Holky bacha! Na trh přichází atraktivní motorka Benda Chinchilla za super cenu

Viola Procházková - 09. 10. 2024
novinka na trhu - motocykl Benda Chinchilla
Oblíbená Honda Rebel má nového konkurenta. Benda Chinchilla 500 má sice domov v Číně, s výrazným designem, přátelskou cenou a dostupností pro řidičák A2 se ale rozhodně neztratí.
V ČLÁNKU NAJDETE
Motorky z Číny mají na každém motosalonu bohaté zastoupení, přesto do povědomí zákazníků pronikají velmi pomalu. Česko přece jen patří ke konzervativním trhům a na nově příchozí jsme zvyklí hledět s nedůvěrou.

Letošní novinka mladé, ale rychle rostoucí značky Benda však má od pohledu našlápnuto na úspěch. Zejména u dámské části motorkářské populace jsou cruisery se střední kubaturou velmi oblíbené a v nabídce jich nenajdeme právě mnoho.

Jejich výhody jsou přitom zřejmé - výška sedla vhodná i pro malé postavy, nízké těžiště a tak akorát výkon pro svižnou, ale sebejistou jízdu. Už pár let je proto miláčkem motorkářek pětistovková Honda Rebel, která právě tyto parametry nabízí.



Chinchilla vzbuzuje působivý první dojem
Teď ovšem přichází Chinchilla, která by navzdory svému bizarnímu pojmenování mohla zamíchat kartami. U motorek, které se nekupují hlavou, ale srdcem, totiž často rozhodne první dojem - a ten dělá novinka působivý.

Klasický retro vzhled, tlusté pneumatiky, efektní výfuky i zástavba vidlicového dvouválce, to všechno útočí na první signální každého motorkáře, snad kromě pravověrných okruhářů a offroaderů. Značka Benda sice existuje teprve od roku 2016, ale už si na své konto stihla připsat ocenění Red Dot Design Award za model LFC700.

Moderní technika i vybavení
Ani technické specifikace Chinchilly ovšem nevypadají špatně. Kapalinou chlazený vidlicový dvouválec o objemu 475,6 ccm poskytuje rovných 35 kW výkonu v 8000 otáčkách, točivý moment činí 42 Nm v 6 700 otáčkách. Kotoučové brzdy na předním a zadním kole mají rozměr 320, respektive 260 mm, přední USD vidlice má zdvih 128,9 mm a zadní odpružení Dual shock nabízí nastavitelné předpětí.

Sekundární pohon pak zajišťuje bezúdržbový řemen a o řazení se stará 6stupňová převodovka. Údaje o spotřebě zatím nejsou známy, dá se však očekávat, že 16litrová nádrž bude znamenat slušný akční radius vhodný i na delší cesty.

Podívejte se na novinku Benda Chinchilla v pohybu:
Z moderní výbavy Chinchilla poskytne například barevný TFT displej a přední i zadní LED osvětlení. Suchá hmotnost činí 208 kg, což sice neznamená úplného drobka, výška sedla 705 mm však dopřeje jistotu i ženám a méně vzrostlým jezdcům obecně.

Právě teď už jsou první kousky dostupné u dealerů za cenu 139 990 Kč. Distribuci v České republice zajišťuje společnost Nevima Group, která už dováží motocykly a skútry značek Keeway, SYM, Benelli, SWMT a nově také Morbidelli. Značka Benda, založená roku 2016, patří k nejrychleji rostoucím čínským výrobcům motocyklů a načeském trhu od ní aktuálně seženete kromě Chinchilly také modely V302 C a LFC 700.

Tagy