Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové Audi: Šestiválec zůstává, mění se ale vstup do kufru a také číslo v názvu

Naše téma
Radek Pecák | 20.07.2024
dalších 7 fotek
Třicet let po premiéře první generace modelu A4 se nyní číslo v označení zvyšuje | foto: Se svolením Audi
Německá prémiová značka Audi představila novou generaci svého nejmenšího sedanu a kombi. Ovšem kvůli vyhrazení sudých čísel pro auta s elektrickými pohony se musí měnit označení z původního A4 na A5. I nadále bude k dispozici sportovní verze S4. První exempláře do České republiky dorazí v lstopadu.
Opravdu hodně věcí se mění při výměně generací vozu, který Audi tři desítky let označovalo A4. Nyní to tedy bude A5. I nadále se tento nejmenší typ značky s podélně uloženým spalovacím motorem bude nabízet ve verzích sedan a kombi (v řeči Audi jde o Avant).

Na to, jak obě verze vypadají, se můžete podívat do naší komentované fotogalerie.Ovšem i s tím sedanem to není, jak dlouho bývalo. Místo toho, aby bylo možné věci do kufru nakládat pouze otvorem vzniklým po odklopení plechové části zádi, nyní se přístup zlepší díky velkému víku spojenému se zadním oknem.

Na krátké videopředstavení novinek se můžete podívat zde:
V porovnání s končícím A4 se obě verze A5 zvětšily. Do délky shodně o 67 milimetrů na 4829 milimetrů. Šířka narostla o 13 a výška o 11 v případě kombi a o 24 u sedanu. I tak je ale střecha auta položena stále méně než půldruhého metru nad terénem. Cestující budou profitovat z většího vnitřního prostoru, což je jeden z důsledků rozvoru prodlouženého o 68 milimetrů na výsledných 2900.

Zavazadlový prostor za druhou řadou odpovídá svojí kapacitou spíše stylovým než praktickým rodinným autům. Do sedanu lze naložit 445 a do kombi 476 litrů.

Konstruktéři při navrhování nového typu poprvé použili zbrusu novou platformu pro prémiové vozy se spalovacími pohonnými jednotkami. Ta má označení PPC (Premium Platform Combustion). Ta umožňuje také nasazení nových elektronických záležitostí. Například vzadu jsou svítilny s technologií OLED. V budoucnosti mají umožňovat zobrazování různé informační symboly, které se přenesou pomocí komunikační technologie Car to X. Tedy například piktogram o nehodě vpředu, náledí, mlze a tak dále.

Také displej pro spolujezdce
A5 může také být vybaveno novým typem head-up displeje, jehož prostřednictvím může řidič ovládat třeba i informační a zábavní systém. Zákazník si bude moci objednat i speciální displej, který je zakomponován do palubní desky před sedačkou předního spolujezdce.

Audi v tiskové zprávě informovalo, že už v době zahájení prodeje se budou nabízet zážehové i vznětové motorizace. Základní pohonnou jednotkou se stává dvoulitrový čtyřválcový zážehový turbomotor 2,0 TSI s výkonem 150 koňských sil. Jeho výkonnější verze pak nabídne k využití potenciál 204 koní. V tomto případě už bude možné objednávat také pohon všech kol.

Stejný počet koní má také dvoulitrový turbodiesel. I ten může být spojen buď s pohonem výhradně předních nebo všech čtyř kol. Samozřejmě jsou všechny zmíněné pohonné jednotky spárovány s automatickými převodovkami.

Pro sportovní verze S5 je nadále připravený třílitrový zážehový šestiválec. Ten v sobě skrývá 367 ořů pohánějících čtyři kola. Všechny agregáty mají v sobě integrován mildhybridní systém s napětím 48 Voltů.

Ceny nových vozů A5 tuzemské zastoupení automobilky oznámí ještě v průběhu tohoto léta. První objednané vozy pro zákazníky dorazí k dealerům v České republice během listopadu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů