Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jsou jediné na světě. Modely Ferrari uvidí lidé na výstavě v technickém muzeu

Naše téma
Michal Hrabal | 27.09.2024
dalších 18 fotek
Unikátní modely závodních vozů Ferrari jsou k vidění na výstavě Legenda z Maranella v Technickém muzeu v Brně. | foto: Deník/Michal Hrabal
Přes devadesát aut, tři lodě a také jedno letadlo jsou nyní k vidění v Technickém muzeu v Brně na výstavě s názvem Legenda z Maranella. Výstava se věnuje celé historii vozů Ferrari od prvopočátků až k nejnovějším vozům, ve kterých jezdí Charles Leclerc a Carlos Sainz. Nechybí ani formule Ferrari F310 a F2000 Michaela Schumachera či vůz, se který havaroval Niki Lauda.
Název výstavy Legenda z Maranella odkazuje na italské město, v jehož blízkosti Enzo Ferarri před dvaapadesáti lety otevřel soukromou testovací dráhu vozů Ferrari. „Málokdo ví, že první znak skákajícího koníka se objevil na válečném dvouplošníku Francesca Barracy z první světové války. Následně jej jeho maminka věnovala Enzu Ferrarimu, který ho pak použil na svém automobilu," přiblížil garant výstavy Zbyněk Rederer.

Návštěvníci se mohou těšit na unikátní modely, jejichž autorem je modelář Milan Paulus z Karviné. Vyrábí je v měřítku 1:6. „Některé jsou dlouhé až jeden metru. Jsou vyrobeny z papíru včetně vnitřního i vnějšího vybavení, jako je například kapota, vnitřní části motoru nebo interiér kabiny. Nejsou dle žádné oficiálně volně šiřitelné šablony, ale šablonu si vyrábí sám modelář Milan Paulus," přiblížil Rederer.

„Máme tady i vitrínu věnující se nejslavnějšímu závodu na světě, čtyřiadvacetihodinovému vytrvalostnímu závodu. Součástí vitríny je největší, ale i nejpracnější vůz. Byl vyráběný šest měsíců v kuse, a je to Ferrari 499P," popsal Rederer.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů