Porsche zahajuje elektrickou ofenzívu: I v Česku je již nový Macan

Radek Pecák - 23. 10. 2024
Porsche Macan se představilo v pražské galerii Mánes
Porsche Macan se představilo v pražské galerii Mánes
Porsche Macan
+ 12
Porsche Macan
Porsche Macan
Porsche Macan
Porsche Macan
Porsche Macan
Porsche Macan
Porsche Macan
Porsche Macan
Porsche Macan
Porsche Macan
Porsche Macan
Porsche Macan
Porsche Macan
Porsche Macan
Tuzemské zastoupení německé prestižní sportovní značky Porsche představilo na slavnostním večeru v pražské galerii Mánes druhou generaci velmi úspěšného modelu Macan. K dispozici bude ve čtyřech variantách. Pohonnou látkou je vždy elektřina.
V ČLÁNKU NAJDETE
V budoucnosti už bude klasický spalovací motor ve voze značky Porsche využívat ke svému pohonu pouze kultovní sportovní kupé 911.

Všechny ostatní zcela nové modely nebo ty, které nahrazují stávající generace, nebudou potřebovat výfuk. Jejich kola totiž roztočí elektromotory. Toto nyní potkalo rovněž menší ze dvou nabízených SUV. První Macan spatřil světlo světa před deseti lety, teď se k dealerům stuttgartské automobilky dostává ten druhý.

Nové Porsche Macan si můžete prohlédnout na fotografiích v galerii u článku.Ještě před nimi se s novým Macanem mohli seznámit zákazníci i novináři na slavnostním večeru v pražské galerii Mánes.

Na videu se Porsche Macan nové generace představuje zde:
Jak je u Porsche zvykem, i tento vůz se bude nabízet ve čtyřech motorizacích. Tou první a nejlevnější je verze nazvaná prostě Macan. Základní cena je 2 071 286 korun. Tento model má poháněna pouze zadní kola, přičemž na ně směřuje až 360 koňských sil. Tato verze, stejně jako všechny ostatní, má v podlaze zabudovanou baterii s celkovou kapacitou 100 kWh (využitelných je 95 kWh). Dojezd v režimu WLTP je 643 kilometrů.

Rozdíl mezi základní verzí a Macanem 4 není dramatický
Ani tato nejlevnější varianta nebude rozhodně brzdou provozu. Jede tempem až 220 kilometrů v hodině a zrychluje z nuly na sto během 5,7 sekundy.

Druhým v pořadí (pokud jdeme od nejnižší cenovky směrem vzhůru) je Macan 4S. Jak číslo v názvu napovídá, jde o verzi s pohonem všech kol. Logicky je také výkonnější - o 48 koňských sil. Za druhý elektromotor se kupodivu nepřiplácí zase až tolik moc - zhruba 90 000 Kč.

Dojezd pak o něco klesl - činí podle oficiálního měření 613 kilometrů. Maximální rychlost zůstala shodná jako u výše zmiňované verze, hodnota zrychlení se zlepšila o půl sekundy na 5,2 sekundy.

Třetí verze se už řadí do rodiny těch opravdu sportovních. V Macanu 4S už totiž má řidič k dispozici 516 koní. Hodnota zrychlení se dostala ke čtyřem sekundám (4,1), maximální rychlost narostla na 240 kilometrů v hodině. Dojezd stále ještě přesahuje o osm kilometrů hranici 600 kilometrů. Za tento vůz zákazník zaplatí přinejmenším 2 339 277 Kč.

Turbo zrychluje drtivě
A konečně je tu vrcholné provedení Macan Turbo. Výkon tohoto vozu je 639 koní a dynamika na špičkové úrovni. Z klidu na stokilometrovou rychlost Turbo sprintuje za 3,3 sekundy a na německé dálnici se můžete rozjet až na 260 km/hod. Hodnota teoretického dojezdu v režimu WLTP je 592 kilometrů. Cenovka pak narostla na 2 970 506 Kč.

I tato dramatická verze dokáže být docela praktickým rodinným vozem. Za zadními sedačkami se totiž nalézá zavazadelník s objemem 540 litrů. Dalších schránka s objemem 84 litrů.

Pokud se na delší cestě vybije baterie, lze další energii načerpat skutečně rychle. Dobíjecí výkon je totiž 270 kW, což znamená, že navýšení hladiny energie z 10 na 80 procent trvá 21 minut.
Tagy