se přesunuli na pozemky RenoFarma Troubky, kde jsme pracovali také jeden den. Následoval přesun na pozemky Rostěnice na Vyškovsku, kde bylo sklizeno také asi třicet hektarů,“ sdělil Aleš Petr za firmu Agrotec, která kombajn na českých polích testuje.

Na obří kombajn v akci se můžete podívat na tomto videu:
Z Rostěnic se kombajn přesunul do Palomo Loštice na Šumpersku. „Tady jsme první den sklidili čtyřiašedesát hektarů pšenice s výnosem osmi tun na hektar. Ztráty zjištěné měřením zástupce výrobce činili půl procenta,“ doplnil Petr.

Během úterý stroj prohlédl technik výrobce. „Došlo k seřízení vybraných celků a odpoledne sklízel stále v Palomo Loštice. Ve středu pršelo, takže stroj stojí a čekáme, zda porosty vyschnou, nebo se přesuneme,“ informoval ve středu dopoledne Petr.

Minimální ztráty 
Agronom zemědělské společnosti Palomo Martin Rosta si výkon obří mlátičky na devadesátihektarovém poli s pšenicí pochvaloval: „Je to opravdu impozantní stroj, který dokáže sklidit až sto tun obilí za hodinu. Kdybychom tady teď jezdili s našimi dvěma menšími kombajny, tak za hodinu sklidíme tak šedesát tun.“

Nový kombajn se podle něj vyznačuje také vysokou kvalitou sklizně. „Ztráty jsou minimální. Pole je perfektně vysečené a nezůstávají na něm žádné klásky. Zvládl posekat i obilí, které nám tady po bouřce polehalo,“ zdůraznil Rosta.

Obří kombajn má umožnit zkrácení sklizní až o polovinu. „Okna na sklizeň se kvůli počasí stále zkracují. Tento stroj umožňuje sklidit co nejvíce v době, kdy je na pole možné s technikou vyjet,“ uvedl Martin Čala, který působí u firmy Agrotec jako produktový manažer.

Nejmodernější technologie
Čala zmínil, že sklízecí zařízení používá k oddělení zrna obilí od klasů, stébel a plev nejmodernější technologie. „Má čidla, která určí kvalitu sklizeného zrna, a také GPS navigaci, která vede stroj polem s přesností jeden až dva centimetry. Vybaven je i senzorem, který velmi podrobně zjišťuje, jaké množství živin zmizelo z půdy během žní a kolik živin by se mělo na pole vrátit zpět.“

Mlátička využívá dva rotory o průměru jednašedesát centimetrů, které měří téměř čtyři metry. Výkon 775 koní dodává kombajnu šestnáctilitrový motor.

„Pokud obsluha jede s mlátičkou na hraně výkonnosti, což je žádoucí, a dojde k zahlcení stroje, stačí pouze stisknout tlačítko v kabině a mlátička se sama vyčistí. Řidič ani nemusí opouštět kabinu,“ uzavřel Čala.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů