BMW 1 dorazilo do Česka. Jeho dravost jsme zkoušeli v okolí Ještědu

Radek Pecák - 19. 10. 2024
Auto jsme zkoušeli v okolí Ještědu.
Auto jsme zkoušeli v okolí Ještědu.
Nové BMW 1 (2024)
+ 8
Nové BMW 1 (2024)
Nové BMW 1 (2024)
Nové BMW 1 (2024)
Nové BMW 1 (2024)
Nové BMW 1 (2024)
Nové BMW 1 (2024)
Nové BMW 1 (2024)
Nové BMW 1 (2024)
Nové BMW 1 (2024)
Nové BMW 1 (2024)
Model s číselným označením 1 je v modelové nabídce tím nejmenším. Nyní na trh vstupuje již čtvrtá generace, která zatím zůstává věrná tradičnímu pohonu se spalovacím motorem. V nabídce je poměrně široká škála motorizací, včetně dieselových. Na silnicích mezi Prahou a okolím vrchu Ještěd jsem zkoušel dvě z nich - obě se zážehovými motory. Nejprve tříválcovou 120 a pak vrcholnou variantu M 135 xDrive.
V ČLÁNKU NAJDETE
Za dvacet let, kdy je BMW 1 součástí rodiny vozů BMW, se jich po celém světě prodaly již tři miliony kusů. Současná čtvrtá generace nahrazuje tu třetí. I když nahrazuje - mnohé technické údaje hovoří o tom, že se jedná spíše o velký facelift.

Auto BMW 1 si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.Například na stejných hodnotách zůstal rozvor, nezměněné jsou i rozchody kol. Ovšem vnější rozměry karosérie jsou větší než dříve. Délka nového BMW řady 1 se totiž prodloužila o 42 milimetrů na 4361 mm, rozvor náprav činí 2670 mm. Šířka vozu teď dosahuje 1800 milimetrů a výška se zvětšila o 25 milimetrů na 1459 milimetrů.

Video s podrobným představením nového BMW 1:
Design je stále typický pro tuto sportovní prémiovou značku. Obě ledvinky jsou ale spojené do jednoho celku a uvnitř v běžnějších verzích jsou svislé a šikmé lamely u vrcholné motorizace M 135 pak naopak vodorovné.

Kompletní proměna nastala v interiéru. Zde se objevuje dvojice diplejů propojená do jednoho dlouhého oblouku. Zmizela prakticky veškerá fyzická tlačítka a ze středové konzole dokonce i klasické ovladače systému iDrive. Vše, včetně parametrů klimatizace se nastavuje prostřednictvím centrálního displeje. Tedy i parametry klimatizace.

Ve výbavě i head-up displej
„Velké části současných zákazníků BMW toto řešení nebude vadit, protože jsou zvyklí zadávat pokyny hlasem," vysvětluje mluvčí tuzemského zastoupení David Haidinger. V České republice toto ovšem tak úplně neplatí, protože současný infotainment neumí česky. Podle Haidingera se už na tom ale pracuje.



Sedačky v obou verzích, které jsem měl možnost při tuzemské jízdní premiéře zkoušet, jsou dostatečně široké, mají solidní ale ne příliš výrazné boční vedení a široký rozsah nastavení. Kožené potahy už si v této řadě koupit nemůžete. Je to důsledek ekologického směřování automobilky.

Vzadu je solidní prostor i pro běžně velké dospělce. Opěradla zadních sedadel jsou standardně dělená a sklopná v poměru 60:40 nebo volitelně v poměru 40:20:40. Díky tomu lze objem zavazadlového prostoru pod výklopným víkem zvětšit z 380 litrů (BMW 120, BMW 120d: 300 litrů) až na 1200litrů (BMW 120, BMW 120d: 1135 litrů).

Základní výbava obsahuje vše podstatné, za příplatek pak lze získat třeba dvouzónovou klimatizaci, audiosystém Harman&Kardon nebo head-up displej či panoramatické střešní okno.

Paleta motorů obsahuje čtyři zážehové jednotky a dvě dieselové. Vstupní verzí je opět 116, která se v Česku prodává za 760 500 Kč. Pohání ji tříválec s objemem 1,5 litru a výkonem 122 koní. Nad ní pak je stejný agregát s osmačtyřicetivoltovým mildhybridnm systémem a výkonem 170 koní. I tyto motory jsou již standardně spojené se sedmistupňovou automatickou převodovkou.

Verze 120 je takovou zlatou střední cestou
Právě BMW 120 jsem zkoušel na první části testovací trasy. Bude pravděpodobně oblíbenou volbou těch zákazníků, kteří velkou část svých jizd absolvují ve městech. I tam se spotřeba bude pohybovat jen lehce nad hranicí šesti litrů, stejnou hodnotu ukázal palubní počítač během jízdy po dálnici s limitem 130 kilometrů v hodině.

Na okresních silnicích jsem ocenil tradiční poddajnost podvozku, ochotu zatáčet, kultivovaný chod motoru a rychlé reakce převodovky.

Na zpáteční cestu jsem si vzal vrcholnou verzi M 135 xDrive. Oproti běžným verzím jsou do dílů podvozku přidány různé výztuhy. Na hrbolatých silnicích toto auto, které má navíc snížený podvozek, působí trošku prkenně, ovšem po najetí na hladký asfalt se dostaví čirá řidičská radost. Příjemný je i zvuk motoru a na vhodných místech také drtivá akcelerace (zrychlování z nuly na stovku trvá jen 4,9 sekundy). Spotřebu jsem tentokrát nesledoval, ale určitě bude možné se v dlouhodobém režimu udržet se někde kolem devíti litrů.

Čtvrtou zatím nezmíněnou zážehovou motorizací je 123, která přijde na trh později. Ti, kteří hodlají s novým BMW 1 jezdit často na dlouhých trasách si pak můžou zvolit jednou ze dvou vznětových motorizací. Ta s označením 118 d má normovanou spotřebu mezi 4,6 - 5,2 litry, varianta 120 d dokonce jen 4,3-4,8 litru. I v té totiž v řadě jízdních situacích pomáhá ubírat zátěž malý elektromotor v mildhybridním systému.
Tagy