Test Audi SQ7: Úžasný komfort můžete zažít i v autě se silou lokomotivy

Radek Pecák - 02. 10. 2024
Audi SQ7 je velmi rychlé univerzální auto, ovšem s vyšší cenovkou
Audi SQ7 je velmi rychlé univerzální auto, ovšem s vyšší cenovkou
Auto působí spíše jako zvýšené kombi
+ 21
Světlá výška se dá upravovat
Zadní partie už lehce stárne
Interiér je kvalitní a praktický
Červené prošívání dodává pocit sportovnosi
Sedačky jsou mohutné a udrží na svém místě všechny postavy
Pásy mají červenou barvu
Zadní sedačky můžete posouvat a zvětšit tak zavazadelník
Kufr lze rozčlenit pomocí přepážky
Opěradla vzadu složíte pomocí elektromotorů
Pod podlahou je také dojezdová rezerva
Opěradlo je složeno ze tří částí
Na palubní desce uprostřed jsou nad sebou dva displeje
Volant je lehce staromódní
Digitální přístrojový štít má naopak moderní grafiku
Pár tlačítek je pod displeji
Řadit ručně pomocí pádel není zapotřebí
Vzadu jsou další dvě zóny klimatizace
Pod nárazníkem jsou čtyři mohutné koncovky výfuků
Motor má ohromný potenciál
Jízdní režimy jsou pro každou příležitost
V terénu vám auto poskytne žádoucí informace
Sportovní kola se ale mimo asfalt příliš nehodí
Zadní světla mají OLED technlologii
Automobilka Audi nyní zažívá období, kdy představuje velké množství nových modelů. Jak těch s klasickými spalovacími motory, tak i plně elektrických. Jednou z novinek byla letos také modernizace velkého rodinného SUV Q7. To se nabízí s minimálně šestiválcovými motory. Vrcholná motorizace s označením SQ7 má ovšem pod kapotou přeplňovaný zážehový osmiválec. Právě této varianty se týká naše recenze.
V ČLÁNKU NAJDETE
Prémiové automobilky mají v současném světě tu výhodu, že stále můžou nabízet sportovní a vysoce výkonné automobily, protože na požadovanou úroveň emisí CO2 v rámci celé jejich flotily modelů se dostanou díky nabízeným elektromobilům. Ti zákazníci, kteří tolik nehledí na provozní náklady, si proto do své garáže u dealerů značky Audi stále můžou pořídit i velké SUV se čtyřlitrovým osmiválcem.

Původně současnou generaci SQ7, která je na trhu již devátým rokem, poháněl stejně objemný agregát, který ovšem spaloval ve svých osmi válcích naftu. Poslední čtyři roky je již pod kapotou místo něho lehčí zážehová jednotka, která je schopna vyprodukovat 507 koňských sil.

Na současnou verzi luxusního SUV Audi SQ7 se můžete podívat do naší komentované fotogalerie.
Nadčasové a luxusní auto
Letošní novinkou je pozměněný vzhled přídě, na které designéři upravili vzhled masky chladiče, technici pak přepracovali přední světla a do těch zadních implementovali OLED technologii.

V interiéru zůstalo (až na vylepšení funkcí infotainmentu) vše při starém. Ono vlastně více změn nebylo zapotřebí. Vnější linie vozu stále působí nadčasově a interiér luxusně a moderně.

Navíc starší technika je v mnohém pro zákazníky uživatelsky příjemnější. Třeba pro nastavování parametrů klimatizace je tu k dispozici samostatný displej umístěný pod tím hlavním multimediálním, asistenta pro udržování v jízdním pruhu lze snadno vypnout stiskem bočního tlačítka na páčce stěračů a vypínač systému start&stop najdete zase na středové konzoli.

Audi SQ7 je překvapivě praktické
I Audi SQ7 může být, jako levnější verze bez přidaného písmene S do názvu velmi praktickým vozem. Ve druhé řadě se nachází posuvné sedačky, do kufru lze instalovat dokonce přídavné šesté nebo sedmé sedadlo. Místa jak v kabině, tak i v zavazadlovém prostoru je doslova habaděj.



Sportovní dojem v tomto konkrétním voze dotvářelo červené prošívání na volantu, sedačkách i na palubní desce. Jednolitě červené jsou dokonce i všechny bezpečnostní pásy.

Výbava SQ7, zejména tehdy, když nemáte problém utrácet další statisíce za příplatkové prvky, může být doslova přebohatá. Jak oba přední, tak i dva zadní cestující si můžou nastavit preferovanou teplotu na vlastním okruhu klimatizace, i ty nejpříšernější povrchy silnic vyhladí vzduchové odpružení.

Pokud byste si přáli vjet do terénu, i když si neumím představit kdo ty to s takovým vozem činil, můžete si pneumaticky zvýšit podvozek a samozřejmě zapnout příslušné asistenty pro offroad režim. Na displeji se zobrazuje třeba podélný i příčný náklon vozu, úhel natočení volantu. S orientací před vjetím do míst, kam není vidět, pomůžou vnější kamery.

Při jízdě rozměry nevnímáte
Skutečným působištěm tohoto vozu ovšem budou dálnice. Nejlépe ty německé s neomezenou rychlostí. Právě tam si můžete nejlépe vychutnat neutuchající chuť motoru hnát tento vůz vpřed. I pokud jedete třeba 160 a lehce sešlápnete plynový pedál, dostaví se velmi citelné zatlačení posádky do sedačky. Ostatně hodnota zrychlení na sto za 4,1 sekundy v autě, které má hmotnost zhruba dvě a čtvrt tuny vyjadřuje mnohé.

Klady a zápory

Stručně a jasně

Prostorný a kvalitní interiér
Skvělý motor a převodovka
Komfort na všech typech cest
Vyšší spotřeba
Ceny příplatkové výbavy
Skvěle se s Audi SQ7 jezdí také v noci. Světla s laserovou technologií zejména v české krajině dosvítí od konce jedné vesnice s troškou přehánění až do té další.

V městských uličkách nebo v podzimních garážích pocitově auto zmenšuje systém pro natáčení zadních kol. Příjemné vyznění z jízdy dotváří s motorem výborně sladěná převodovka, příjemný brumlavý, ale nevtíravý zvuk motoru i dobře dimenzované brzdy.

V obloucích se auto naklání je minimálně. To je zejména díky elektromotorům, které mají na starosti přizvedávání té strany karosérie, kterou odstředivá síla tlačí k zemi.

I když před vjezdem do zatáčky je přece jen třeba myslet na poměrně značnou hmotnost vozu a opřít se do pedálu na konci rovinky přece jen o trošku dříve než byste tak museli učinit v podobně výkonném, ale přece jen méně nabubřelém voze.

Velká karosérie, silný motor a bohatá výbava si také vybírají daň v podobě reálné spotřebě. Třeba ve městě při krátkých jízdách se apetit nebezpečně blížil k dvacetilitrovému údaji, sportovní jízda znamená přibližně patnáctilitrovou spotřebu. V dlouhodobém režimu budete pravděpodobně jezdit za zhruba 13 litrů na sto kilometrů.

Základní technická data
Karosérie: pětimístné pětidveřové SUV

Motory/Spotřeba: Zážehový přeplňovaný osmiválec 4,0/ 507 koní- 12 litrů,

Převodovka: osmistupňová automatická

Vnější rozměry: 5072 x 1970 x 1708 mm

Rozvor: 3001 mm

Zavazadlový prostor: 803/1890l

Max. rychlost 250 km/hod

Zrychlení: 4,1 s

Ceny: od 2 762 900 Kč

Tagy