Prokletí D11 zlomeno, hlásí Kupka. Dálnici do Polska začnou stavět v pátek

Jan Braun - 10. 10. 2024
Konečně to začne! Na stavbu dálnice D11 v Královci vyjedou bagry, ŘSD zahájí stavbu v pátek 11. října.
Dva tunely, 28 mostů a tři mimoúrovňové křižovatky. Tak bude vypadat dálnice D11 vedoucí od polských hradnic do Trutnova. Stavba jednoho z nejdražších dálničních úseků začne v pátek 11. října. První auta by tudy mohla projet v roce 2027. Nejdříve se bude stavět tříkilometrová část mezi Královcem a Bernarticemi, aby se komunikace napojila na polskou rychlostní silnicí S3.
"Tato stavba je největší dálniční zakázkou vybíranou ve veřejné soutěži v historii ŘSD,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).  Úsek postaví sdružení stavebních firem MI Roads, Metrostav TBR, Subterra, Doprastav, Duna Aszfalt za 11,7 miliardy korun.

V pátek 11. října konečně začne stavba dálnice D11:

„Zahájení stavby několik měsíců brzdily spory kolem výběru vítěze zakázky. Ještě v dubnu letošního roku se v médiích psalo, že zahájení stavby se ocitlo na mrtvém bodě. Všechny komplikace se podařilo zvládnout v rekordním čase,“ reagoval Martin Kupka.

Komplikací bylo několik. Způsobily je například námitky ekologických aktivistů Děti Země, kteří loni v září zablokovali vydání stavebního povolení. Jakmile se situaci podařilo vyřešit, Ředitelství silnic a dálnic chtělo zahájit stavbu dálnice 19. prosince 2023, na den přesně rok od vypsání tendru. Měl ji stavět polský stavební gigant Budimex SA jako vítěz tendru s nejnižší cenou 11,352 miliardy ze šesti podaných nabídek.

Stavbu zablokovaly dva týdny před připravovaným zahájením námitky sdružení vedeného firmou MI Roads ze Skupiny Metrostav. To sice napoprvé u ŘSD nepochodilo, ale úspěšné odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) situaci zcela změnilo.

Po změně vítěze tendru se naopak odvolával k ŘSD i ÚOHS Budimex, ovšem marně. Jeho naděje na rekordní českou dálniční zakázku zhasly, když dva rozklady proti prvoinstančnímu rozhodnutí smetl v pátek 4. října ze stolu předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna. V úterý 8. října tak generální ředitel ŘSD Radek Mátl mohl oznámit, že podepsal kontrakt se sdružením česko-slovensko-maďarských firem a v pátek 11. října odstartuje tolik let očekávaná stavba.



První ze dvou tunelů na trase dálnice D11 vyroste pod Poříčským hřbetem. Tunel bude mít na jedné straně dálnice délku 540 metrů, na druhé 576 metrů. Od Trutnova směrem ke státní hranici povede trasa D11 koridorem souběžným se stávající silnicí I/16. Druhý tunel vznikne ve směru na Zlatou Olešnici, obě jeho části budou dlouhé 492 metrů.

V úseku bude také řada mostů. Třináct jich bude delších než 100 metrů. Tři budou impozantní. Nejdelší bude v Trutnově v městské části Poříčí. Bude dlouhý 715 metrů a vysoký 30 metrů. Most mezi Zlatou Olešnicí a Bernarticemi přes údolí říčky Ličná bude dlouhý 670 metrů a vysoký 47 metrů. Bude tak vyšší a delší než proslulý Nuselský most v Praze. Třetí mohutný most vznikne mezi Bernarticemi a Lamperticemi. Ten bude vysoký 42 metrů a dlouhý 330 metrů.
Tagy