Explorer je teď jiný než dříve. A začíná éru lidovějších elektromobilů Fordu

Radek Pecák - 11. 10. 2024
Nový Ford Explorer jsme již mohli vyzkoušet na středočeských silnicích
Nový Ford Explorer jsme již mohli vyzkoušet na středočeských silnicích
Auto má klasické rysy SUV
+ 4
Svými rozměry patří ke kompaktním vozům
Interiér je zajímavě řešený
Centrální konzole obsahuje velké schránky
Sedaček se budou nabízet dva typy
Zavazadelník má průměrný objem
Toto prozrazuje příbuznost s Volkswageny ID
Po letech určitého přešlapování začíná Ford v Evropě modelovou ofenzívu. Všechny jeho v současnosti nabízení vozy jsou totiž velice mladé - buď se jedná o zcela nové nebo alespoň o inovované vozy. Velký důraz se samozřejmě klade na SUV, ale také na užitkové modely. V tomto konkrétním segmentu se chce Ford brzy vrátit na pozici číslo 1 v České republice.
V ČLÁNKU NAJDETE
Zastoupení značky Ford v Česku hodlá příští rok dosáhnout na českém trhu s čistě elektrickými osobními vozy podílu zhruba 4 procenta. V letošním roce přitom nedocílí ani na celá dvě procenta. V absolutních číslech to činí zhruba 400 prodaných elektrických Fordů v roce 2025.

Optimismus představitelům značky, jak na tiskové konferenci k uvedení elektromobilu na český trh uvedl šéf českého zastoupení Libor Beneš, dodávají přicházející nové modely.

Snímky modelu Explorer, který je první z řady přicházejících, najdete v naší komentované fotogalerii.Až dosud totiž Ford v segmentu osobních bateriových elektromobilů nabízel pouze velký vůz Mustang Mach-E. Ten nyní doplní dvojice kompaktních SUV, které vznikly díky spolupráci techniků s modrým oválem s těmi německého Volkswagenu. První z nich je Explorer, který na délku měří 446 centimetrů. O několik měsíců později ho doplní typ Capri, který má stejnou techniku, ale o sedmnáct centimetrů delší karosérii.

Nový elektrický Ford Explorer v akci:
Jen pro vysvětlení - ještě nedávno nabízel Ford i v Česku obří vůz se stejným názvem. To ale byl šestiválcový plug-in hybrid s místem zrodu za oceánem. Nynější Explorer vzniká v Kolíně na Rýnem, je menší a plně elektrický.

Nejúspornější provedení nového Fordu Explorer má oficiální dojezd na jedno nabití 602 kilometrů, což je nejvíce mezi všemi konkurenty. Například Tesla Model Y má oficiálně naměřený dojezd o dva kilometrů horší, Škoda Enyaq o více než třicet. Také spotřeba do doby, než tento model ještě překoná sourozenec Capri, je nejnižší -13,9 kWh na 100 kilometrů.

S Explorerem jsem již měl možnost ujet první stovku kilometrů po středočeských silnicích nejrůznějších tříd a kvalit. A musel jsem konstatovat, že je to dobře vymyšlené rodinné auto. Kromě voliče převodovky, který je přesně takový je Volkswagenech ID.3, 4 a 5 a nepraktického ovladače spouštění okének na řidičových dveřích 
(je totiž nutné vždy předem zvolit, zda budete dvěma tlačítky ovládat ta u předních nebo u zadních sedadel), je palubní deska i další části interiéru zcela svébytné.

Dominantní posuvný displej 
Dominantou je nepochybně obří displej orientovaný na výšku, v jehož spodní části se ovládá klimatizace. Je navíc ho možné nastavit v různých úhlech. Pokud ho posunete tak, aby byl co nejvíce kolmý, otevře se vám tajný úložný prostor.



Vzadu je dostatek místa také pro dospělé. Lidé s výškou kolem 185 centimetrů si na zadních sedačkách sednou za stejně velké kolegy či příbuzné s rezervou kolem pěti centimetrů před koleny i nad hlavou.

Zavazadelník je z hlediska objemu spíše průměrný. Oficiální údaj udává kapacitu 470 litrů.  Podlahu lze nastavit do dvou úrovní, aby bylo možné do meziprostoru uložit třeba nabíjecí kabely. Uprostřed zadních opěradel je otvor pro prostrčení delších předmětů, hodit se můžou také háčky nebo úložné boxy po stranách.

Pro první seznámení jsem měl k dispozici verzi s pohonem pouze zadních kol, ale s větší ze dvou nabízených baterií (využitelných 77 kWh). Dynamika je více než dostatečná. Pohonný elektromotor totiž nabízí k využití 286 koňských sil. Díky tomu trvá akcelerace z nuly na stovku jen 6,4 sekundy a lze jet až 180 kilometrů v hodině. Cena této verze v nižším ze dvou nabízených stupňů výbav činí 1 149 900 Kč.

Aktuálně je v nabídce ještě varianta s pohonem všech kol. Ta má také o něco větší kapacitu baterie (79 kWh), vyšší výkon (340 koní) a dosahuje zrychlení 0-100 během 5,3 sekundy. Cena je nastavena na 1 249 900 Kč.

Nejlevnější provedení bude později
Třetí verzí, která přijde později, využívá baterii 52 kWh a pohon pouze zadních kol. Cena startuje na částce 986 900 Kč včetně DPH.

Základní výbavový stupeň, který je nazván prostě Eplorer, zahrnuje vše podstatné. Tedy například LED světlomety, automatickou dvouzónovou klimatizaci, parkovací kameru, vyhřívané sedačky a volant a tak dále. Výbava Premium, za kterou se připlácí 90 000 Kč přidává například prémiový audiosystém B&O, Matrix světlomety nebo elektricky ovládané víko zavazadlového prostoru.

Podrobnější hodnocení jízdních vlastností, spotřeby, dojezdu a dalších parametrů v běžném užívání přinesu po absolvování klasického týdenního testu. Již teď je ale možné konstatovat, že Explorer nezaostává ohledně jízdních vlastností za dalšími modely značky a že i řidiči, kteří budou auto řídit stejným stylem jako dosud spalovací modely, ujedou na jedno nabití více než čtyři sta kilometrů.

Modelem Explorer snaha Fordu o získání zákazníků v segmentu elektromobilů teprve začíná. Během příštího roku již toitž bude mít v nabídce dokonce pět osobních elektromobilů. Ke zmiňovaným modelům Mustang Mach-E, Explorer a Capri totiž přibude ještě elektrická verze menšího crossoveru Puma a také osobní dodávka Tourneo Courier.
Tagy