Začátek velké spolupráce? Hyundai s Toyotou organizují festival

Dominik Valášek - 08. 10. 2024
Hyundai N x Toyota Gazoo Racing Festival
Hyundai N x Toyota Gazoo Racing Festival
Hyundai N x Toyota Gazoo Racing Festival
Hyundai N x Toyota Gazoo Racing Festival
Hyundai N x Toyota Gazoo Racing Festival
Jen málokdy se stává, aby na oficiálních tiskových fotografiích, vydaných přímo automobilkou, byly vozy jiné značky. Přesně to se ovšem stalo v souvislosti s oznámením „Hyundai N x Toyota Gazoo Racing Festivalu“, který se bude konat v Koreji a organizují jej dvě značky, které až dosud žádnou spolupráci neměly. Je to jen jednorázová akce, nebo začátek nové kooperace mezi automobilkami?
Nejen v souvislosti s připravovaným festivalem se vyrojilo několik dalších informací. Již dříve bylo oznámeno, že se mají potkat nejvyšší představitelé obou značek – tedy Akio Toyoda za Toyotu a Euisun Chung za Hyundai. Ihned se samozřejmě začalo spekulovat o tom, co by mohlo být předmětem setkání, a zda dojde k nějaké významnější spolupráci.

Vodík? Nebo snad sportovní auta?
Jako nejpravděpodobnější varianta se jeví, že budou šéfové automobilek jednat o budoucnosti vodíkových technologií. Obě značky se vodíkovým pohonem velmi silně zabývají – jsou to koneckonců jediné automobilky, které uvedly na trh vodíková auta s palivovým článkem – jde o Toyotu Mirai a Hyundai Nexo .

Jenže technologie spjatá s vodíkem je velmi drahá a jeho budoucnost v dopravě – zejména kvůli složitosti infrastruktury, transportu a skladování – poněkud nejistá. Kooperace dvou největších hráčů v tomto odvětví by tedy dávala smysl pro obě strany.

Spekulace probíhají také nad tématem sportovních automobilů. V době posedlé emisemi se jedná o skomírající druh a opět by mohlo jít o způsob, jak si vzájemně vypomoci s vývojovými a případně i výrobními náklady.

Na sportovní auta je koneckonců zaměřen i samotný festival, který debaty odstartoval. Na druhou stranu je nutno připomenout, že Toyota má ve světě sporťáků již rozjeté dvě silné spolupráce. Na modelu GR86 spolupracuje se Subaru, které svou verzi vozu nabízí jako BRZ. Model GR Supra je potom produktem společného vývoje s BMW a techniku sdílí se Z4.

Tak či tak, další strategická spolupráce velkých automobilek by nás nijak nepřekvapila. Vzpomeňme třeba na nedávné oznámení o propojení Nissanu, Hondy a Mitsubishi . Poměrně aktuálním tématem je také spolupráce Fordu a Volkswagenu a vyjmenovat by šlo několik dalších známých či méně známých propojení. Zajímavé ovšem je, že korejský Hyundai, pod který spadá i Kia a Genesis, až dosud nebyl těchto spoluprací součástí. Na oficiální stanovisko o tom, co vlastně automobilky chystají, si však musíme ještě počkat.



Co bude součástí festivalu?
Když se pak podíváme na samotnou chystanou akci „Hyundai N x Toyota Gazoo Racing Festival“, trochu nás mrzí, že je tak „z ruky“. Festival motorsportu proběhne na okruhu Everland Speedway v jihokorejském Jonginu, a to 27. října 2024. Koncipován bude jako okruhový den pro všechny nadšence a majitele sportovních vozů Hyundai a Toyota, spojený s prezentací aktuálních modelů, ale i konceptů a závodních speciálů.

Velkým tématem budou vrcholné soutěže rallye. Obě značky budou mít na festivalu prezentaci svých WRC týmů, takže si zájemci budou moci prohlédnout auta kategorií Rally 1 a Rally 2, a přítomni budou i samotní závodníci. Prezentace vyvrcholí společnou exhibiční jízdou.

Přítomny budou také další závodní vozy a prototypy – mimo jiné ty poháněné vodíkem. Hyundai představí Ioniq 5 N Drift Spec, dále speciál Ioniq 5 N TA Spec, který zajel rekordní čas na vrchu Pikes Peak, a nakonec i koncept N Vision 74 . Toyota zase ukáže AE86 H2 Concept nebo tekutým vodíkem poháněný model GR Corolla.
Tagy