Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Alkohol za volantem: Česko v postizích přitvrdilo. Kde v Evropě jsou tolerantní?

Naše téma
Radim Šlezingr | 23.08.2024
V České republice řídit pod vlivem alkoholu nesmíte, v jiných zemích jedno pivo nevadí | foto: Pexels
Řídit pod vlivem alkoholu u nás může přijít řidiče pěkně draho. Postihy řidičů za tento prohrešek se letos v lednu se zavedením nového bodového systému zpřísnily. Česká republika totiž patří v Evropě mezi země, které mají dlouhodobě k alkoholu za volantem nulovou toleranci a řidičům hrozí vysoké pokuty. Ne ve všech evropských zemích platí tak přísná pravidla.
Jedna sklenička tvrdého alkoholu nebo pivo před jízdou vám může zadělat na pořádný problém. Stejně tak ráno zbytkový alkohol v krvi po „propařené“ noci. Pokud si nejste jisti, že řídíte střízliví, raději za volant nesedejte.

I přes hrozbu vysokých postihů, si mnozí řidiči z jízdy pod vlivem alkoholu nedělají těžkou hlavu, což dokazují statistiky. „Ročně dojde na našich silnicích v průměru k téměř pěti tisícům nehod, při kterých byl řidič ovlivněn alkoholem či drogami (nebo obojím současně). Při takových nehodách zemře ročně kolem 50 lidí. Více než polovina řidičů, u nichž se prokáže ovlivnění alkoholem, navíc mívá v krvi více než 1,5 promile alkoholu,“ uvádí BESIP.

Vliv alkoholu
Podle něj řízení pod vlivem alkoholu či návykových látek snižuje správný úsudek a přispívá k agresivnější jízdě. Typickým scénářem je, že řidič vyjede s vozidlem mimo komunikaci či vjede do protisměru. Samozřejmě však roste celkově pravděpodobnost spáchání jakéhokoliv jiného přestupku. I přesto dochází ročně na našich silnicích zhruba ke 27 tisícům případů, kdy řidič motorového vozidla byl pod vlivem alkoholu či drog.

Také proto zůstal alkohol po nedávné úpravě bodového systému mezi nejvážnějšími přestupky. Finanční sankce za jízdu pod vlivem alkoholu či drog se zvyšila na rozpětí mezi 7 tisíci a 25 tisíci korun. Pokud řidič nadýchá více než 0,3 promile alkoholu, získá navíc šest trestných bodů. Nově se také prodloužil zákaz řízení až na 18 měsíců.

Dechová zkouška
Přísněji pohlíží od letošního ledna zákon také na řidiče, kteří se chtějí vyhnout při silniční kontrole dechové zkoušce. Nově jim hrozí pokuta ve správním řízení od 25 do 75 tisíc korun (dosud byla horní hranice pokuty 50 tisíc korun), šest trestných bodů a zákaz řízení až na tři roky.

Pokud vás zastaví policisté a podrobí dechové zkoušce, při měření se jako negativní výsledek započítává nejen 0,0 promile. Mohou totiž nastat případy, kdy policisté naměří až 0,2 promile i u člověka, který alkohol nepil. Přihlíží se totiž k odchylce maximální fyziologické hodnoty alkoholu v krvi (0,2 promile) a odchylce přístroje 0,04 promile. Pak přichází na řadu přeměření a další dokazování.

Video: Alkohol za volant nepatří
Kolik můžete nadýchat v zahraničí?
A jak je tomu v dalších státech Evropy? Česká republika není jediným státem s nulovou tolerancí k alkoholu za volantem. Podobně v Evropě jsou na tom také řidiči na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku nebo na Ukrajině.

Mírnou toleranci do 0,2 promile mohou mít řidiči v Polsku a Švédsku, v Černé Hoře pak policisté tolerují 0,3 promile alkoholu v krvi.

Větší skupinu tvoří státy, kde je povoleno řídit do 0,5 promile alkoholu. Patří mezi ně například Německo, Rakousko, Slovinsko, Řecko, Francie, Itálie, Španělko, Belgie nebo oblíbené místo dovolené statisíců českých turistů Chorvatsko. Ale pozor, některé tyto země mají speciální úpravu pro profesionální řidiče a začátečníky. Například v Chorvatsku nebo Itálii pro ně platí nulová tolerance.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů