Zdravim,
vlastnim stejny model vozu, taktez r.v. 2009, koupen v roce 2012 u autorizovaneho prodejce po 1. majiteli s najezdem 72 tis. km, nyni mam najeto 115 tis. Nechci se moc rozepisovat, proto v bodech (poznatky z praktickeho provozu):
Vyhody:
- nizka spotreba (ale ne tak nizka jako v TP)
- vhodne opravdu do mesta nebo mezimesto, dalnice ne
- servisni naklady naprosto minimalni. Za dobu co ho vlastnim se pouze jednou rozsvitila kontrolka airbagu spolujezdce, ale byl to nejaky kontakt pod sedadlem.
- mam variantu se stresnim solarnim panelem, takze ve vedru se ponahi ventilator solarni energii. Klima ne (na tu neni dost energie)
Nevyhody:
- dilenske zpracovani uvnitr je nic moc (tvrde plasty). Skoda je na tom o hodne lip.
- tlumeni nerovnosti a hluk od kol je horsi nez u Octavie
- nizka nosnost auta. Dle TP necelych 400 kg => zapomente na cestu na hory ve 4 dospelych s bagazi
- pri seslapnuti plynu jde hodne slyset motor
- nevhodne na dalnici (hluk od motoru, spotreba)
- realna spotreba po meste (Praha) = 5l, dalnice pri 140 cca 6, s kolama a lidma 6,5-7
- solarni panel auto nevychladi. Ma sice moznost pohanet klimu, ale jen na pokyn dalkoveho ovladace - tj. kdyz prichazite k vozu. Coz je nepouzitelna doba pro nejake realne vychlazeni. Celou dobu se automaticky pohani pouze ventilator, ale lepsi nez dratem do oka.
- neni moznost tazneho zarizeni a v pripade solarniho panelu ani stresniho nosice => neni mozno vozit kola. Ja jsem to vyresil takovym obskurnim nosicem na 5. dvere, ale je to akorat pro zlost
- relativne maly kufr, protoze ma vysoke dno (kvuli baterii). Je tam sice pod kufrem misto, ale prakticky se neda moc vyuzit
- nema sklopne/oteviraci 5 sedadlo vzadu uprostred
- pouze 1 stupen vyhrivani sedadel
- bluetooth handsfree neukazuje kontakty z telefonu, pouze cislo
- nizka svetla vyska => prejizdeni vyssich nerovnosti hodne pomalu a s rozmyslem
Zaver: Jako auto pro rodinu nebo par, kteri se pohybuji prevazne ve meste nebo v blizkem okoli je to idealni. Pro jakoukouli vetsi rodinu, potrebe prevazet nejaky naklad (kola, vozik, lyze), jizua po dalnici nebo cestu na chatu po rozbitejsi silnici je to nevhodne. Z toho duvodu (chata, dite) auto nyni prodavam a kupuju, svete div se, VW Touareg. Ano, je to skok, ale beru to, jako ze jsem si predplatil emisni povolenky