Stát přispívá na pohonné hmoty. Zjistěte, jestli příspěvek můžete dostat i vy

Radim Šlezingr - 04. 10. 2024
Stát přispívá na dojížďku do zaměstnaní
Představte si, že by vám stát přispíval až 3500 korun měsíčně na pohonné hmoty při cestě autem do zaměstnání. Zní vám to jako sci-fi? Taková možnost ale existuje. Nedosáhne na ni však každý, musíte splňovat přísné podmínky.  
V ČLÁNKU NAJDETE
Úřad práce nabízí pomoc, která se jmenuje Příspěvek na dojížďku. Určena je pro lidi, kteří jsou vedeni v evidenci Úřadu práce ČR a mají rozjednaný nástup do zaměstnání mimo obec, ve které bydlí, nebo jsou v pracovním či služebním poměru, který bezprostředně navazuje na ukončení evidence na Úřadu práce ČR a neuplynula lhůta 30 kalendářních dnů od nástupu do tohoto zaměstnání.

Podmínkou je, že příspěvek na dojížďku může být poskytován až po uzavření písemné dohody s Úřadem práce ČR. Dohoda bude s každým žadatelem uzavřena až po doložení pracovní smlouvy nebo rozhodnutí o přijetí do zaměstnání. Pracovní nebo služební poměr s novým zaměstnavatelem musí být sjednán na dobu neurčitou nebo na dobu určitou delší než šest měsíců.

Jak komunikovat s úřadem práce:
Peníze poskytuje úřad práce jednou měsíčně, a to zpětně. Podmínkou vyplacení příspěvku je, že doložíte Úřadu práce ČR nejdéle do konce druhého kalendářního měsíce následujícího po uplynutí vykazovaného měsíčního období měsíční vyúčtování mzdy nebo platu („výplatní list“), které vám vydal zaměstnavatel.

Kolik příspěvek na dojížďku činí?
Výše příspěvku se liší podle vzdálenosti dojížďky do zaměstnaní:

  • 1 000 Kč do 10 km
  • 1 500 Kč 10 až 25 km
  • 2 500 Kč 25 až 50 km
  • 3 500 Kč nad 50 km
Pokud splňujete podmínky a o příspěvek máte zájem, musíte o něj zažádat vyplněním formuláře Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility – Příspěvek na dojížďku. K žádosti musíte také doložit potvrzení o bezdlužnosti.

Kdy příspěvek nedostanete
Úřad práce upozorňuje, že písemnou dohodu o poskytnutí příspěvku nelze uzavřít se žadatelem v případě, pokud dojíždí do zaměstnání v zahraničí, nebo dojíždí do zaměstnání, které není pracovním nebo služebním poměrem.

Nedosáhne na něj ani žadatel, který byl v období 24 měsíců před podáním žádosti v pracovněprávním vztahu nebo ve služebním poměru u zaměstnavatele, ke kterému se poskytování příspěvku vztahuje.

Také na příspěvek zapomeňte, pokud bydlíte ve stejné obci jako místo výkonu práce a v případě, že vzdálenost mezi bydlištěm žadatele a místem výkonu práce je menší než 5 km. Rovněž v případě, že poslední den vedení žadatele v evidenci uchazečů o zaměstnání nepředcházel bezprostředně dni nástupu do příspěvkem podpořeného zaměstnání.

Důležitá je také výše sjednaného platu. Pokud mzda v rámci pracovního či služebního poměru, který by měl být příspěvkem podpořen, přesahuje 1,2 násobek průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předcházejícího roku (vyhlašuje MPSV ve Sbírce zákonů), příspěvek nedostanete. A dál pak ani v případě, že pracovní nebo služební poměr, který by měl být příspěvkem podpořen, nebude sjednán alespoň na dobu 6 měsíců, nebo pracovní či služební poměr nezakládá povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.
Tagy