Zdeněk napsal:
Podle mně je to prašť jak uhoď. Všechny tyto maloobjemové benziny jezdí z dlouhodobého hlediska kolem 8-10 litrů. Osobně nechápu, proč to lidi kupují, když rodina se do toho slušně nevejde a provozní náklady jsou vyšší než u většího auta s vyšším objemem. O cestovním komfortu ani nemluvě. Ale na druhou stranu jsem rád, protože mám rád velká pohodlná auta s objemem kolem těch 2500ccm a ty jsou díky oblibě malých aut a dieselů za babku.
Jak jsem již výše zmínil, dlouhodobě jsem jako rodinné vozy užíval Opel Vectra 1,8 (68 kW, 1992), Feldu 1,3 (50kW, r.v.1996), Daewoo Nubira 1,6 (78kW, 1999) a teď Oktávii 1,9TDi (96kW, 2002). Jako služební vozy mě sloužily vozy Favorit (1992), Felda 1,6 i 1,9 (1996) a teď Fabia 1,2 (40kW, 2003). Shrnu to jednoduše: U všech vozů, kromě Daewoo (teď právě Chevrolet), se bez problémů daly udržet hodnoty spotřeby udávané výrobcem (pozn.: Oktávia umožnila dokonce manželce držet spotřebu na průměrných 5,2 l nafty...). U Daewoo nikdy a nikomu!!! Letos pokořím 300.000 km za volantem a dovolím si tvrdit, že umím jezdit "na spotřebu", normálně, svižně ale i "jakoprase". U Daewoo jsem si to přestal o sobě myslet, když jsem se skutečně láskyplně staral o motor, zajížděl ve střídavých otáčkách atd. a spotřeba?! Na spotřebu/ normálně/svižně/"jakoprase" dopadlo takhle: 7,8/8,2/10/15 !!!
Těch průměrných 6,9 udávaných v TP ani ve snu! V servidu Daewoo zcela vážně tvrdili, že tohle je prý ještě dobré! V Chevroletu by se nad tím měli zamyslet a přestat konečně EVIDENTNĚ LHÁT!
Nechci obhajovat koncern VW nebo jiné německé značky, ale koncem 80. let jsem četl spoustu testů, kde vesměs tato auta vykazovala dokonce nižší hodnoty spotřeby paliva, než bylo v jejich TP. V průběhu užívání vozu to bylo pro zákazníka velmi příjemné zjištění. Ale to auto už měl koupené. Dneska se snaží méně šikovní výrobci útočit na zákazníka všemi prostředky, hlavně aby si koupil jejich "auto". Zákazník pak zjistí, že to není to pravé ořechové, ale po 3-4 letech ten levný krám zase střelí s pocitem, že to nestálo zas tak moc. Ale o to tady jde a peníze se točí a točí. A propó, je na toto nějaký metr? Nebo si výrobce do TP uvede spotřebu jakou potřebuje, aby se to dobře prodávalo?