Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tisíce tun betonu a železa. Nad dálnicí D35 vysouvají dělníci obrovský most

Naše téma
Iveta Nádvorníková | 16.07.2024
dalších 38 fotek
Začal výsuv mostní konstrukce dálniční estakády před silnici I/35 u Opatovce na Svitavsku. | foto: Deník/Iveta Nádvorníková
Vznikající estakáda se rýsuje na dálnici D35 u Svitav. Konstrukci mostu vyrábí dělníci přímo na místě a postupně jednotlivé částí vysouvají nad dálnici. Díky unikátní technologii nebude provoz na hlavním tahu omezený. Estakáda mát být hotová do konce října.
Na stavbě mostní estakády dálnice D35 v úseku Janov – Opatovec pracuje asi 70 dělníků. Aktuálně vysouvají první most, konkrétně druhý segment levého mostu. Po jeho dokončení výrobnu přesunou do pozice pravého mostu a vysunou druhou část.

Začal výsuv konstrukce dálniční estakády na budoucí D35 u Opatovce na Svitavsku:

„Most bude mít asi 460 metrů a výsuvy jsou rozdělené po patnácti segmentech, jeden má 32 metrů. Vysouváme tisíc tun. Samotný posuv zabere jeden den, takty budeme posouvat po dvou týdnech. Někdy v říjnu chceme mít vysunutou konstrukci do definitivního stavu,“ popsal Stanislav Král, vedoucí oddělení výstavby pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

Technologie výstavby využívaná na dálnici u Opatovce není podle mostaře v České republice ještě tolik rozšířená. V současnosti se podobným způsobem staví most na obchvatu Pardubic. „Původně měl být most budovaný na pevné skruži, ale vzhledem k časovému zkrácení výstavby a přemostění silnice I/35 jsme zvolili tuto technologii. Ta nevyžaduje komplikované úpravy podloží,“ přibližuje výhody speciální technologie mostař Ondřej Strouhal.

„Nejnáročnější je zkoordinovat všechny činnosti, betonářské a tesařské práce, bednění a vázání výztuže, abychom délku jednotlivých segmentů zkrátili na co nejkratší dobu,“ podotýká Strouhal.

Během stavby mostní estakády pojedou auta po pětatřicítce bez omezení. „Je to zcela bezpečné, budeme tady mít nějaká bezpečnostní opatření, sítě a zábrany proti pádům. Výsuv konstrukce přes silnici I/35 provedeme vždy v nočních hodinách, kdy je menší provoz,“ ujišťuje Král. Estakáda je technologicky nejnáročnější částí úseku dálnice D35 mezi Janovem a Opatovcem. „Na mostě vznikne protihluková stěna i stěna proti ptactvu,“ dodává Šemberková.

Výstavba dálnice D35 v úseku Janov u Litomyšle – Opatovec u Svitav začala vloni na přelomu května a června. Úsek je dlouhý jedenáct kilometrů, vznikne na něm 20 mostů a jedna mimoúrovňová křižovatka. S otevřením dálničního úseku se počítá na konci roku 2025.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů