Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Herec Jan Přeučil na Slánském okruhu pasoval Škodu Favorit mezi veterány

Naše téma
Kateřina Nič Husárová | 21.07.2024
dalších 237 fotek
Ze Slánského okruhu 2024. | foto: Jiří Skála
Dvě stovky veteránů se sjely na Masarykovo náměstí ve Slaném, kde se v sobotu konal závod Slánský okruh O pohár starosty královského města Slaného. Vážený host letošního setkání byl herec Jan Přeučil, který pozdravil návštěvníky z pódia a oficiálně pasoval Škodu Favorit mezi veterány. Tento vůz se přestal vyrábět právě před třiceti lety. 
Jan Přeučil nebyl vybrán náhodou. Právě on společně s kolegou Romanem Skamene při uvádění automobilu na trh v roce 1988 natočili propagační video pojaté futuristicky. Favorit se tehdy ve snímku zjevil na letišti v Ruzyni, což přítomné pracovníky na kontrolní věži šokovalo, jelikož se domnívali, že jde o UFO.

Startu Slánského okruhu 2024:

Poté herec poslal závodníky hlavní třídou a startovním praporkem na padesátikilometrový okruh po okolí, kde zdolávali na několika stanovištích dovednostní i vědomostní úkoly. Herec navštívil také sraz kabrioletů v sousedních Královicích, kde se vyznavači jízdy v autech bez střechy setkali na louce podvacáté. I tam bylo jedno ze zastavení Slánského okruhu - kontrolní stanoviště pro odhad vzdálenosti s maketou policistky.

Z nejvzdálenějšího místa dorazila tentokrát Petra Gisske z Ostrova Mauricis, která si setkání užila v kabrioletu ve Škodě Felicii Bohuslava Holuba z roku 1964. Přijeli i mnozí další dobově ustrojení také ve vozech ze zámoří. Zrakům diváků neunikl ani představitel Elvise Presleyho. Přehlídce mezi „amerikami“ mimo jiné vévodil Cadillac Coupe DeVille z roku 1958 Josefa Zoubka z Rakovníka.

Ze Slánského okruhu., zdroj: Jitka Krňanská


„Tohle auto je můj splněný sen. V mládí, když jsem jezdíval do Karlových Varů a před hotelem Pupp tehdy parkovaly stejné vozy, s velkým obdivem jsem je prohlížel a maloval si do bloku jejich čumáky. Nikdy by mě bylo nenapadlo v dobách socialismu, že bude možné takové auto jednou vlastnit. Díky tomu, že jsme s manželkou roky podnikali, jsem si před několika lety udělal radost a pořídil si na důchod cadillac a ještě i několik dalších veteránů. Manželka zpočátku moji vášeň nesdílela, ale nakonec té nádheře i ona podlehla. Dnes nechybí na žádném veteránském srazu, na kterých se setkáváme se stálou partou. Je to životní styl, který nás moc baví. Do Slaného jsme dorazili v pěti posádkách,“ sdělil Josef Zoubek z Rakovníka.

Po sečtení všech bodů bylo v 16 hodin rozhodnuto a oceněni byli vítězové jednotlivých kategorií. Vítězem v každé kategorii byl vždy soutěžící s nejmenším počtem trestných bodů. Absolutním šampionem letošního Okruhu se stal Antonín Slezák z Pálče s cisternovou Tatrou 2-148 z roku výroby 1981. Jeho jméno se od nynějška vyjímá na štítku vítězného poháru vedle dalších borců, včetně legendárního závodníka Františka Šťastného, který byl vítězem prvního ročníku Okruhu v roce 1952. Soutěž pořádal Klub historických vozidel Slaný za podpory města.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů