Udrží se tempo výstavby dálnic? Řidiči čekají na další stovky kilometrů

Miroslav Elsnic - 01. 10. 2024
Dálnice D6. Ilustrační foto.
Přímé spojení z hlavního města Prahy do Karlových Varů i do jižních Čech. Stejně tak spojka Čech s Moravou v podobě dálnice D35. Jen příklady důležitým dálničních úseků, které stále čekají na dostavbu.  Řidiči využívají přes 1400 kilometrům dálnic, dalších šest stovek kilometrů stále zbývá dostavět. Jedním z důvodů chybějící infrastruktury je i pomalé tempo výstavby. 
Ministerstvo dopravy chce udržet tempo výstavby nových dálničních úseků. I proto by mohlo Ředitelství silnic a dálnic hospodařit v příštím roce s historicky největší částkou, a to téměř 81 miliard korun. Počítá se s tím v návrhu rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury pro rok 2025. Zda tomu tak skutečně bude, rozhodne vláda. Zatím je návrh v připomínkovém řízení.

Nedostavěná dálniční síť představuje problém nejen pro řidiče, ale i české dopravce. „Je paradoxem, že tak významná tranzitní země nemá přímé dálniční spojení ani se všemi sousedními státy. Z pohledu dopravců to znamená nižší efektivitu, složitější plánování tras i vyšší náklady,“ připomněl jednatel silo cisternového dopravce Conti-RSC Ondřej Stöhr.

„Chybějící dálnice jsou velkým problémem Česka. Ostatně je to vidět dnes a denně, co se děje na D1 nebo u Prahy, kdy řidiči musí čekat v kolonách. Dalším problémem jsou chybějící informační tabule,“ poznamenal dopravní expert Roman Budský.

Česko se pokouší výstavbu dohnat. Letos se otevře 118 dálničních kilometrů. Tempo výstavby nových dálničních úseků a silnici I. třídy chce ministerstvo dopravy udržet i v dalších letech. I proto by měl Státní fond dopravní infrastruktury hospodařit v roce 2025 s rekordními 160,3 miliardy korun. To je oproti současnému rozpočtu navýšení o deset miliard korun.

Ředitelství silnic a dálnic by mělo získat 80,7 miliard korun na pokrytí investičních a neinvestičních akcí. „Díky proinvestičnímu rozpočtu můžeme nejen pokračovat v rekordním počtu rozestavěných projektů, zajistit údržbu a opravy, ale i zahájit další strategické stavby. Pokračovat může například dostavba D35 , která je v současnosti nejrozestavěnější dálnicí u nás, na konci letošního roku bude ve výstavbě najednou 64 kilometrů této důležité paralelní spojnice Čech s Moravou,“ sdělil ministr dopravy Martin Kupka.
Tagy