Duch minulosti shlíží ze skály na Trenčín. Při návštěvě si nezapomeňte foťák

Andrea Jordánová - 30. 09. 2024
Hrad Beckov stojící na skále patří mezi dominanty Západního Slovenska.
Hrad Beckov stojící na skále patří mezi dominanty Západního Slovenska.
Beckov patří i do hledáčku českých turistů.
+ 5
Hrad Beckov je velmi zajímavý i uvnitř, nejen navenek.
Hrad Beckov byl vystavěn na skále.
Jak hrad Beckov vypadá za hradbami.
Panoramaticky pohled na hrad Beckov.
Dolní nádvoří hradu Beckov.
Horní nádvoří hradu Beckov.
Nádvoří hradu Beckov pod rekonstrukci.
/AUTEM ZA POZNÁNÍM/ Přepychová šlechtická rezidence. Tak kdysi vypadal hrad Beckov, který se tyčí mezi Trenčínem a Novým Mestom nad Váhom. Zub času se na stavbě sice podepsal, ale z jedinečnosti a impozantnosti hradu Beckov nic neubral. Jeho původ se datuje do 12. století, kdy se o něm zmiňuje uherská Anonymova kronika. Potvrzují to i výsledky archeologických průzkumů.
Beckov se nachází mezi Trenčínem a Novým Mestom nad Váhom. Webový portál Mapy.cz nabízí z Prahy jednu hlavní trasu, od které se lze zhuba v polovině odklonit. Nejrychlejší cesta měří 345 kilometrů a trvá bez mála čtyři hodiny. Cestující pojedou přes Jihlavu, Brno, Hodonín a Nové Mesto nad Váhom.



Zřícenina Beckov je plná bohaté historie a nabízí zajímavé výhledy do okolí Trenčína a Nového Mesta nad Váhom. V krajině je hrad Beckov nepřehlédnutelný a lze jej považovat za jednu z nejfotogeničtějších a nejvýraznějších hradních zřícenin na Slovensku.

Historie u dálnice D1
Dobře je viditelný i z dálnice D1 směřující na Bratislavu. V průběhu existence postupně hrad měnil vlastníky, kdy se mimo dalších stal majetkem místního nejmocnějšího muže a nekorunovaného krále západního a středního Slovenska Matúše Čáka Trenčanského. Ten Beckov přestavěl na přepychovou šlechtickou rezidenci.

Hrad Beckov z výšky:

V druhé polovině 14. století na hradě pobývali páni ze Štibořic, původem z Polska. Ti v té době představovali jeden z nejmocnějších uherských rodů.

Stavebního rozmachu se hrad dočkal i v polovině 16. století, kdy se tehdejší jeho majitelé z rodu Bánffyů obávali napadení Turky a zvýšili bezpečí hradu tím, že jej řádně opevnili. Na dolním nádvoří vyrostla dělová věž a o poznání byly zvýšeny a posíleny obvodové zdi.

„Po vymření rodu Bánffyů vlastnilo panství více dědiců, což znamenalo postupnou ztrátu zájmu o jeho údržbu. Ještě koncem 17. století měl hrad střechu, ale ničivý požár obce v roce 1729 se kvůli větru a jiskrám přenesl i na hrad, který vyhořel a již nebyl pro trvalé obývání obnoven,“ popsal specializovaný web Slovenske hrady.

Zvuková nahrávka přes QR kód
Návštěvu hradu Beckov lze absolvovat individuálně nebo spolu s průvodcem, přičemž výklad je zahrnut v ceně vstupného. V prostoru pokladny si prostřednictvím QR kódu mohou návštěvníci stáhnout také zvukovou nahrávku s výkladem historie hradu a dvěma legendami, jak informuje správa hradu.
Tagy