Test Ford Puma: S tímto SUV svět působí o dost méně chmurně

Radek Pecák - 15. 10. 2024
Ford Puma nepotřeboval vnější designérské úpravy
Ford Puma nepotřeboval vnější designérské úpravy
Ford Puma působí sportovně i zezadu
+ 20
Světla jsou velká a dodávají optimistický výraz
Z boku je patrné, že karosérie není zbytečně vysoká
Pohled na členité linie vzadu
Interiér doznal změn ve stylu elektronizace
Sedadla jsou velmi dobře tvarovaná
Vzadu je poměrně dost místa
A kufr překvapí velikostí
Opěradlo je rozčleněné jen na dvě části a chybí v něm otvor
Tato schránka se nazývá megabox
Nový centrální displej
a rovněž digitální přístrojový štít je nový
Řazení je skvělé
Zůstala i klasická páka parkovací brzdy
Výhled šikmo není nejlepší
Dva typy konektorů USB zůstaly
Palubní desku ve verzi ST line oživuje červené prošívání
Pochvala za zachování knoflíku pro úpravu hlasitosti
Vzadu je poněkud temno
Výplně dveří působí kvalitně
Pohled na novou grafiku světla
Zadní světla jsou také charakteristické
Nové disky kol vypadají zajímavě
Většina SUV se na svět tváří vážně až zachmuřeně. Jednou z mála výjimek je menší rodinný model Ford Puma. Jeho usměvavé vzezření se nezměnilo ani po právě proběhlém faceliftu. Otestoval jsem slabší verzi litrového tříválce, která je jako jediná spojená s manuální převodovkou.
V ČLÁNKU NAJDETE
Ford Puma je v současnosti jedním z modelů, který u nás opět začíná táhnout prodeje vozů značky s modrým oválem směrem vzhůru. Konkrétně v kategorii menších SUV, kde je nyní poměrně značná konkurence, se letos drží v první desítce.

Na to, jak teď Ford Puma vypadá a jaké zajímavé detaily stojí za pozornost, se můžete podívat do komentované fotogalerie.Zase až tak malé auto to ale není a už vůbec ne nepraktické. Při délce zhruba 420 centimetrů poskytne i na zadních sedadlech dostatečný prostor pro přepravu lidí s výškou 185 centimetrů (za stejně velkými jedinci sedícími vpředu) a rozhodně nadprůměrně velký zavazadlový prostor. Do jeho objemu se započítává i takzvaný megabox. Tedy jakási plastová vana opatřená dokonce na dně výpustnou zátkou, do které lze uložit třeba zablácené boty po návratu z houbařské výpravy.

V případě konkrétního exempláře, který jsem získal na redakční týdenní test, měla tato schrána objem 81 litrů. Pokud byste si objednali dojezdovou rezervu, pak se její kapacita zmenší na 34 litrů. Celkově ovšem lze do kufru naložit velmi solidních 456 litrů nákladu.

Změny hlavně v interiéru
Modernizace se moc neprojevila na vnějším vzhledu vozu. Pozorní motoristé si můžou všimnout vlastně jen jiné grafiky v hlavních světlometech.

Podstatně více změn se událo v interiéru. Místo klasické kaplička ukrývající přístrojové ukazatele je tu teď velký a nestíněný displej, další displej s pravými úhly je uprostřed palubní desky. Zajímavé je, že není zcela nahoře, jak se to dnes běžně dělá, ale až pod výdechy klimatizovaného vzduchu. Toto řešení oceňuji, neboť zejména v létě lze takto lépe nasměrovat proud klimatizovaného vzduchu na cestující.



Negativní stránkou je ale odstranění klasických ovladačů klimatizace. Nastavovat teplotu již musíte na displeji. Na stejném místě se také zapínají či vypínají jednotlivé asistenční systémy, jichž samozřejmě při modernizaci přibylo.

Zajímavou inovací je odstranění pravé páčky pro zapínání stěračů z pravé části sloupku volantu. Tento prvek se ovládá na páčce blinkrů. Zřejmě jde o opatření, které souvisí s přípravou elektrické verze. Ta pak bude mít volič převodovky právě na onom místě.

I nejslabší verze jede dobře
Puma před faceliftem bývala vozem s velmi dobrými jízdními vlastnostmi i na silnicích s nevalnou kvalitou povrchu. To se nezměnilo ani po faceliftu. V rychleji projetých obloucích se relativně málo naklání, zadní náprava neodskakuje ani po najetí na nerovnosti v zatáčce a příjemně se pracuje také s řízením a brzdami. Manuální řazení stále zůstává na špičkové úrovni díky přirozeným odporům páky a přesným drahám.

Klady a zápory

Stručně a jasně

design
výbava
jízdní vlastnosti
horší výhled šikmo vpřed
ovládání klimatizace na displeji
odstranění samostatné páčky stěračů
Spotřeba nevybočuje z rozumných mezí vzhledem ke kategorii tohoto vozu. Podle toho, zda jste sportovněji nebo pohodověji orientovaný řidič budete jezdit v rozmezí šest až sedm litrů v dlouhodobém kombinovaném režimu. I nejslabší verze pohonné jednotky, které lehce pomáhá mildhybridní elektrické ústrojí, postačí na bezpečné předjíždějí a poměrně svižnou jízdu.

Za pochvalu stojí také možnost připojování telefonu i během jízdy, zachování fyzického tlačítka pro vypínání systému start&stop. Určitě hezkou drobností je rozsvícení siluety kočkovité šelmy (myšleno samozřejmě Pumy) na zemi při otevření dveří. A líbilo se mi také zachování obou typů konektorů USB pro připojení a dobíjení mobilů.

Mezi lehce negativní stránky vozu řadím zhoršený výhled šikmo vpřed vinou masivních a hodně skloněných sloupků čelního skla a rovněž absenci otvoru pro prostrčení delších předmětů ze zavazadlového prostoru do kabiny.

Základní technická data
Karosérie: pětimístné pětidveřové SUV

Motory/Spotřeba: zážehový přeplňovaný tříválec 1,0/125-155 koní – 5,4-5,9 litru

Převodovky: šestistupňová manuální, sedmistupňová automatická

Vnější rozměry: 4186x 1805x1550 mm

Rozvor: 2588 mm

Zavazadlový prostor: 456 (402)/1216 l

Max. rychlost: 190-200 km/hod

Zrychlení: 8,7-9,8 s

Cena: od 499 900 Kč

Tagy